Zeci de mii de credincioși s-au adunat la Iași pentru pelerinajul la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, care a început la data de 8 octombrie. Acestea au fost expuse începând cu 8 octombrie, fiind scoase din Catedrala Mitropolitană și depuse în baldachinul special amenajat.
Ieri, 8 octombrie, a fost prima noapte de rugăciune la Iași unde zeci de mii de pelerini au venit din toate colțurile țării pentru a vizita racla cu moaștele Sfiintei Cuvioase Parascheva și a se ruga pentru sănătate, fericire, liniște. Deși nu a fost deloc cald, organizatorii au avut grijă ca persoanele care așteptau la coadă pentru a se ruga să stea în condiții bune. De aceea, le-au oferit ceai cald.
Conform detaliilor oficiale, de marți, 8 octombrie, până astăzi, 9 octombrie la ora 12:00, peste 25.500 de oameni s-au închinat la racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva iar alte mii așteaptă la coadă, pe culoarele amenajate de organizatori.
„Anul 2024 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept «an omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor şi an comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi». Aşadar, am dorit să oferim pelerinilor ce vor poposi la Iaşi în miezul lunii octombrie bucuria de a se întâlni cu un sfânt taumaturg, adică unul prin care Dumnezeu săvârşeşte vindecări şi aduce multă alinare celor afectaţi de felurite boli”, au precizat reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
„La vârsta de 10 ani a auzit la biserică îndemnul mântuitorului prin glasul preotului: cine vrea să se mântuiască, să mi ia crucea și să mi-o dea mie. Din acel moment, viața ei a fost un pelerinaj, o căutare a celor sfinte”, povesteşte Lucian Apopei, purtător de cuvânt Mitropolia Moldovei și Bucovinei, conform Observator.
Tânără fiind, sfânta a fost cerută în căsătorie de mai mulţi tineri, refuzându-i pe toţi. Dorinţa tinerei era să se retragă în pustie şi astfel a plecat de acasă fără să le spună părinţilor săi. La vârsta de 25 de ani, cuvioasa a fost îndemnată de un înger să se întoarcă la familia sa, după cum arată scrierile părinţilor. Atunci sfânta a revenit în Epivat, unde tradiţia spune că a întemeiat un cămin pentru săraci şi orfani şi a avut grijă de biserica Sfinţilor Apostoli.
Citește și : O nouă taxă pentru șoferii din România de la 1 ianuarie 2025. Va merge în paralel cu rovinieta
Parascheva a murit la 27 de ani şi a fost îngropată ca un om de rând. După mai mult timp, unui credincios i s-a arătat în vis. Creștinul Gheorghe a săpat și a găsit-o pe sfânta cuvioasă Parascheva neputrezită, purtând un miros deosebit de mir. Semne ale sfințeniei acesteia.
În anul 1641 a fost adusă din Constantinopol şi aşezată într-o nişă din biserica Sf Trei Ierarhi. În acest loc a fost cinstită, venerată Sfanta Parascheva timp de 280 de ani.
Mânăstirea cu lacra sfântă a luat foc, două secole mai târziu. Unul dintre sfinții mânăstirei a uitat o lumânare aprinsă, iar paraclisul respectiv a fost cuprins de flăcări. A ars în întregime, spun documentele vremii. Minunea a făcut ca de moaşte să nu se atingă nici măcar fumul.
Imediat după incediu, în 1888, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate la Catedrala Moldovei şi Bucovinei din Iaşi şi acolo au rămas până în prezent. În fiecare zi oamenii vin să se închine la moaştele sfintei. Cei mai mulţi însă, se adună în preajma hramului, pe 14 octombrie. Sute de mii de pelerini vin din toată ţara, dar şi din străinătate, în această perioadă a anului.