Comandamentul integrat al forţelor americane şi sud-coreene a ridicat la nivelul 2 această proceduri, care se află de-acum la treapta „ameninţare vitală”, potrivit unui oficial militar care a solicitat protecţia anonimatului. În timp de pace, nivelul de supraveghere este 4, iar în timp de război 1.
Furios din cauza unei noi serii de sancţiuni adoptate de ONU în urma testului nuclear din februarie şi manevrelor militare comune în curs între Statele Unite şi Coreea de Sud, Phenianul şi-a multiplicat, în ultimele săptămâni, declaraţiile belicoase.
Phenianul a staţionat pe coasta de est două rachete de tip Musudan, cu o rază de acţiune ce atinge în mod teoretic până la 4.000 de kilometri, adică având capacitatea să atingă Coreea de Sud, Japonia sau Insula americană Guam, potrivit Seulului.
Serviciile militare de informaţii sud-coreene afirmă că nord-coreenii sunt pregătiţi să efectueze un tir de rachetă în orice moment. Acesta ar putea fi efectuat în jurul datei de 15 aprilie, marcând aniversarea fondatorului Coreei de Nord staliniste, Kim Il-sung, decedat în 1994.
Yonhap, citând o sursă guvernamentală, scrie că regimul nord-coreean ar putea să se aventureze să tragă mai multe proiectile. Alte vehicule de lansare au fost detectate în timp ce transportau rachete de tip Scud – cu o rază de acţiune de câteva sute de kilometri, şi de tip Rodong – cu o rază de acţiune de puţin peste 1.000 de kilometri.
„Există indicii tot mai mari cu privire la pregătirea lansării mai multor rachete”, potrivit acestei surse.
Administraţia Obama estimează că testele cu rachetele balistice efectuate de Coreea de Nord ar putea fi lansate în orice moment, a declarat un oficial american pentru CNN.
Se crede că testele ar putea fi lansate fără emiterea unei avertizări către aviaţia comercială şi navigaţia maritimă.
„Sperăm să emită un avertisment, însă în acest punct nu ne aşteptăm la asta. Presupunem că nu vor anunţa înainte de lansare. Lansarea ar putea fi iminentă, însă Statele Unite nu ştiu acest lucru”, a declarat oficialul american care nu a dorit să îşi furnizeze numele.
Vizibil deranjată de reacţia unei părţi a membrilor comunităţii internaţionale, care au taxat ameninţările proferate drept pură retorică, Coreea de Nord a supralicitat marţi, agitând din nou spectrul unui război „termonuclear” şi sfătuind străinii din Coreea de Sud să părăsească ţara.
Cel mai important post de frontieră chinez cu Coreea de Nord, la Dandong (nord-est), a fost închis miercuri tranzitului turiştilor, a declarat miercuri pentru AFP un oficial din cadrul Vamei din acest oraş, care a adăugat că frontiera rămâne deschisă afacerilor.
„Agenţiile de voiaj nu sunt autorizate să treacă, deoarece Guvernul nord-coreean cere străinilor să părăsească (această ţară). Din câte ştiu eu, oamenii de afaceri pot intra şi ieşi din Coreea de Nord în mod liber”, a declarat acest oficial, care a refuzat să îşi spună numele.
De asemenea, un oficial din cadrul unei agenţii de voiaj de la Dandong a declarat pentru AFP că decizia a fost luată de Coreea de Nord. Ea a precizat că această interdicţie este valabilă începând de miercuri, dar că nu ştie pentru cât timp a fost introdusă.
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a lansat un apel la calm, marţi, la Roma, apreciind nivelul tensiunilor ca „foarte periculos”. „Un mic incident ar putea să declanşeze o situaţie incontrolabilă”, a avertizat el.
Japonia se află şi ea „în stare de alertă” pentru a intercepta, în caz că va fi necesar, o rachetă nord-coreeană, a declarat miercuri ministrul nipon al Apărării.
„Suntem în stare de alertă de când am mobilizat unităţile militare şi vom fi pregătiţi şi vigilenţi”, a subliniat Itsunori Onodera pentru presă.
Forţele de autoapărare (numele armatei japoneze) au instalat marţi rachete de tip Patriot atât în centrul oraşului Tokyo, cât şi în jurul capitalei, pentru a face faţă oricărui tir din partea Coreei de Nord ce ar ameninţa arhipelagul. Baterii de interceptare au fost staţionate totodată pe Insula Okinawa, în sud.