Evacuated Tube Transport (ETT) este un mijloc de transport… prin vid, despre care designerii săi spun că este mai sigur, mai ieftin şi mai silenţios decât trenurile obişnuite sau avioanele.
Conceptul foloseşte tuneluri fără aer, în care capsule pentru şase pasageri pot parcurge distanţele cu până la 6.500km pe oră, folosind mai puţină energie decât mijloacele de transport convenţionale.
Aţi putea călători de la New York la Los Angeles în doar 45 de minute, de la New York în China în două ore, şi aţi putea înconjura globul în doar şase ore!
Cercetătorii spun că, în ciuda vitezei incredibile, pasagerii vor suporta forţe G minime.
Numele de Evacuated Tube Transport a fost creat de inginerul mecanic Daryl Oster, la începutul anilor ’90, iar în 1997 a primit patentul. De atunci, a reuşit să construiască un consorţiu pentru a-l ajuta la dezvoltarea sistemului.
Se pare, însă, că invenţia îi aparţine lui Henri Coandă, care a propus în anii ’60, conceptul de transport într-un tunel vid. În viziunea sa, sistemul ar fi fost subteran şi ar fi făcut legătura între Bucureşti şi Constanţa, la viteze de până la 500km pe oră. Potrivit estimărilor lui Coandă, mii de tone de marfă ar fi putut fi transportate pe o distanţă de 370km în 30-45 de minute.
Coandă şi-a dezvoltat apoi ideea. El „vedea” astfel de tuneluri prin care oamenii puteau călători de la Bucureşti la Ploieşti şi Braşov, în doar 10 minute. În timpul vieţii sale, proiectul a rămas, însă, doar pe hârtie. După 1972, autorităţile române au încercat să îl pună în practică. În Măneciu, pe Valea Teleajănului, a fost contruită o bază de teste. Sistemul, care a fost puţin modificat, a fost folosit într-o mină până în 1989, când a fost abandonat.