În slujba partidului (Ep.3)! Tolontan lăsat în ofsaid de USR! Site-ul presacurata.ro a facut o solicitare către USR, după informațiile apărute în Romaniatv.net referitoare la banii încasati de Libertatea de la partidul lui Cătălin Drulă. Fără să dezmintă nicio secunda, USR-ul a recunoscut contractele pe care le are cu trustul Ringier și a dezvăluit exact sumele de bani pe care le-a oferit tabloidului Libertatea pentru articolele publicitare. Mixul de media este unul extrem de dubios pentru un partid care se respecta. Cătălin Drulă și-a plătit apariții în tabloidul Libertatea, ziarul fetei de la Pagina 5, dar și pe site-ul aktual24.ro, o publicație total nefrecventabilă, care nu este nici măcar membru SATI. Alături de un tabloid și un site de “spam”, USR-ul a mai dat câteva mii de euro și către ziare.com, o alta enclavă useristă, dar și către site-ul spotmedia.ro, un blog al unor jurnalisti “rebeli fără cauză” care înregistrează, din fericire o audiență extrem de modestă.
Și cum banii pe jurnalism la comandă se dau la Libertatea în cel mai riguros mod posibil, căci deși, practicile sunt românești trustul e totuși elvețian, a fost încheiat un contract pe perioada 24.04.2023 – 31.12.2023 – cu Ringier România SRL. Suma totală pe care Cătălin Tolontan și echipa lui au încasat-o este de 7471,5 euro. Acești bani reprezintă aproape cât a plătit echipa de comunicare a PSD pentru o scrisoare deschisă a lui Marcel Ciolacu în “Die Presse”, cel mai prestigios cotidian economic din Austria. Lesne de înțeles pentru oricine este că nu există termen de comparație între ziarul pe care “pelicanii” cu Loganuri galbene îl citesc în Capitală, obișnuiți să câștige premii sau să vadă femei dezbrăcate la pagină 5, versus un ziar de analiză economică editat la Viena.
Mai bine de jumătate din bugetul de comunicare al USR pe acest proiect a fost direcționat către Ringier. 15.100 de euro a fost bugetul total alocat cumpărării unui articol pozitiv despre Cătălin Drulă și sfaturile sale financiare în mai multe publicații. Suma de 7471,5 euro, încasată de Libertatea a fost pentru 3 materiale la comandă ce urmează să fie publicate de-a lungul anului.
Al doilea contract, susține USR, a fost încheiat în perioada 24.04. 2023 – 24.05.2023 – cu firma SC Green Communication Media SRL – tot pentru această campanie/ 3 advertoriale – pentru suma de 5191 lei (1055 de euro), pentru publicarea pe site-ul aktual24.ro.
Al treilea contract a fost încheiat de USR, în perioada 24.04.2023- 31.12.2023 – cu firma Thematic Digital SRL – pentru aceeași campanie/ 3 advertoriale și promovare pe pagina de Facebook a ziare.com – pentru suma de 21.163.39 lei (4301,5 euro), pentru publicarea pe ziare.com.
Iar al patrulea contract a fost încheiat de USR, printr-un act adițional semnat pe 27.04.2023, tot cu firma Thematic Digital SRL – pentru aceeași campanie/ 2 advertoriale și promovare pe pagina de Facebook „Spotmedia” – pentru suma de 11.178,16 lei (2271,9 euro), pentru publicarea pe spormedia.ro.
Contactat astăzi (10 mai) de Romaniatv.net, Cătălin Tolontan a refuzat să răspundă la orice fel de întrebare despre banii încasați de la USR pentru articolele la comandă din publicația pe care o conduce.
“Bună ziua. [email protected] este emailul sefulului departamentului de publicitate al Ringier. Mulțumesc” a fost răspunsul acestuia care îl indică de fapt pe “vistierul” Ringier, Andrei Ursuleanu.
Devenit recent, vicepreședinte al BRAȚ, Ursuleanu este omul uns cu toate alifiile de la Ringier, directorul de vânzări, aka “samsarul de jurnalism” al grupului care vinde pe bani buni orice iese din tastaturile jurnalișților de la Libertatea. Andrei Ursuleanu a fost locotenentul unui alt semnatar al “petiției urii” împotriva RomaniaTV, Dragoș Stanca, devenit din moderator radio președinte al BRAȚ. Astfel, iată cum “băieții deștepți” din media fac și regulile, fac și banii, fac și contentul într-o piață, despre care tot ei ne spun cât de austeră devine de la an, la an.
USR a încheiat un contract și cu Thematic Digital SRL, firma prin care partidul #rezistilor a plătit bani către ziare.com și spotmedia.ro. Chiar și din acest contract o parte dintre bani au ajuns tot la Ringier prin comisioane și firme paravan. Thematic Digital SRL la momentul înființării societății, în mai 2022, fondatori ai firmei erau alte 2 societăți: Mediathlon SRL și Getontop Advertisting. Administratori ai firmei erau Media Hub, reprezentată prin Gabriel Cătălin Săndulache și Mediathlon SRL, reprezentată de Ana Maria Anca Crăciun.
În decembrie 2022, sediul firmei Thematic Digital SRL se mută la altă adresă, dar tot în sectorul 1, iar în martie 2023, după o adunare generală a asociaților, cei din Thematic Digital SRL încep să-și cedeze bucăți din părțile sociale pentru a introduce în afacere un nou partener.
Astfel, Mediathlon SRL și Getontop SRL cedează fiecare câte 1667 de părți sociale din firmă către Monica Ursuleanu, care devine asociat al Thematic Digital SRL. Este vorba de fosta directoare de vânzări de la Radio Guerrilla și actuala soție a directorului de vânzări al Ringier România, Andrei Ursuleanu. Ca atare, de la acea dată, respectiv din martie 2023, în Thematic Digital SRL – Mediathlon SRL deține 33,3%, Getontop SRL – 33, 3%, Monica Ursuleanu – 33,34%, iar administrator adițional este numit chiar Andrei Ursuleanu.
Ce nu știu foarte mulți fani ai ”Deontologului” Tolontan este faptul că deși postează într-un tip modest, care ține cu suferința poporului, acesta e milionar în euro. De-a lungul timpului, Tolontan a reușit să strângă o avere impresionantă din serviciile sale puse în slujba ”băieților deștepți” din presă.
În urmă cu aproape 10 ani, jurnalistul Stelian Negrea a publicat pe pagina sa de Facebook mai multe documente referitoare la veniturile pe care le-a avut Cătălin Tolontan în calitate de redactor șef al Gazetei Sporturilor în perioada 2005-2010.
Potrivit acestor documente, în perioada 2005-2010,”Moralistul” Tolontan a avut cel mai mare salariu din trustul Intact, depășindu-l pe cel al lui Mircea Badea sau al lui Mihai Gâdea, concurând cu Andreea Esca.
În medie, în contul lui Cătălin Tolontan intra lunar suma de 35.000 de euro. Astfel, că în cei cinci ani de activitate la Gazeta Sporturilor acesta a reușit să strângă o avere de 12, 5 milioane de euro. Însă, ”Deontologul” Tolontan nu s-a mulțumit doar cu salariul de la Gazeta Sporturilor, în anul 2008, a raportat către Fisc venituri din vânzarea drepturilor de autor de 1,87 milioane lei (508.018 Euro ).
Cu toate acestea, Cătălin Tolontan, modest din fire, a declarat la vremea respectivă că în ciuda sumelor astronomice pe care le încasa, la finalul lunii, banii cu care rămânea în mână erau puțini și asta din cauza dărilor pe care trebuia să le plătească la stat.
”Politicieni despre care scriem în mod insistent sunt atât de disperați încât au adus Ministerul Finanțelor în situația de a breveta secretul fiscal făcut public pe internet. Imediat am primit telefoane care mi-au spus că ceea ce au făcut cei din Ministerul Finanțelor este penal. După cinci ani de zile de când Elena Udrea m-a amenințat că va afla lucruri despre mine, tot ce au reușit să afle oamenii aceștia a fost că am plătit impozite și penlități, chiar și în situația în care, potrivit sentințelor în procesele declanșate de artiști și jurnaliști, nu ar fi trebuit să o fac. Sumele achitate la stat au fost enorme. Banii rămași în mână mai puțini și fiecare dintre ei plătiți cu o muncă și cu profituri pentru companie de care mă simt mândru. Dacă tot au apărut rezultatele controlului fiscal se vede clar și concluzia: banii pe care i-am câștigat sunt din drepturi de autor, din niciun fel de alte afaceri și totul este legal, conform concluziilor fiscului. Să arate și politicienii despre care scriem cum au câștigat banii și cât au plătit statului român”, a declarat Cătălin Tolontan.
Dacă în 2008 Cătălin Tolontan avea un salariu de 35.000 de euro și venituri din vânzarea drepturilor de autor de 1,87 milioane lei, acum, ”ajutat” și de inflație, salariul ”Deontologului” de la Libertatea cu siguranță este mult mai mare.