În timp ce unele berze se întorc în același cuib, cele din satul Sârbi trebuie să se mute. De ce a fost relocat locul păsărilor prin Ordin de ministru

În satul Sârbi din județul Maramureș există de mai mulți ani un cuib de berze, oamenii fiind obișnuiți ca, în fiecare primăvară, păsările să revină în sat tocmai din Africa. Cuibul a fost, însă, mutat printr-un Ordin de ministru.
Alina Costache
20 feb. 2024, 15:18
În timp ce unele berze se întorc în același cuib, cele din satul Sârbi trebuie să se mute. De ce a fost relocat locul păsărilor prin Ordin de ministru
În timp ce unele berze se întorc în același cuib, cele din satul Sârbi trebuie să se mute. De ce a fost relocat locul păsărilor prin Ordin de ministru

La finalul lunii martie, berzele revin în satul Sârbi din Maramureș, spre bucuria locuitorilor, dar mai ales a copiilor. Anul acesta, însă, păsările nu mai au unde să se întoarcă, pentru că locul unde stăteau acestea a fost mutat prin decizia ministrului Mediului. Ordinul a fost publicat recent și în Monitorul Oficial.

Citește și: Celebrele berze din Răcari, urmărite pe internet, au un pui: „Avem și o nepoțică. Pas cu pas spre independență”

Berzele din satul Sârbi nu mai au cuib din cauza unui Ordin de ministru

Berzele pleacă de obicei în septembrie, uneori chiar pe final de august, lăsându-și cuiburile goale vreme de mai bine de jumătate de an. Aproximativ șapte luni pe an, berzele albe din România se mută în Africa pentru hrană. Atunci când pleacă, uneori în stoluri de câteva mii, multe se regăsesc în zona Nilului, dar și mult în sud, până-n Africa. Cercetările mai recente au demonstrat că o barză călătorește circa 220 km pe zi cu o viteză cuprinsă între 30 și 90 km pe oră.

Anul acesta berzele sunt așteptate să revină din Africa începând cu 25 martie. Primele care vin sunt berzele-mascul, care reocupă cuibul și încep activitatea de renovare în așteptarea femelelor. Data exactă a migrației de primăvară de anul acesta a fost decisă printr-un Ordin al ministrului Mediului, document consultat de Digi24.ro, menționându-se și că locul unde berzele vor reveni va fi altul, însă nu și de ce.

La 25 martie 2024 este data limită până la care cuibul de berze din satul Sârbi, comuna Budești, județul Maramureș trebuie relocat prin derogare de la lege. Însă nici primarul comunei Budești, Simion Pop, nu știe nimic despre relocarea cuibul de berze.

„E ciudat… Cuibul e acolo de ani de zile, nu știu de ce trebuie relocat. Dar dați-mi voie să mă interesez și revin la dvs”, a declarat primarul pentru aceeași sursă.

Legile europene, transpuse în legile românești, spun că barza și alte 270 de păsări sunt clasificate ca fiind specii strict protejate, astfel că intervenția umană asupra habitatului acestor specii este strict interzisă. O excepție este Ordinul de ministru, vorbind despre o ordonanță de urgență din anul 2007 care stabilește posibilitatea emiterii unor derogări prin ordin de ministru, cu avizul Academiei Române. În caz contrar, adică dacă se intervine ilegal asupra cuiburilor, Ministerul Mediului atentionează că „dacă un stat membru al UE nu respecta prevederile legale care protejează speciile sălbatice, atunci acea țară poate risca inclusiv declanșarea procedurilor de infringement”.

„Astfel de derogări sunt emise ori de cate ori integritatea cetățenilor sau bunurile materiale sunt puse în pericol de un exemplar dintr-o specie protejatată”, a explicat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

În cazul cuibului din satul maramureșean Sârbi, este vorba despre faptul că berzele murdăreau cu excremente sau diverse fractemte alimentare și animale poarta și gardul proprietarului din imediata vecinătate a stâlpului. Bărbatul a făcut o sesizare la minister, de aici și excepția făcută de la lege.

Același Ordin de ministru a stabilit că „se aprobă relocarea unui cuib de barză (Ciconia ciconia) din strada Principală nr. 133, satul Sârbi, comuna Budești, județul Maramureș, în proximitatea locului unde se află actualul cuib, nu mai departe de 100 de metri de acesta”. Relocarea cuibului de barză se realizează cu personal tehnic de specialitate, în prezența unui reprezentant al Agenției pentru Protecția Mediului Maramureș, iar solicitantul are obligația să transmită agenției județene pentru protecția mediului un raport asupra acțiunii derulate în baza derogării obținute.

Academia Română, prin Societatea Ornitologică din România (SOR), și-a dat avizul de relocare în noiembrie 2023, însă pe baza faptului că există și o aplicație de urmărire a cuiburilor de berze din România, numită „Uite barza!”. Ea a fost realizată de SOR împreună cu compania care are în grijă stâlpii de electricitate din țară. În momentul de față, este vorba despre peste 13.000 de înregistrări de cuiburi în România și peste 80.000 de berze. Specialiștii SOR susțin însă că multe înregistrări sunt dublate și că populația reală a berzelor din România e undeva la 5.000-6.000 de perechi cuibătoare, cu tendință crescătoare.

Citește și: Tu ce știi despre berze? Vezi de unde a luat naștere mitul conform căruia se spune că berzele aduc copiii

 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Ce amendă poți primi dacă arunci chiștocul de la țigară pe geamul de la mașină. Țara europeană în care poți ajunge la închisoare pentru un astfel de gest
Capital.ro
Retragere numerar de la ATM. Avertisment pentru românii cu card. Se activează manual la bancomat
Playtech.ro
Dezastru pentru Armata Română. Ce loc ocupă ţara noastră la capitolul trupe şi armament
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Ajutor de la Guvern pentru românii cu probleme. Va fi gratis de la 1 martie
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
BREAKING | Sănătatea Papei Francisc s-a deteriorat! Vaticanul vine cu cele mai proaste vești
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Băsescu, umilință greu de îndurat. S-a văzut în direct la TV: Creier îmbuibat de alcool
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Elon Musk neagă afirmațiile despre amenințările SUA de a întrerupe accesul Ucrainei la Starlink
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară