Cotidianul care publică numele preoţilor, majoritatea în vârstă, şi uneori, fotografiile lor, menţiona cu o zi înainte 50 de decese în rândul acestora, potrivit Agerpres.ro.
Ultimele două victime au fost raportate de episcopiile din Cremona (Lombardia) şi La Spezia (oraş port din Liguria, la sud de Genova).
„Preoţii se îmbolnăvesc şi mor la fel ca ceilalţi, poate chiar mai mult ca restul, chiar dacă în prezent este foarte dificil să te aventurezi în acest tip de contabilitate statistică”, scrie Avvenire.
În urmă cu două săptămâni, papa Francisc le-a cerut preoţilor „să aibă curajul să iasă şi să meargă în vizită” la bolnavii infectaţi cu coronavirus. Cererea a venit pe 10 martie, când guvernul italian le-a cerut italienilor să-şi limiteze ieşirile şi să evite contactul cu bolnavii.
Pe de altă parte, conferinţa de presă zilnică în care Italia raportează cele mai noi cifre legate de epidemia de coronavirus a fost anulată miercuri pentru că oficialul care oferea aceste date a dezvoltat simptome de COVID-19, relatează dpa.
Şeful Agenţiei de Protecţia Civilă, Angelo Borrelli, are temperatură şi a părăsit sediul agenţiei ca măsură de precauţie, a anunţat biroul său într-un comunicat.
Drept urmare, conferinţa de presă zilnică de la ora 18:00 (17:00 GMT) este suspendată pe durată nedeterminată, însă cifrele privind contagiunea vor fi publicate în continuare printr-un comunicat de presă, a adăugat biroul.
Potrivit agenţiei de ştiri ANSA, Borrelli, în vârstă de 55 de ani, a fost testat pentru coronavirus şi aşteaptă rezultatele.
În urmă cu trei zile, Agenţia pentru Protecţie Civilă a declarat că 12 membri ai personalului său au fost testaţi pozitiv la coronavirus, în timp ce rezultatele pentru Borrelli au ieşit negative.
Italia se confruntă cu cel mai grav focar de coronavirus din lume, cu peste 69.000 de cazuri de infectare şi circa 6.800 de decese raportate marţi.
În localitatea Vertova din apropiere de Bergamo, de la 1 martie, aproape 40 de oameni au murit în acest sat ce are o populaţie de 4.600 de locuitori.
„Între 1 martie şi astăzi (marţi, 24 martie – n.r.), am înregistrat 36 de morţi. Dacă vă gândiţi că într-un an numărul morţilor din Vertova variază de obicei între 55 şi 62, înţelegeţi mai bine amploarea lucrurilor care se întâmplă aici”, a declarat primarul localităţii Orlando Gualdi, citat de AFP.
Vertova se află la aproximativ 10 kilometri nord faţă de Bergamo, în valea râului Serio, una dintre zonele în care noul coronavirus a fost cel mai virulent, fără ca motivele aflate în spatele acestui fenomen să fie cunoscute.
Ca peste tot în Italia, străzile sunt goale, magazinele închise, iar primarul face turul localităţii ce pare abandonată, încercând să aducă puţină consolare locuitorilor aflaţi în izolare la domiciliu şi câteva veşti celor cu sănătate fragilă.
„Din păcate, nu există nici măşti sanitare, nici dezinfectant în sat. A trebuit să-mi fac propria mască, dintr-o bucată de stofă şi cu maşina mea de cusut”, a declarat Augusta Magni, o locuitoare din Vertova, în vârstă de 63 de ani.
„Situaţia e apăsătoare. Fiecare dintre noi are rude, prieteni, membri ai familiei sale care sunt îngrijoraţi. Sperăm ca situaţia să se amelioreze rapid”, a recunoscut la rândul său Claudio Bertocchi, un agent comercial de 62 de ani.
În spatele lui, drapele italiene flutură pe balcoane, alături de banderole în culorile curcubeului, decorate de copiii din localitate. „Totul va fi bine”, spun ei. Cu toate acestea, străzile din localitate sunt goale.