În Spania, primarul Robin Hood ocupă bănci, fură din supermarket şi împarte la săraci

Primarul unui mic oraş din sudul Spaniei a devenit erou local, un fel de Robin Hood, după ce a început o acţiune împotriva austerităţii "ocupând" bănci şi împărţind săracilor produse furate de manifestanţi din supermarketuri, spre exasperarea guvernului condus de premierul Mariano Rajoy.
Romania TV
19 aug. 2012, 16:07
În Spania, primarul Robin Hood ocupă bănci, fură din supermarket şi împarte la săraci

Juan Manuel Sanchez Gordillo, primarul din Marinaleda, un oraş cu o populaţie de numai 2.600 de locuitori, a devenit erou popular după ce a început, în această săptămână, un marş anti austeritate în regiunea Andaluzia, ocupând sucursale de bănci împreună cu protestatarii care fură produse din supermarketuri, şi le împart apoi săracilor, potrivit Financial Times.

La începutul lunii august, Gordillo (59 de ani) şi susţinătorii săi au organizat o acţiune asemănătoare în faţa unui supermarket, când mai mulţi sindicalişti au umplut câteva cărucioare cu alimente şi au plecat fără să plătească, donând apoi produsele către case de ajutor pentru săraci. Incidentul a rezultat în şapte arestări.

Primarul este şi membru al parlamentului din Andaluzia, statut care îi conferă imunitate în faţa legii. El a declarat însă că va renunţa la acest drept în privinţa marşului anti austeritate început în această săptămână împreună cu 500 de susţinători.

„Ducem un război pentru cei săraci (…) Nu mă deranjează puşcăria, ar fi o onoare pentru mine. Vom ocupa cât mai multe bănci şi supermarketuri în Andaluzia. Tâlharii care au cauzat această criză trebuie să suporte consecinţele faptelor lor”, a declarat Gordillo pentru Financial Times.

Acţiunea atacă în principal băncile care au executat silit locuinţele celor care nu şi-au mai putut plăti ratele la creditele ipotecare, dar şi supermarketurile din cauza cărora au de suferit micii agricultori locali, spune primarul.

„Moneda euro este o fraudă care îi îmbogăţeşte pe unii şi îi sărăceşte pe ceilalţi (…) Există familii înfometate, mici agricultori ruinaţi. Cerem o schimbare a modelului politic”, a afirmat Gordillo.

Partidul Popular, aflat la putere, a reacţionat dur la acţiunile primarului, cerând partidului Stânga Unită să-i retragă sprijinul politic în parlamentul din Andaluzia.

„Nu poţi fii şi Robin Hood, şi salariat ca şerif în Nottingham. Acest om îşi face publicitate pe spinarea altora şi, mai mult, afectează imaginea Spaniei”, a declarat Alfonso Alonso, purtător de cuvânt al Partidului Popular în parlamentul de la Madrid.

Guvernul condus de premierul Mariano Rajoy, aflat la putere de şapte luni, a pierdut din popularitate după introducerea mai multor pachete de măsuri de austeritate în încercarea de a reduce costurile de finanţare ale Spaniei. Măsurile luate de Rajoy au fost întâmpinate cu mişcări de protest din partea angajaţilor din sectorul public, principalii vizaţi de „tăieri”.

Andaluzia, regiunea spaniolă cu cea mai mare populaţie, are un şomaj de 30%, peste media naţională de 25% şi cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană. Andaluzia se află în centrul campaniei guvernului de reducere a cheltuielilor publice efectuate de autorităţile regionale, iar Madridul a cerut recent administraţiei locale noi tăieri.

„S-ar putea ajunge la închiderea a 19 spitale, întregul sistem de sănătate din Andaluzia, sau la concedierea a 60.000 de angajaţi din sectorul public, adică un sfert din personalul guvernelor locale”, a declarat Jose Antonio Grinan, preşedintele administraţiei regionale din Andaluzia.

Vineri, protestatarii care îl însoţesc pe Gordillo, primarul din Marinaleda, au ocupat o sucursală a Banco Santander, cea mai mare bancă spaniolă, părăsind incinta spre seară.

DailyBusiness
Oferta momentului în România! iPhone cu 0 lei avans
Spynews
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Țara unde merg din ce în ce mai mulți turiști. Are munți spectaculoși și lacuri impresionante, prețuri mici, dar e considerată cea mai periculoasă din lume
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru români. Crește de aproape 3 ori: „S-a mărit și se va mări din ce în ce mai mult”
Playtech.ro
Doamne cum arăta Anamaria Prodan înainte să-și micșoreze sânii!!! Imaginile secrete au SCĂPAT pe net
DailyBusiness
Ai planuri pentru luna octombrie? Meteorologii anunță cum va fi vremea în fiecare zi, toată luna
Adevarul
„Am mâncat sandvișuri uriașe cu creveți la aceeași masă cu KGB-ul” . Jens Stoltenberg a dezvăluit cum a încercat să recruteze un agent sovietic
wowbiz.ro
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Spynews
Ziua Educației 2024. Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru învățători și profesori
Spynews
Claudia Pătrășcanu i-a făcut o urare lui Gabi Bădălău de ziua lui de naștere: ”Nu aștept să mi se răspundă niciodată”. În ce relații este cu fostul soț
Evz.ro
Vin ninsorile în România. Unde vor cădea mari cantități de precipitații
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?
Cancan.ro
Mario Fresh, primele declarații după despărțirea de Alexia Eram: 'A fost o decizie dificilă pentru amândoi!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adio, maestre! A murit actorul cu voce ca de înger: O zi pe care nu doream să o trăiesc
StirileBZI
Cei care cumpără de pe Temu sau Shein vor plăti taxe mai mari! Comanda trebiie să fie mai mare de 750 de lei!
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
substantial.ro
Tragedie în Bistrița: O familie găsită moartă din cauza unei scurgeri de gaz
MediaFlux
Se MODIFICĂ aceste PENSII! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
„Insula Cailor” de la Galați, „sălașul piraților” de la Dunăre, de zeci de ani ostrov al cailor sălbatici