În SUA, producția de brazi a scăzut cu 33%, de la 30 milioane de bucăți (1977), la 20 de milioane la începutul ultimului deceniu, informează evz.ro, citând datele USDA. Multe dintre pepinierele de brazi s-au închis, sau s-au reorientat, ceea ce a dus și la schimbarea preferințelor de consum ale americanilor.
Realitatea este însă că problema este una climatică. „Crescătorii cultivă brazi într-un mediu climatic în care fenomenele meteo nedorite se văd cu ochiul liber”, a declarat Tim O’Connor, director executiv al Asociaţiei Naţionale a Producătorilor de Brazi de Crăciun din SUA. Brazii cu înălţimi variind între 1,52 şi 1,82 metri au nevoie de aproximativ zece ani pentru a creşte, înainte de a fi recoltaţi, vânduţi şi înlocuiţi cu alţi puieţi.
În 2018, un incendiu a distrus o pepinieră de brazi din Paradise, California, iar dezastrul s-a produs la numai câteva luni după ce alte trei pepiniere fuseseră distruse în California de Nord. Climatologii au tras multe semnale de alarmă în legătură cu incendiile de pădure din acest stat american, cele mai multe având drept cauză schimbările climatice.
Pe de altă parte, pepinierele de brazi de Crăciun stabilizează terenurile şi reprezintă un habitat pentru animale. Crescătorii plantează mai mulţi pomi după recoltarea unuia singur, cu scopul creșterii producției. Numai că iernile calde şi verile tot mai secetoase au condus la înmulțirea populaţiilor de insecte dăunătoare şi a bolilor care atacă rădăcinile şi frunzele aciculare, ceea ce a dus la distrugerea a numeroși brazi. Două specii de pomi de Crăciun, „Douglas fir” şi „Ponderosa pin”, se află într-un declin al numărului de exemplare. Replantările sunt complicate nu numai de incendii şi secetă, dar și de schimbarea condiţiilor meteoclimatice.
Citește și: