În prima jumătate a anului, poliţiştii au destructurat 33 de grupări infracţionale specializate în trafic de persoane

Poliţia Română, prin structurile de combatere a traficului de persoane, a efectuat, în primul semestru al acestui an, 354 de percheziţii domiciliare, pentru destructurarea a 33 de grupări infracţionale specializate în trafic de persoane, formate din peste 300 de membri. Au fost arestate preventiv peste 200 de persoane.
Alina Costache
29 iul. 2017, 12:11
În prima jumătate a anului, poliţiştii au destructurat 33 de grupări infracţionale specializate în trafic de persoane

La nivelul fiecărei structuri de combatere a criminalităţii organizate din cadrul Poliţiei Române funcţionează structuri de combatere a traficului de persoane, care desfăşoară permanent activităţi pentru identificarea şi destructurarea reţelelor infracţionale, specializate în traficul de persoane şi de migranţi.

Astfel, sub coordonarea Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate a Poliţiei Române, în primele şase luni ale anului 2017, poliţiştii au înregistrat 265 de sesizări penale din acest domeniu (plângeri, denunţuri, sesizări din oficiu).

În urma activităţilor de administrare a probatoriului, 213 persoane au fost reţinute, 201 au fost arestate preventiv, iar faţă de alte 50 de persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Poliţiştii au organizat 87 de acţiuni operative şi au efectuat 354 de percheziţii domiciliare, iar pentru recuperarea prejudiciilor cauzate, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra unor bunuri, în valoare totală de 14.114.000 de lei.

Au fost ridicaţi, în vederea confiscării, 846.740 de lei, 506.340 de euro, 10.070 de USD, 8 arme de foc şi 136 de muniţii.

În cadrul activităţilor, au fost destructurate 33 de grupări infracţionale, 308 membri ai acestora fiind cercetaţi, dintre care 163 au fost arestaţi preventiv.

La acţiunile desfăşurate au participat poliţişti din cadrul structurilor de combatere a traficului de persoane, care au beneficiat de sprijinul celorlalte structuri centrale şi teritoriale ale Poliţiei Române.

De asemenea, s-a cooperat cu structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Activităţile desfăşurate de poliţiştii specializaţi în combaterea traficului de persoane au avut loc în cadrul unor dosare penale aflate în instrumentarea DIICOT.

Astfel, doar în 19 iunie, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti şi procurorii DIICOT Piteşti, împreună cu cei ai Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrulIGPR, au efectuat 71 de percheziţii domiciliare pentru probarea activităţii infracţionale a 52 de persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de trafic de persoane în vederea exploatării sexuale, proxenetism şi spălare de bani.

Acţiunea s-a înscris într-o serie mai amplă de activităţi desfăşurate în cadrul Echipei Comune de Anchetă, constituite între autorităţile judiciare din România, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord şi Regatul Belgiei.

Pentru probarea activităţii infracţionale a celor patru grupuri infracţionale organizate, s-a acţionat coordonat în România, Marea Britanie, Belgia, Elveţia şi Cehia, fiind efectuate 20 de percheziţii domiciliare.

Activitatea infracţională se desfăşura, atât în România, cât şi în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Belgia, Elveţia, Germania, Cehia şi Spania.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2009, membrii celor 4 grupuri infracţionale organizate ar fi recrutat prin inducere în eroare sau ar fi determinat mai multe tinere la practicarea prostituţiei în Elveţia, Germania, Marea Britanie, Belgia, Cehia şi Spania (zona Ibiza). Banii astfel obţinuţi ar fi fost folosiţi la cumpărarea de bunuri pe numele membrilor grupurilor infracţionale organizate sau pe numele unor persoane din anturajul acestora.

Din cercetările efectuate, au rezultat indicii că persoanele în cauză ar fi obţinut din activitatea infracţională importante sume de bani, doar prin transferuri bancare obţinând circa 5.000.000 de euro.

În urma percheziţiilor efectuate la membrii grupării de pe teritoriul României, au fost depistaţi 40 de membri ai grupărilor, toţi fiind reţinuţi şi ulterior arestaţi preventiv.

Au fost ridicaţi 151.910 euro, 170.483 de lei, 30.100 de franci elveţieni, 720 de dolari americani, 3.800 de coroane suedeze, 24 de laptop-uri, 92 de smartphone-uri, 9 tablete, 500 de grame de aur, în bijuterii, un grinder, un pistol cu aer comprimat şi 4 cartuşe de carabină deţinute ilegal, 34 de ceasuri de lux, în valoare estimată de circa 210.000 de euro.

De asemenea, s-a instituit sechestru asigurător pe două terenuri (estimate la circa 100.000 de euro), opt autoturisme de lux (estimate la 200.000 de euro) şi opt imobile (estimate la 1.200.000 de euro).

Eurojust a asigurat suportul operaţional şi financiar necesar constituirii şi desfăşurării activităţilor operaţionale aferente acestei echipe.

Europol a facilitat schimbul de informaţii între statele implicate prin organizarea de întâlniri operaţionale şi a oferit sprijin analitic inclusiv prin prezenţa unui birou mobil în România, pe durata acţiunii.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul poliţiştilor din cadrul IPJ Argeş şi al jandarmilor.

Citeşte şi Europol, în cooperare şi cu România, a arestat 66 de persoane implicate într-un caz de comercializare de carne de cal

 

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Ajutor de 800 lei pentru o categorie de pensionari din România! Ce venit maxim trebuie să ai
Bzi.ro
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele interimar al României
Fanatik.ro
Creatura care poate imita aproape orice sunet. Este unică și îi impresionează și pe cercetători
Capital.ro
Mesaj Ro-Alert în miez de noapte la granița României: Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi civile!
Playtech.ro
Cine este Delia Dinu, femeia de lângă Iohannis? A plâns la ceremonie şi a făcut un gest uimitor. FOTO
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
„Cârtiță rusească”, descoperită la vârful serviciilor secrete ucrainene: „Trădătorul a fost reținut chiar de șeful SBU, lucra pentru inamic”
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Ce semn divin i s-a arătat soțului Ancăi Molnar: “Am lăsat paharul în mașină vreo două ore…” | FOTO
Spynews
Cum arată Viorel Stegaru, după cinci ani de la prima apariție la televizor! Alături de cine a fost filmat | FOTO
Evz.ro
Pensionarii cu venituri mici primesc ajutoare financiare, decizie guvernamentală
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
kanald.ro
Dan Diaconescu, prima reacție după ce ar fi fost condamnat la 8 ani şi 4 luni de închisoare cu executare: ''Văd acum că gluma se îngroașă.''
Cancan.ro
Frumușelul de la Antena 1, tradus de soţie: s-a vrut starletă de Only şi… Infidelitate, certuri, împăcări, un divorț și doi copii prinși la mijloc
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu, în culmea fericirii. Anunț fabulos despre decizia CCR: NU e definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Vicecampioana olimpică și-a arătat tatuajele și piercing-ul dintr-o zonă delicată
stirilekanald.ro
"Unde nimerea, acolo îi băga cuțitul" O tânără mamă din București a fost măcelărită de propriul soț. Femeia a cerut ca bărbatul să fie monitorizat, dar a fost ignorată
substantial.ro
Autoritățile emit alertă privind căderea unor obiecte din spațiul aerian în Tulcea
MediaFlux
ÎNTÂRZIE BANII pentru PENSIONARI. Un milion de oameni sunt AFECTAȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine a pierdut un cangur alb în București?