Planul subtil prin care se… se lovește cu parul partenerul în cap
Avocatul Gheorghe Piperea, susține că planul celor de la Kärcher, nici măcar nu a fost foarte subtil: „În două rânduri au fost (primit) ajutoare de stat, cumulat de aproape 15 milioane de euro. Trebuie spus așa – că investiția, între ghilimele – este făcută de filiala românească a companiei Kärcher (CER CLEANING EQUIPMENT SRL ), care se ocupa doar de comenzi, intermedieri, logistică, relația cu producătorul și, respectiv, cu clienții… Și, dintr-o dată, fără să se efectueze la registrul comerțului modificarea în obiectul de activitate, această companie(Electroargeș), se trezește că i se implantează, în 2016, o primă fabrică, în același perimetru. Iar acum, în octombrie 2021, a doua fabrică. Bineînțeles că observ o realitate: Ceea ce era doar o amenințare acum câteva luni, urmează să se concretizeze”, conchide dl. Piperea, referindu-se la mutarea întregii producții în subsidiarele Kärcher din Curtea de Argeș.
Poveste „capitalistă” cu iz de… junglă!
Fără mari cunoștințe juridice, povestea „capitalistă” a așa zisului parteneriat se sintetizează astfel: după un parteneriat de 19 ani în care Karcher a ”aspirat” informații, resurse și a folosit oamenii și expertiza de la Electroargeș, nemții folosesc o firmă paravan – CER CLEANING EQUIPMENT SRL – prin care accesează ajutoare de stat obținute prin H.G. nr. 807/2014, cu care deschid pe rând două unități proprii de producție, unde poate să aplice tot know-how-ul obținut în relația cu firma românească. Dar și provocând mari necazuri în sute de familii din Curtea de Argeș, un oraș micuț, în care locurile de muncă sunt mai rare.
Vedetă a industriei și a Bursei, liderul național în producția de aspiratoare, Electroargeș este distrusă… cu ajutoare de stat
Electroargeș și-a început activitatea în 1973 cu producția de electrocasnice, devenind unul dintre puținele brand-uri românești care a rezistat vremurilor. Din 2002 începe colaborarea cu grupul Kärcher, societate pentru care începe să producă electrocasnice aproape exclusiv. Parteneriatul continuă în aceiași termeni până în 2016, când Kärcher a relocat o parte din producția de la Electroargeș la propria unitate de producție, construită cu ajutor de stat, aflată chiar în spatele unității Electroargeș. Pentru acea investiție, Kärcher a accesat prin intermediul subsidiarei CER CLEANING EQUIPMENT SRL un ajutor de stat de 7,18 milioane de euro. În 2017, Kärcher cumpără o nouă locație, tot în vecinătatea directă a Electroargeș unde își dezvoltă o nouă unitate de producție, tot prin ajutor de stat (în valoare de 7,65 milioane de euro), inaugurată în octombrie 2021.
“Optimizare” germană prin ilegalități românești. Sau lovitură cu „stângu-n dreptul”
Acum, “capitalist” vorbind, Kärcher a anunțat că va încheia 2021 cu afaceri de 110 mil. euro, iar în 2022 businessul va urca la 170 mil. euro. Astfel, cifra de afaceri va fi mai mult decât dublă în doar doi ani. Dar, mai puțin „capitalist”, se poate spune că mare parte a acestei peformanțe economice a fost posibilă mulțumită ajutoarelor de stat consistente provenite din buzunarele contribuabililor români. Din care, unii rămân acum pe drumuri.
Chiar judecând în termeni reci, juridici, comportamentul „economic” al celor de la Kärcher reprezintă o sfidare și pentru lege. Este o încălcare flagrantă a condițiilor impuse de H.G. nr. 807/2014 pentru accesarea ajutorului de stat. Una dintre aceste condiții era de a nu se reloca producția, de a nu se închide activități ca urmare a accesării ajutorului de stat, și de a nu fi afectat astfel mediul concurențial. Adică exact ceea ce se întâmplă.