În timp ce unele berze se întorc în același cuib, cele din satul Sârbi trebuie să se mute. De ce a fost relocat locul păsărilor prin Ordin de ministru

În satul Sârbi din județul Maramureș există de mai mulți ani un cuib de berze, oamenii fiind obișnuiți ca, în fiecare primăvară, păsările să revină în sat tocmai din Africa. Cuibul a fost, însă, mutat printr-un Ordin de ministru.
Alina Costache
20 feb. 2024, 15:18
În timp ce unele berze se întorc în același cuib, cele din satul Sârbi trebuie să se mute. De ce a fost relocat locul păsărilor prin Ordin de ministru
În timp ce unele berze se întorc în același cuib, cele din satul Sârbi trebuie să se mute. De ce a fost relocat locul păsărilor prin Ordin de ministru

La finalul lunii martie, berzele revin în satul Sârbi din Maramureș, spre bucuria locuitorilor, dar mai ales a copiilor. Anul acesta, însă, păsările nu mai au unde să se întoarcă, pentru că locul unde stăteau acestea a fost mutat prin decizia ministrului Mediului. Ordinul a fost publicat recent și în Monitorul Oficial.

Citește și: Celebrele berze din Răcari, urmărite pe internet, au un pui: „Avem și o nepoțică. Pas cu pas spre independență”

Berzele din satul Sârbi nu mai au cuib din cauza unui Ordin de ministru

Berzele pleacă de obicei în septembrie, uneori chiar pe final de august, lăsându-și cuiburile goale vreme de mai bine de jumătate de an. Aproximativ șapte luni pe an, berzele albe din România se mută în Africa pentru hrană. Atunci când pleacă, uneori în stoluri de câteva mii, multe se regăsesc în zona Nilului, dar și mult în sud, până-n Africa. Cercetările mai recente au demonstrat că o barză călătorește circa 220 km pe zi cu o viteză cuprinsă între 30 și 90 km pe oră.

Anul acesta berzele sunt așteptate să revină din Africa începând cu 25 martie. Primele care vin sunt berzele-mascul, care reocupă cuibul și încep activitatea de renovare în așteptarea femelelor. Data exactă a migrației de primăvară de anul acesta a fost decisă printr-un Ordin al ministrului Mediului, document consultat de Digi24.ro, menționându-se și că locul unde berzele vor reveni va fi altul, însă nu și de ce.

La 25 martie 2024 este data limită până la care cuibul de berze din satul Sârbi, comuna Budești, județul Maramureș trebuie relocat prin derogare de la lege. Însă nici primarul comunei Budești, Simion Pop, nu știe nimic despre relocarea cuibul de berze.

„E ciudat… Cuibul e acolo de ani de zile, nu știu de ce trebuie relocat. Dar dați-mi voie să mă interesez și revin la dvs”, a declarat primarul pentru aceeași sursă.

Legile europene, transpuse în legile românești, spun că barza și alte 270 de păsări sunt clasificate ca fiind specii strict protejate, astfel că intervenția umană asupra habitatului acestor specii este strict interzisă. O excepție este Ordinul de ministru, vorbind despre o ordonanță de urgență din anul 2007 care stabilește posibilitatea emiterii unor derogări prin ordin de ministru, cu avizul Academiei Române. În caz contrar, adică dacă se intervine ilegal asupra cuiburilor, Ministerul Mediului atentionează că „dacă un stat membru al UE nu respecta prevederile legale care protejează speciile sălbatice, atunci acea țară poate risca inclusiv declanșarea procedurilor de infringement”.

„Astfel de derogări sunt emise ori de cate ori integritatea cetățenilor sau bunurile materiale sunt puse în pericol de un exemplar dintr-o specie protejatată”, a explicat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

În cazul cuibului din satul maramureșean Sârbi, este vorba despre faptul că berzele murdăreau cu excremente sau diverse fractemte alimentare și animale poarta și gardul proprietarului din imediata vecinătate a stâlpului. Bărbatul a făcut o sesizare la minister, de aici și excepția făcută de la lege.

Același Ordin de ministru a stabilit că „se aprobă relocarea unui cuib de barză (Ciconia ciconia) din strada Principală nr. 133, satul Sârbi, comuna Budești, județul Maramureș, în proximitatea locului unde se află actualul cuib, nu mai departe de 100 de metri de acesta”. Relocarea cuibului de barză se realizează cu personal tehnic de specialitate, în prezența unui reprezentant al Agenției pentru Protecția Mediului Maramureș, iar solicitantul are obligația să transmită agenției județene pentru protecția mediului un raport asupra acțiunii derulate în baza derogării obținute.

Academia Română, prin Societatea Ornitologică din România (SOR), și-a dat avizul de relocare în noiembrie 2023, însă pe baza faptului că există și o aplicație de urmărire a cuiburilor de berze din România, numită „Uite barza!”. Ea a fost realizată de SOR împreună cu compania care are în grijă stâlpii de electricitate din țară. În momentul de față, este vorba despre peste 13.000 de înregistrări de cuiburi în România și peste 80.000 de berze. Specialiștii SOR susțin însă că multe înregistrări sunt dublate și că populația reală a berzelor din România e undeva la 5.000-6.000 de perechi cuibătoare, cu tendință crescătoare.

Citește și: Tu ce știi despre berze? Vezi de unde a luat naștere mitul conform căruia se spune că berzele aduc copiii

 

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Veste bună pentru cei care au cont la CEC Bank. Ce pot face cu cardul până la finalul verii
Capital.ro
Decizie pentru toți cei care mănâncă PEPENI românești. Se întâmplă de mâine, 8 IULIE
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Vacanțe peste hotare la cele mai mici prețuri! Costă doar 30 de euro să ajungi în „Maldive de Europa”!
Adevarul
Rușii au lansat o ofensivă amenințătoare în est, unde ar putea cuceri o porțiune semnificativă de teritoriu
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
John Cena se pregătește să se retragă din wrestling. Ce și-a propus
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom avea în Capitală
Capital.ro
Reguli noi de astăzi, 7 IULIE. Sunt OBLIGATORII în toată Europa
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Astronautul Matthew Dominick surprinde uraganul Beryl din spațiu
MediaFlux
VINE CRIZA! Va fi mai RĂU CA ÎN 2008
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!