În două luni, peste 1.500 de zboruri au avut întârzieri de peste 45 de minute în România. Trei sferturi au fost curse internaţionale

Peste 1.500 de zboruri au avut întârzieri cuprinse între 45 şi 180 de minute, în primele două luni ale anului, dintre acestea 1.173 fiind curse internaţionale cu plecare din şi înspre România, arată datele publicate, marţi, de o companie dedicată rezolvării cererilor îndreptăţite ale călătorilor privind serviciile companiilor aeriene.
Filip Stan
05 mart. 2019, 13:24
În două luni, peste 1.500 de zboruri au avut întârzieri de peste 45 de minute în România. Trei sferturi au fost curse internaţionale

Conform Flight Refund, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2018, au fost raportate 101 zboruri cu întârzieri mai mari de trei ore.

Reprezentanţii companiei de consultanţă susţin că, în prezent, doar 1% dintre români cunosc faptul că pot primi compensaţii pentru zborurile întârziate, anulate sau pentru refuzul la îmbarcare.

Statistica Flight Refund relevă faptul că, în România, în lunile ianuarie şi februarie 2019, au fost înregistrate 1.517 de zboruri care au avut întârzieri între 45 şi 180 de minute. Dintre acestea, 1.173 au fost zboruri internaţionale cu plecare din şi înspre România, întârzierile influenţând călătoriile pasagerilor.

„(…) cei mai mulţi dintre pasagerii români nu cunosc faptul că au dreptul la compensaţii chiar şi în cazul în care, în timpul unei călătorii cu mai multe conexiuni, un zbor a fost întârziat între 45 şi 180 de minute, fapt care a dus la pierderea zborului de legătură. De altfel, în primele două luni ale sezonului de iarnă, pe principalele hub-uri din Europa pentru zborurile cu escală – Zurich, Viena, Munchen, Amsterdam, Berlin, Frankfurt, Hamburg şi Bruxelles – au fost înregistrate 325 de zboruri cu întârzieri între 45 şi 180 de minute„, precizează sursa citată.

Conform Regulamentului CE 261/2004, un pasager are dreptul la o despăgubire în valoare de 250 – 600 de euro, în funcţie de kilometrii parcurşi până la destinaţie. Dacă distanţa este sub 1.500 km, compensaţia va fi de 250 de euro, dacă este între 1.500 şi 3.000 km, călătorul este eligibil pentru o recompensă în valoare de 400 de euro, iar pentru cursele de peste 3.500 km poate primi o compensaţie de 600 de euro.

Experţii susţin că, pentru a putea cere despăgubire în cazul unui incident pentru o călătorie cu mai multe zboruri de conexiune, pasagerii trebuie să se asigure că toate zborurile au acelaşi număr de rezervare şi întreaga rută a fost înregistrată, de la zborul de plecare şi până la destinaţia finală, compensaţia fiind revendicată pentru fiecare pasager.

Sunt eligibile pentru compensaţie toate tipurile de zboruri, inclusiv chartere, cu menţiunea că zborul trebuie să fie operat de o companie din Uniunea Europeană sau să decoleze de pe un aeroport din UE, însă nu se poate cere despăgubire dacă zborul de legătură este operat de o companie low-cost. De asemenea, dacă oricare dintre zborurile de legătură a fost întârziat din cauza unui eveniment de forţă majoră, companiile aeriene sunt pasibile de atenuarea daunelor (zbor alternativ, cazare, masă, transfer etc.), însă nu şi de despăgubire. Spre exemplu, în situaţia în care un pasager zboară din Europa către Canada cu o companie canadiană, cu o escală în Canada, prima etapă a acestei călătorii, din Europa către Canada, este eligibilă pentru compensaţie. În ceea ce priveşte a doua etapă, între două oraşe din Canada, pasagerul poate primi compensaţie dacă cele două zboruri au fost efectuate de acelaşi transportator şi au acelaşi cod de rezervare„, se arată în comunicatul Flight Refund.

Compania Flight Refund a dezvoltat rapid aria de activitate, extinzând-se din Ungaria şi Europa Centrală către piaţa întregii Uniuni Europene şi spre alte destinaţii internaţionale. Încă din anul 2016, compania are clienţi din România, Cehia, Slovacia, Polonia, Franţa, Portugalia şi Spania. Înregistrarea pe site-ul companiei se poate face în 14 limbi, iar relaţiile cu clienţii sunt susţinute de vorbitori nativi.

Începând din 2018, România a devenit piaţă de interes major pentru Flight Refund, activitatea companiei fiind susţinută de un birou local.

DailyBusiness
Economia României, în prag de colaps? Taxele majorate și inflația galopantă ridică semne de întrebare
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Gara din România, veche de peste 150 de ani, unde a trăit un vultur legendar. Chiar și marele I.L Caragiale a muncit aici, e un nod feroviar foarte important
Capital.ro
Caută semnul pe cutie! Medicamentele pe care șoferii nu trebuie să le ia. Vor rămâne fără permis
Playtech.ro
Ora la care ciclonul Ashley va lovi cel mai puternic România. Care este traseul său și când scăpăm de fenomenele meteo severe
DailyBusiness
Avertisment SUMBRU în legătură cu vremea din ultimul weekend din septembrie! „Niciodată nu am văzut atâta apă în atmosferă!”
Adevarul
Ultimul drum al primului Rege al României. Cum a murit Carol I și ce l-a îngenuncheat, de fapt, pe cel mai longeviv suveran al țării noastre
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Se schimbă permisul de conducere. La ce trebuie să fie atenți șoferii
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
kanald.ro
Un TIR a intrat într-o casă, iar șoferul a rămas încarcerat! Ce a încercat șoferul să evite
Cancan.ro
BREAKING! Viitura a ajuns în România! Ciclonul Ashley îşi face DEJA simţită prezenţa în 2 județe
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lege pentru toți românii care nu locuiesc la adresa din buletin. Devine obligatoriu la divorț
StirileBZI
Morcovii ne ajută să vedem mai bine? Specialiștii contrazic tot ce știai!
Prosport.ro
El a petrecut alături de Simona Halep şi de familia lor de ziua campioanei. Primele imagini cu sportiva la 33 de ani
stirilekanald.ro
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de 17 ani. Femeia avea doi copii
substantial.ro
Iranul decretează cinci zile de doliu după moartea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah
MediaFlux
TRUMP și-a găsit un nou DUȘMAN! AVANTAJUL KAMALEI Harris
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Tranzacţiile cu acţiuni Fondul Proprietatea au dus lichiditatea săptămânală a Bursei la un nivel record al ultimelor trei luni