Erdogan spune că destinul Turciei nu va fi determinat de nivelul costurilor îndatorării sau de speculatorii valutari, în ciuda semnelor că abordarea sa neortodoxă în conducerea economiei duce la o creștere rapidă a inflației. Majorarea de 50% anunţată de preşedinte vine ca o încercare a acestuia de a proteja poporul turc de inflația în creștere, la doar câteva ore după ce banca centrală a țării a redus ratele dobânzilor pentru a patra lună consecutiv.
Ca urmare a acestei creşteri, salariul minim lunar net va ajunge la 4.250 de lire turcești (222 de euro). „Creșterea salariului minim este de 50%, cea mai mare creștere din ultimii 50 de ani”, a precizat el. Salariul minim lunar pentru 2021 a fost în Turcia de 2.826 lire turcești (148 euro).
Decizia vine în contextul în care lira turcească a scăzut joi cu până la 5,6%, la un minim record în raport cu dolarul, după ce banca centrală a Turciei şi-a redus dobânda de politică monetară, în conformitate cu un program economic neortodox stabilit de preşedintele Tayyip Erdogan, scrie The Guardian.
La insistențele lui Erdogan, ratele dobânzilor au fost reduse cu un punct procentual de cinci ori din septembrie, perioadă în care valoarea monedei s-a redus la jumătate față de dolar, iar inflația a crescut la 21%, de peste patru ori ținta oficială de 5%.
Noul plan economic al lui Erdogan acordă prioritate exporturilor şi împrumuturilor, chiar dacă economiştii şi parlamentarii din opoziţie au criticat pe scară largă politica ca fiind nesăbuită.
Marek Drimal de la Société Générale, avertizează că majorarea salariului minim „va alimenta în continuare presiunile inflaționiste, împreună cu impactul cumulativ al slăbiciunii lirei”.