Intr-un material aparut astazi (5 mai) in editia tiparita a tabloidului Libertatea, Catalin Tolontan lanseaza un atac ce musteste de ipocrizie la adresa PSD, in care acuza cel mai mare partid de guvernamant din tara noastra ca si-ar fi platit un articol in presa din Austria. Articolul la care face referire Tolontan este o scrisoare deschisa a lui Marcel Ciolacu redata in paginile ziarului Die Presse din Austria. Printr-o manipulare ca la carte, Tolontan le spune cititorilor sai inca din titlu ca PSD ar fi platit pentru acest singur articol 16.500 de euro, potrivit unor surse din respectivul partid, lasand sa se inteleaga ca suma este uriasa comparativ cu banii care se platesc in Romania pentru un advertorial.
Fara context si fara alte sume in articol pentru o mai buna comparatie, Tolontan si echipa de la tabloidul Libertatea incearca un titlu click-bait clasic sa scandalizeze cititorii. In realitate, strategia de comunicare a PSD a fost de fapt “o palma” intr-o manusa de catifea data austriecilor dupa decizia cancelarului Karl Nehammer de a refuza Romaniei accesul in spatiul Schengen. Articolul a aparut in luna decembrie, la scurt timp dupa votul negativ al Austriei la adresa Romaniei. Tot pe surse, cum ii place lui Tolontan, RomaniaTV a aflat ca pretul acelui advertorial din ziarul austriac nu a fost de 16.500 de euro, ci considerabil mai mic!
De remarcat este insa, faptul ca vorbim de un ziar quality economic din Austria, tara cu PIB per cap de locuitor de aproximativ 53.000 de euro, adica de aproximativ patru ori mai mult decat Romania, pretul cerut de publicatia austriaca pentru scrisoarea deschisa a lui Marcel Ciolacu fiind unul in ton cu preturile pietei media din Austria.
Ceea ce omite Catalin Tolontan sa spuna este ca, prin comparatie, Catalin Drula de la USR a platit catre Libertatea peste 2.000 euro pentru un articol pozitiv despre el in calitate de sef al partidului „rezistilor”. Diferenta dintre strategiile de comunicare si planurile media ale lui Ciolacu si Drula sunt fix aceeasi ca diferența dintre ziarul Die Presse si tabloidul Libertatea. Practic, una este sa platesti niste mii de euro bune ca sa ai o pozitie foarte puternica pro-Romania intr-un ziar austriac la scurt timp dupa votul Schengen si alta este sa platesti 2.000 de euro+TVA ca sa apari cu un articol despre tine in paginile tabloidului care a facut-o celebra pe „fata de la pagina 5”.
Asa cum era de asteptat, imediat dupa publicarea materialului despre articolul cumparat de PSD in presa din Austria, Catalin Tolontan i-a ordonat si lui Petrisor Obae publicarea acestei dezvaluiri “pe surse” si pe site-ul breloc Pagina de Media.
Mai multe detalii despre scandalosul caz prin care Tolontan ia bani de la USR puteti citi in acest material: În slujba partidului! Dovada ipocriziei fără margini! Cătălin Tolontan și tabloidul Libertatea iau bani de la USR! Cum a devenit ziarul fetei de la pagina 5 oficiosul partidului reziștilor?! Știri pozitive la 2.000 de euro bucata!
Die Presse este unul dintre cele mai vechi ziare quality din Austria editat prima data inca din 1848. Chiar si in prezent cand epoca printului a apus, acest cotidian reuseste sa aiba un tiraj de 76.000 de exemplare vandute pe zi, ceea ce prin comparatie inseamna de aproximativ 10 ori mai mult decat tabloidul Libertatea din Romania. Important de mentionat faptul ca acest tiraj este vandut unei populatii de aproximativ 9 milioane de austrieci, jumatate din totalul populatiei Romaniei.
Achizitia de spatiu media in afara tarii pentru a reprezenta interesele propriului guvern nu este o practica pe care a inventat-o PSD-ul. Multi politicieni, ambasadori sau guvernatori au facut de-a lungul timpului demersul de a-si cumpara aparitii media in publicatii mari din Europa fara ca aceasta practica sa para a fi una “ilegala” asa cum incearca prin tertipuri si manipulare Catalin Tolontan sa o prezinte.
O alta informatie care lipseste din tabloidul Libertatea este faptul ca valoarea estimata a pietei media din Austria este de 10 ori mai mare decat cea din Romania. In anul 2022 intreaga valoare a pietei media din tara noastra a fost de aproximativ 640 de milioane de euro, aici sunt inclusi toti banii cheltuiti pentru advertising pe toate mediile. Tot anul trecut, insa, in Austria cheltuielile brute de publicitate s-au ridicat la aproximativ 6,52 miliarde de euro. Acum, brusc parca plata unui articol cu cateva mii de euro intr-un cotidian economic de top din Austria nu mai pare asa scumpa.
Povestea de dragoste din interes financiar dintre Tolontan – Libertatea si USR este mai veche. Surse din piata media cunosc foarte bine faptul ca in perioada in care Catalin Drula il ataca furibund pe Lucian Bode pe cazul celor 600 de BMW-uri achizitionate pentru Politia Romana o buna parte din acest razboi politic s-a desfasurat in mediul online. Sute de bannere au inundat mediul online cu mesajele useriste la adresa ministrului PNL. O buna parte din bugetul acelei campanii a fost administrat si implicit absorbit de Ringier Romania si Libertatea. Aici sumele sunt de-a dreptul ametitoare, vorbim de peste 30.000 de euro despre care unii baieti destepti din online sustin ca USR i-ar fi consumat la Libertatea.
Culmea ipocriziei vine nu doar din faptul ca Tolontan a mintit permanent cand s-a dezis de partidele politice din Romania si a ascuns relatia sa de “pasiune ideologica ascunsa” pe care o are cu USR-ul ci si din faptul ca cititorii sunt manipulati sa creada contrariul. Ringier Romania si Libertatea sunt unele dintre cele mai profitabile institutii media din tara noastra si totusi aleg sa pozeze in “ONG” si sa ceara donatii intre 10 si 50 de lei de la cititori. Tolontan vanzandu-le naivilor care dau like cu doua maini la postarile sale conditia “modesta” a jurnalismului. In realitate, ajutorul pe care il cere oamenilor este doar marul din gura porcului de pe masa imbelsugata, unde vin bani din piata de advertising, bani din vanzarea ziarelor la chiosc si iata, inclusiv bani de la partidele politice prietenoase.
USR a cheltuit mai bine de 20.000 de euro în doar 2 săptămâni pentru a-l denigra în mediul online pe ministrul PNL Lucian Bode pentru decizia de a semna contractul de achizitie a 600 de BMW-uri pentru MAI. Partidul lui Cătalin Drulă a folosit Google și Facebook și o sumă impresionantă de bani pentru o perioadă foarte scurtă pentru a-l ataca pe ministru pe toate site-urile mari de știri din România. Pentru această campanie de “guerilla mediatica” USR a lucrat cu agenția de media cu care avea contract și PSD-ul în perioada Liviu Dragnea. Compania Zenvertising a fost fondată și este controlată de Mihai Șuică (34 de ani) din Teleorman.
Scandalul politic stârnit de USR referitor la achiziția de 600 de automobile marca BMW pentru MAI este unul care nu mai necesită niciun fel de comentariu. Ceea ce puțini dintre votanții USR știu este faptul că în toată această perioadă cât subiectul a fost unul extrem de mediatizat, partidul politic a dus o adevarată campane de denigrare în mediul online împotriva PNL și a ministrului Bode. Peste 1.000 de euro cheltuiti pe zi în Google, dar și în Facebook l-au ajutat pe Cătălin Drulă să arunce cu noroi pe internet în ministrul Afacerilor Interne.
Cătălin Drulă și “drulălii” săi au apelat pentru acest demers de campanie “murdară” la firma Zenvertising, companie care în trecut a oferit servicii de publicitate politică PSD-ului. În epoca lui Liviu Dragnea, Partidul Social Demoncrat a avut contract cu firma Zenvertising pe o perioada mai lungă de timp. Apropiații președintelui PSD de la acea vreme, știau de relația acestuia cu patronul agenției, care și el ca și Dragnea, provenea din Teleorman.
Cum a funcționat campania de denigrare mediatică?
Toate site-urile mari și importante de știri din România au fost targetate de demersul scandalos al USR. Digi24.ro, Observatornews.ro, RomâniaTV.net, Antena3.ro și tabloidul Libertatea.ro au fost doar câteva dintre cele mai mari site-uri din România, unde au aparut bannerele cu ministrul Lucian Bode și o machetă unei mașini BMW de poliție.
Bannerele erau adaptate astfel încât să fie cât mai “fake news ads” și să se integreze în designul site-urilor de știri spre a-i păcăli pe cititorii acestor publicații să dea click pe ele. Majoritatea bannerelor aveau inclusiv cuvantul “ȘTIRI” în partea de sus pentru a-i convinge pe utilizatori că nu este un banner publicitar ci o “știre”. Totul cât se poate de “fake ads”, astfel încat să atragă cât mai multe click-uri pe acele zone. Unele dintre bannerele respective erau atât de agresive încât Google Ads le-a respins.
Trebuie menționat faptul că toate acele creații media au fost promovate pe bani mulți și doar după ce au fost aprobate de către USR. Campania agresivă de denigrare fiind una targetată în general după profilul de audiență al dontatilor PNL. Astfel încat votanții “pur-sange” USR și “apostolii lui Drulă” nu au vazut aceste bannere, ele fiind in general directionate pe fix audienta pe care de obicei comunica in online PNL-ul.
Catalin Drula a mințit că nu are contract cu agenția Zenvertising!
În urmă cu câteva zile, Cătălin Drulă a fost confruntat frontal de ziarul Puterea pe cazul Zenvertising și a mințit negând că nu există contract între USR și agenția Zenvertising. Lucru care este cu totul și cu totul fals și infirmat chiar de răspunsul trimis de USR către RomâniaTv.net într-o cerere ce cuprindea mai multe întrebari pe acest subiect.
Redăm mai jos dialogul pe care jurnalistul Cezar Amariei l-a avut cu Cătălin Drulă în timpul unei conferțnte de presă:
R.: Folosiți exact aceeași firmă pe care o folosește PSD-ul și nu apare nicio publicație.
C.D.: Nu înțeleg despre ce vorbiți.
R.: Zenvertising este firma prin care aproape un milion de lei anul acesta, de când sunteți dvs președinte…
C.D.: Este o informație falsă.
R.: Nu, este o informație de la dvs de pe site.
C.D.: Nu avem contract cu această firmă.
Câți bani a cheltuit USR cu agentia Zenvertising ca sa-l atace pe Bode?!
După o analiză facută de Româniatv.net am descoperit că în perioada 11 octombrie – 27 octombrie, doar pe un cont de Google Advertising s-au cheltuit mai bine de 10.000 de euro pe zeci de bannere promovate agresiv zi de zi. Astfel, în perioada 11 octombrie-19 octombrie, USR a cheltuit în numai 6 zile, suma de 32.250 lei pentru campania sa împotriva ministrului Bode, urmând ca în perioada 25 octombrie- 27 octombrie aloce suma de 19.000 lei, aceleiași campanii.
Câți bani cheltuie USR prin Zenvertising SRL pentru publicitate negativă împotriva adversarilor politici?
Doar în 2022, USR a alocat de 4 ori mai mulți bani în promovarea sa și a campaniilor sale de “propagandaă”. Important de remarcat însă, este că mai bine de jumatate din aceste campanii nu sunt campanii “pro USR” ci “contra adversari”. Prin bannerele și publicitatea pe care USR o cumpară cu banii de la Autoritatea Electorală Permanentă în majoritatea cazurilor își atacă adversarii politici. Majoritatea bannerelor de pe contul de Google Ads al USR sunt mesaje negative la adresa PSD și PNL.
Doar la Zenvertising USR a cheltuit în total 925.000 de lei aproximativ 200.000 de euro.
422.000 lei în mai, 290.000 în iunie, 213.000 lei în iulie sunt doar câteva dintre sumele pe care USR le plăteste lunar către firma Zenvertising pentru a-și derula campaniile mediatice agresive.
Zenvertising SRL. a primit în 2018 în epoca Dranea 1.866.849 lei de la PSD. Firma a fost înfiinţată în aprilie 2016, având ca domeniu de activitate administrare pagini web. Societatea este condusă de Bogdan Mihai Şuică şi Carmen Daniela Creţu.