În aprilie, Banca Centrală a Rusiei a redus de două ori dobânda, până la 14%, după ce, în urma invaziei Ucrainei, autoritatea monetară a dublat dobânda cheie, până la 20%. „Presiunile inflaţioniste s-au atenuat în urma aprecierii rublei precum şi a scăderii semnificative a aşteptărilor inflaţioniste în rândul gospodăriilor şi companiilor. Condiţiile externe pentru economia rusă încă sunt dificile dar riscurile la adresa stabilităţii financiare s-au redus într-o oarecare măsură, sporind posibilitatea atenuării măsurilor de control a capitalului„, se arată într-un comunicat al Băncii Rusiei.
Instituţia nu a făcut referire la estimarea sa privind inflaţia în 2022, pe care anterior o previziona la 18-23%, dar a precizat că inflaţia va încetini la 5-7% în 2023, înainte de a atinge ţinta Băncii Rusiei, de 4%, în 2024.
În 20 mai, rata anuală a inflaţiei se situa la 17,51%, în scădere faţă de 17,69% cu o săptămână în urmă, dar aproape de cel mai ridicat nivel din 2002.
Miercuri, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat o creştere de 10% a pensiilor şi a salariului minim pentru a-i proteja pe cetăţeni de majorarea preţurilor.
Viitoarea reuniune de politică monetară este programată în 10 iunie.
Potrivit analiştilor, Rusia trebuie să reducă în continuare costul creditului având în vedere că se confruntă cu spectrul unei recesiuni după ce Occidentul i-a impus sancţiuni economice şi financiare fără precedent.
Rusia se confruntă cu o inflaţie accelerată şi o fugă a capitalurilor, în timp ce în paralel este ameninţată de o posibilă intrare în incapacitate de plată după ce Occidentul a impus sancţiuni dure ca reacţie la invadarea Ucrainei.
Citeşte şi Vladimir Putin sfidează Occidentul: Economia Rusiei rezistă bine sancţiunilor