Traficanţii încalcă legea şi se îmbogăţesc din astfel tranzacţii, care sporesc de la an la an din cauza înmulţirii cazurilor de diabet sau de diferite afecţiuni grave ale rinichiului, informează Agerpres.ro.
Pacienţii, din care mulţi se duc să se opereze în China, India sau Pakistan, pot plăti până la 200.000 de dolari pentru un organ bandelor de traficanţi, care prelevă părţi ale corpului de la persoane defavorizate, care îşi vând sănătatea şi pentru câte 5.000 de dolari.
Poliţia israeliană a ajuns la concluzia că traficanţii de organe şi chirurgii hrăpăreţi pot strânge sume enorme din tranzacţii ilegale, după ce săptămâna trecută a arestat zece presupuşi răufăcători, între care un doctor. Cei zece sunt bănuiţi de apartenenţă la o reţea internaţională implicată în traficul de organe, extorsiuni, fraude fiscale şi grave prejudicii aduse sănătăţii oamenilor. Alte asemenea reţele ilegale au fost descoperite în India şi în Pakistan.
Traficul cu rinichi reprezintă 75% din comerţul ilegal cu organe. În 2010, au fost efectuate 105.879 transplanturi de organe, legal şi ilegal, în 95 de state ale lumii, 73.179 fiind transplanturi de rinichi. Aceste intervenţii au satisfăcut însă doar 10% din necesar, la nivel mondial, conform OMS.