Discutând joi cu reporterul EUobserver la Bruxelles, comisarul european pentru justiţie Viviane Reding şi-a reiterat poziţia, şi anume că ACTA nu contravine niciunei legi europene aflate deja în vigoare, precizând că tratatul „a fost testat” de Comisie „în privinţa compatibilităţii cu legislaţia europeană, iar rezultatele sunt pozitive. Este în regulă din punctul de vedere al legislaţiei europene.”
Ea şi-a exprimat şi preocuparea pentru faptul că „ACTA a fost denaturată şi neînţeleasă” şi a adăugat că „nu este un câmp de luptă pentru libertatea presei”.
Comisia Europeană a semnat ACTA – un acord internaţional privind drepturile de proprietate intelectuală şi protecţia acestora – săptămâna trecută, împreună cu 22 de state membre, SUA, Australia şi Canada.
Comisia se aşteaptă ca acele cinci state membre care nu au semnat – Cipru, Estonia, Olanda, Germania şi Slovacia – să facă acest gest la scurt timp după ce îşi vor fi rezolvat aspectele tehnice ce le-au împiedicat să o facă acum.
Însă există o opoziţie în creştere din partea europarlamentarilor, dintre care unii chiar prevăd că acordului i se va opune dreptul de veto.
În ceea ce îl priveşte, deputatul german Bernd Lange, specialistul grupului socialiştilor în comerţ internaţional, a criticat lipsa de bună credinţă a Comisiei pe timpul negocierilor pentru tratat. „Comisia nu s-a conformat principiului transparenţei şi nu a furnizat informaţii parlamentului în privinţa procesului de negociere”, a declarat el.