Costul total al forţei de muncă în România a înregistrat a patra mare creştere în rândul statelor membre ale Uniunii Europene (UE), în trimestrul trei din 2013, comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citat de Agerpres.
În România, costul orar al forţei de muncă a înregistrat în perioada iulie – septembrie 2013 o creştere de 4,2%, mult peste creşterea de 1% înregistrată în Uniunea Europeană şi în zona euro. Creşteri mai mari decât România au înregistrat doar Estonia (8,1%), Lituania (6,2%) şi Letonia (5,9%).
Singurele state UE în care costul orar al forţei de muncă a scăzut în trimestrul trei au fost Cipru (7,6%), Cehia (2,9%), Irlanda (1,6%), Slovenia (0,6%) şi Portugalia (0,1%).
Avansul costurilor cu forţa de muncă în România se datorează în principal creşterii cu 8,5% a costului orar al forţei de muncă în sectorul non-business, România fiind, de altfel, lider în UE la acest capitol.
Sectorul non-business este responsabil pentru aproximativ 30% din costurile cu mâna de lucru pentru întreaga economie Acest sector cuprinde domeniile: administraţie publică, securitate socială, educaţie şi sănătate.