Începând cu anul 2008 toate firmele sunt obligate să îşi măsoare angajaţii la vizita medicală anuală. În prezent limită pentru circumferinţa taliei este de 85 cm la bărbaţi şi 90 cm la femei. Idea din spatele acestei legi este reducerea numărului de cazuri de îmbolnăviri cauzate de obezitate, printre care diabetul sau bolile cardiovasculare. Guvernul japonez speră ca această lege să micşoreze cheltuielile din sistemul de sănătate.
Ceea ce este mai interesant este faptul că Japonia este una din ţările cu cei mai slabi oameni de pe planetă, alături de sud-coreeni. Odată cu această lege a fost stabilit şi un obiectiv pentru firme, sa reducă numărul de salariaţi supraponderali cu 10% până în 2012 şi cu 25% până în 2015. În caz contrar ele ar putea fi amendate.
În japoneză cuvântul „gras”, a fost înlocuit de cuvântul „metabo” (de la metabolism). Doctorul Hiroyuki Hayashi, şeful unei clinici ‘anti-metabo’ din Tokyo, nu crede în legea ‘anti-metabo’: ‘Este un eşec. Conform Ministerului Sănătăţii, numai 43,3% din cei 52 de milioane de japonezi vizaţi au făcut examenul anual şi numai 12,3% au respectat până la capăt foaia de drum medicală’, a afirmat doctorul.
Nimeni nu ştie cu exactitate de ce japonezii sunt mai slabi decat alte popoare. Anumiţi dieteticieni consideră consumul de peşte şi orez ca fiind principalul motiv. La această dietă săracă în substanţe grase se adaugă consumul de ceai verde, un bun antoxidant. Modul în care japonezii mănâncă îi ajută să fie mai slabi: mâncatul cu beţişoarele presupune înghiţirea unei cantităţi mai mici de mâncare micşorând viteza de absorţie si facilitând distrugerea grăsimilor.
Cu toate acestea produsele care te ajută să slăbeşti sunt la mare căutare, de la pastile pe bază de plante, până la banalele roşii. Conform unor cercetători ai Universităţii din Kyoto, roşiile conţin o substanţă eficientă împotriva tulburărilor metabolice. Acestă descoperire a dus la o dublare a consumului de suc de roşii în rândul japonezilor.