La trei zile după ordonanța militară care instituia carantina în orașul Suceava, Arhiepiscopia a primit o derogare specială din partea Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției. Această derogare a fost solicitată pe motivul nevoii de mișcare a preoților, însă a fost folosită pentru deplasări unde nu exista niciun fel de urgență.
ÎPS Pimen a oficiat slujba de Înviere alături de peste 10 prelaţi
Conform sursei citate, ÎPS Pimen (90 de ani) a început să manifeste simptomatologia specifică noului coronavirus încă de joi, 16 aprilie. Cu toate acestea, el a participat la Slujba de Înviere desfăşurată la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou“ din centrul orașului Suceava. În filmarea transmisă pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen apare înconjurat de peste zece prelați, inclusiv episcopul-vicar Damschin Dorneanu, mâna sa dreaptă. Niciunul dintre cei prezenți nu poartă mască sau alt echipament de protecție.
În condiţiile în care înaltul prelat a fost confirmat pozitiv la testul pentru coronavirus, toți clericii care participaseră alături de el la Slujba de Înviere au devenit contacți ai unei persoane infectate și ar fi trebuit să intre în autoizolare. Cu toate acestea, cel mai important dintre ei din punct de vedere al rangului bisericesc, episcopul Damaschin Dorneanul, făcea deplasări prin județ.
Potrivit Recorder, în a doua zi de Paşte, Damaschin Dorneanul apare oficiind o slujbă la Mănăstirea Sihăstria Putnei, aflată la 70 de kilometri distanță de Suceava. Principala întrebare care apare, în acest caz, se referă la modul în care a fost posibilă deplasarea lui Damaschin Dorneanul într-o localitate aflată la 70 de kilometri de Suceava, din moment ce orașul reședință de județ se află în carantină încă de pe 30 martie. La acea dată, a fost emisă Ordonanța Militară nr. 6, prin care s-a decis că niciun locuitor din orașul Suceava și din alte opt comune limitrofe nu are voie să părăsească zona.
Ce prevedea, de fapt, derogarea obţinută de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor de la ISU Suceava
Potrivit sursei citate, a existat o derogare specială pe care Arhiepiscopul Pimen a solicitat-o imediat după emiterea ordonanței militare. Astfel, pe 2 aprilie, Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI) a emis derogarea nr. 374200, care permite personalului bisericesc să se deplaseze și dincolo de zona roșie.
CJCCI se află în subordinea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU). Colonelul Costică Ghiață, comandantul ISU Suceava, confirmă existența acestei derogări, dar în textul acesteia se vorbește, în primul rând, de nevoia preoților cu parohii în afara zonei de carantină de a participa la înmormântări.
Așadar, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a obținut o derogare invocând nevoile preoților de rând, iar în baza ei au circulat după bunul plac și liderii instituției religioase. De pildă, episcopul Damaschin Dorneanul, care s-a deplasat la Mănăstirea Sihăstria Putnei pentru a participa la o slujbă care ar fi putut fi oficiată și în lipsa lui.
Mănăstirea Sihăstria Putnei este văzută ca o a doua casă a liderilor din Arhiepiscopia Sucevei, unde aceştia merg periodic în vizită. În mandatul Arhiepiscopului Pimen, aici a înflorit o tot mai complexă activitate economică: pensiune, magazin, grajduri cu animale, gater, atelier de mobilă, atelier de mecanică auto, construcții prefabricate din lemn, spune sursa citată.