De unde pot fi cumpărate cele mai ieftine cireșe. Sprijinirea producătorilor locali și promovarea produselor autohtone reprezintă pași importanți către o economie mai sustenabilă și o alimentație mai sănătoasă pentru români. Cu toate astea, diferențele dintre prețurile practicate în piețe și cele din supermarketuri sunt foarte mari, atrage atenția Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România.
În piețe, un kilogram de cireșe românești costă 8 lei. Aceasta este o veste bună pentri consumatorii care doresc să cumpere produse autohtone, mai ales că prețul este accesibil și justificat de costurile mai scăzutede transport și producție.
„Țăranul vinde cireșele cu 8 lei/ kg, în timp ce comercianți le vând cu 40 lei/kg!”, conform unui mesaj postat pe Facebook, de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România.
Cireșele vândute de marile lanțuri de magazine ajung să coste și 20 de lei/kilogram, aproape de trei ori mai mult decât cele din piețe.
Cultura de cireşe în România
Perioada de recoltare a cireșelor în România este în general în lunile mai și iunie, în funcție de regiune și de condițiile climatice specifice fiecărui an. Principalele zone de producție sunt situate în regiunile Moldovei, Munteniei, Dobrogei și Transilvaniei, dar cireșele sunt cultivate în aproape toate zonele agricole ale țării.
Cultivatorii de cireșe din România se confruntă cu diferite provocări, printre care se numără protecția împotriva bolilor și dăunătorilor, managementul adecvat al apei și solului și gestionarea corespunzătoare a recoltelor pentru a menține calitatea și prospețimea fructelor.
Există o varietate de soiuri de cireşe cultivate în România, cu caracteristici diferite în ceea ce privește gustul, dimensiunea și rezistența la boli. Printre cele mai populare soiuri se numără cireșele Burlat, Van, Cele mai frumoase, Napoleon, Pădurești dar și multe altele.