Povestea unui copil de culoare, crescut în Covasna: „Între copii, joaca nu ţinea cont de etnie. Cu părinţii, era altceva”

În urma scandalului din Ditrău legat de probleme actuale ale societăţii româneşti, au ieşit la iveală mai multe poveşti ale unor străini stabiliţi în România, care au avut parte de un tratament jignitor. Este vorba şi de Aly Elsiddig, un "copil de culoare stabilit în Covasna".
Romania TV
03 feb. 2020, 13:32
Povestea unui copil de culoare, crescut în Covasna:

Aly Elsiddig a povestit, într-un editorial pentru educatieprivata.ro, momente din perioada în care a trăit în Covasna şi cum a fost „pus la pământ” de adulţii din România. 

„Primul gând care îmi vine în minte privind retrospectiv la copilăria mea petrecută în Sf. Gheorghe, Covasna, este „bine că nu am fost țigan”.

Ca cei doi frați Mihai cu care mă jucam sau frații Mălin cu care sunt prieten pe fb după 30 de ani. O să revin la asta. Copil de culoare într-un oraș mixt de maghiari și români am fost adoptat ca pata exotică (urăsc expresia) românească în timp ce celalalt copil de culoare, Emil, era negrul ungur și bineînțeles că eram invariabili întrebați dacă ne cunoaștem. Așa că pot spune că am ajuns să fiu mândru de Emil, care a ajuns un muzician foarte talentat și a cântat ani de zile cu Holograf.

Nu știu cum a fost pentru el, dar eu am învățat din copilăria mea că oamenii mari sunt rasiști, copiii iau oamenii cum sunt și te plac sau nu pe bază de afinități și nu de culoare. Așa că în cartier joaca nu ținea cont de etnie între români, unguri și țigani. Cu părinții însă era altceva.

Mama mea era albă, intelectuală, eu eram o curiozitate, nu reprezentam un pericol, problema multiculturalismului nu exista, nu urma să fur jobul nimănui pentru că statul comunist îți dădea un loc de muncă. Mai puțin dacă erai copil de rom. Ei nu erau invitați în casele prietenilor lor iar referirea la ei se făcea mereu cu mențiunea etniei.

Anii au trecut și ideea de rasism nu mi-a fost cunoscută până când m-am remutat în Brașov, unde am fost invitat cu alte două fete mulatre la o emisiune locală, ca să vorbim despre a fi diferit în Romania. A fost momentul în care lumea mea s-a clătinat. Cele două fete mulatre fuseseră nevoite să schimbe două școli din cauza rasismului. Au avut probleme din cauza părinților colegilor, până au fost alungate din școlile respective, le-au fost adresate epitete de gen „maimuțe”. Am plecat bulversat de la întâlnire, eu simțind-mă mult mai mândru că sunt român la vremea aceea decât în prezent.

Dar problema rasismului m-a ajuns când mă așteptam mai puțin, la prima mare dragoste, în facultate. Atunci am aflat cum e să nu fi acceptat de părinții fetei pe care o iubeai și te iubea doar pentru că nu eram alb. Nu i-au permis niciodată să mă invite la ei în casă iar singura interacțiune cu mine a fost când prietena mea a fugit de acasă și s-a mutat la mine și ei au venit să mă roage să încetez relația că le fac fata de rușine. Soarta însă e uneori ironică iar Carmen s-a măritat cu un japonez.

Ce cred despre oameni și rasism? Cred că fiecare are ceva de luat bun de la celălalt, de învățat ceva. Că sângele meu e la fel de bun când donez pentru a ajuta pe cineva necunoscut mie și mă bucur că întâmplător am o grupă mai rară. Cred că sfântul Graal îl reprezintă educația și nimic altceva și că te poți îndrăgosti de oricine, indiferent că e rom, are ochii oblici sau trebuie să zâmbească ca să îl vezi noaptea, ca să închei cu o glumă des auzită”. 

Aly Elsiddig a devenit cunoscut după ce a câştigat concursul „Rătăciţi în Panama”, moderat de Andrei Gheorghe, iar cu banii primiţi a decis să viziteze toata America de Sud. Anterior, el a parcicipat şi la „Big Brother”.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Oraşul din România unde se construiește o clădire de sute de milioane de euro. Va fi a doua, ca suprafaţă în toată țară, după Casa Poporului
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Un nou atac al urșilor în comuna Rucăr, județul Argeș: un cioban grav rănit
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'