UPDATE 22:49 Armata ucraineană a fost plasată în stare de alertă, a anunțat sâmbătă președintele interimar al Ucrainei Oleksandr Turcinov, la scurt timp după votul din parlamentul rus ce autorizează „recurgerea la forțele armate” în Ucraina, potrivit Agerpres.
UPDATE 21:20 În urma şedinţei cu structurile de securitate naţională, convocată de preşedintele Traian Băsescu, în contextul situaţiei din Ucraina, s-a stabilit că:
– România nu este afectată direct de situația din Ucraina și nu există riscuri imediate la adresa securității naționale a țării;
– România nu ridică gradul de alertă al structurilor de securitate națională;
– România va continua să fie activă în relațiile cu aliații săi în discuțiile privind evenimentele din Ucraina; președintele României, domnul Traian Băsescu, a mandatat reprezentanții statului român să prezinte poziția de principiu a României în dezbaterile ce urmează pe această temă în structurile Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și ale Uniunii Europene (UE);
– România va monitoriza, în continuare, cu maximă atenție, atât situația din Ucraina, cât și evoluțiile separatiste din Republica Moldova.
UPDATE 20:47 Parlamentul de la Kiev (Rada Supremă) se va reuni duminică în şedinţă extraordinară pentru a lua în discuţie problema instituirii ‘stării de urgenţă sau de război’ în Ucraina, a anunţat sâmbătă seara vicepreşedintele legislativului de la Kiev, Ruslan Koşulinski, citat de agenţia de presă ucraineană Unian, potrivit Agerpres.
UPDATE 20:45 Decizia Consiliului Federaţiei ruse de a autoriza trimiterea de trupe ruse în Ucraina constituie o ‘ameninţare reală la adresa integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei’, a apreciat sâmbătă preşedintele Franţei, Francois Hollande, citat de AFP, potrivit Agerpres.
UPDATE 19:46 William Hague, ministrul britanic de Externe, a declarat că intervenția Rusiei în Crimeea reprezintă o amenințare gravă pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei şi l-a chemat pe ambasadorul Rusiei în Marea Britanie la discuții, potrivit The Guardian.
UPDATE 19:43 Liderul tătarilor din Crimeea, Refat Cubarov, a făcut apel la populaţia aparţinând minorităţii tătare să stea acasă şi să nu formeze grupuri de rezistenţă, potrivit BBC. Aproximativ 12% din populatia Crimeei este de origine tătară şi a fost contra Ianukovici în timpul maifestaţiilor din Kiev.
UPDATE 19:02 Președintele rus Vladimir Putin nu a luat încă o decizie în privința recurgerii la armata rusă în Ucraina, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al șefului statului rus, după un vot în acest sens al Senatului rus (Consiliul Federației).
Aprobarea recurgerii la armata rusă în Ucraina ‘este punctul de vedere al Consiliului Federației’, dar decizia o ia președintele și pentru moment nu este o astfel de decizie”, a precizat Peskov, citat de RIA Novosti, potrivit Agerpres.
UPDATE 18:57 Vitali Klitschko, unul dintre principalii lideri pro-Europa din Ucraina, vrea să solicite preşedintelui interimar Oleksandr Turchinov o reuniune de urgenţă a Parlamentului pentru a invalida acordul acord între Moscova şi Kiev cu privire la flota rusă la Marea Neagră, cu sediul la Stevastopol, informează Reuters.
UPDATE 18:42 Președintele american Barack Obama a avertizat Federația Rusă în privința operațiunilor în imediata vecinătate a sa. Unul din oficiali a precizat că s-ar putea recurge la boicotul summit-ului G8 din iunie, care va fi organizat în Rusia, informează UNIMEDIA.
UPDATE 18:34 Emisarul ONU în Ucraina a anunțat sâmbătă că își anulează misiunea în Crimeea din cauza tensiunilor care fac imposibilă orice vizită în această regiune. Vizita îi fusese solicitată de secretarul general al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, amintește AFP, potrivit Agerpres.
UPDATE 18:23 Preşedintele Traian Băsescu a convocat pentru sâmbătă, ora 19.00, o şedinţă de lucru cu structurile de securitate naţională, în contextul tensiunilor din Ucraina.
România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia şi în afara acordurilor bilaterale şi a notificărilor ucrainene deja existente, poate fi considerată o agresiune la adresa Ucrainei.
UPDATE 18:17 Miniștrii Afacerilor Externe din țările Uniunii Europene (UE) ar urma să aibă în câteva zile o nouă sesiune de discuții pe tema crizei din Ucraina, au declarat sâmbătă AFP diplomați din UE, potrivit Agerpres.
UPDATE 18:15 Numărul răniţilor în confruntarile pro şi anti Rusia, de sâmbăta, din Karkov, a ajuns la 97, potrivit Russia Today.
UPDATE 18:12 Politicianul Vitali Klitschko, unul dintre liderii revoltelor din Kiev, cere mobilizare generală în Ucraina, potrivit Reuters.
UPDATE 18:00 Consiliul Federal i-a cerut acum lui Putin să-și retragă ambasadorul rus în Statele Unite ale Americii.
„Având în vedere situația extraordinară din Ucraina și amenințarea ce apasă asupra vieții cetățenilor ruși, a compatrioților noștri, a forțelor armate ruse desfășurate în Ucraina’, Vladimir Putin a cerut Consiliului Federației să autorizeze ‘recurgerea la forțe armate ruse pe teritoriul Ucrainei, până la normalizarea situației politice din țară”, potrivit unui comunicat al serviciului de presă de la Kremlin, citat de AFP.
Totodată, Vladimir Putin l-a însărcinat pe ministrul adjunct de externe Grigori Karasin să reprezinte preşedinţia rusă la dezbaterea acestei propuneri în Consiliul Federaţiei.
Rusia dispune de o forţă armată importantă în Crimeea, peninsulă rusofonă în sudul Ucrainei: Flota rusă la Marea Neagră, care numără 20.000 de membri, îşi are baza la Sevastopol, conform unui acord între Moscova şi Kiev.
Autorităţile ucrainene au acuzat Rusia de a fi desfăşurat suplimentar mii de militari în Crimeea, republică autonomă marcată în ultimele zile de tensiuni separatiste.
‘Rusia şi-a crescut numărul trupelor sale la 6.000 de oameni’ în Crimeea, a afirmat sâmbătă ministrul ucrainean al apărării Igor Teniuk, citat de AFP. Peste 30 de blindate au fost, de asemenea, desfăşurate, a adăugat el, denunţând ‘o încălcare gravă’ a acordurilor ce reglementează prezenţa Flotei ruse la Marea Neagră.
Mai multe obiective strategice din Crimeea sunt deja sub controlul unor persoane înarmate şi în uniforme fără semne distinctive. Acestea controlează aeroporturile din Simferopol (capitala republicii Crimeea), Sevastopol (unde se află baza rusă), Kirovskoe, precum şi centrul oraşului Simferopol, instalând drapelul rus pe mai multe clădiri publice.
Noul premier al republicii autonome Crimeea, Serghei Arsenov, a cerut sâmbătă ajutorul președintelui rus Vladimir Putin pentru asigurarea ‘păcii și calmului’ în peninsulă rusofonă din sudul Ucrainei, informează ITAR-TASS, citată de Agerpres.
„Având în vedere responsabilitatea pe care o am pentru viața și securitatea cetățenilor, mă adresez președintelui rus Vladimir Putin pentru a acorda ajutor la asigurarea păcii și calmului pe teritoriul republicii autonome Crimeea„, a declarat Serghei Arsenov, într-o declarație difuzată de serviciul său de presă.
Un înalt responsabil ucrainean a declarat vineri că republica autonomă Crimeea este supusă unei invazii armate, cu peste 2.000 de soldaţi ruşi transportaţi pe calea aerului la Simferopol, capitala republicii, unde este de asemenea staţionată flota rusă din Marea Neagră.