Tunelurile si beciurile care se ascund sub Focsaniul de astazi vorbesc despre originea si intemeierea orasului, scrie efemeride.ro. Ingrijorator este faptul ca cele mai multe dovezi ale unei civilizatii subterane au fost astupate, iar gurile de intrare sau iesire au fost date uitarii.
Singurii care au mai protejat istoria veche a Focsaniului sunt cativa patroni de baruri sau restaurante, care le-au conservat pentru a oferi consumatorilor o atmosfera speciala. Putini mai sunt cei care mai stiu unde sunt tunelurile sau beciurile din Focsaniul vechi, iar cei mai multi vorbesc din auzite.
Citeste si Arheologii turci cred că au descoperit temniţele în care ar fi stat închis domnitorul Vlad Ţepeş
In urma cu sute de ani, Focsaniul era un important punct comercial si militar. Astazi este municipiu resedinta de judet. Orasul subteran este brazdat de tuneluri si beciuri care se intalnesc in anumite locuri, insa nimeni nu mai stie exact pe unde.
Strada Brailei a scos la iveala, de curand, arcada unui tunel subteran, iar in fata Restaurantului Zimbru asfaltul s-a scufundat peste noapte. „Eu am intrat intr-un astfel de tunel cand s-a lucrat la instalatiile de apa si canalizare. Pleca din fata Colegiului «Unirea» si mergea spre fosta Vama a Focsaniului. Am mers prin el cativa metri, dupa care mi-am dat seama ca nu pot sa respir si m-am intors”, a declarat un fost cadru didactic.
Citeşte şi Tuneluri secrete care traversează unele frontiere ale Chinei, depistate de un satelit
In prezent, in Focsani nu exista un loc care sa permita accesul intr-un tunel subteran sau beci de mari dimensiuni. Toate gurile de intrare si de iesire au fost astupate si, mai mult, pe unele s-au construit cladiri sau drumuri.