Prin urmare, pentru persoanele de peste 65 de ani, aflate în categoria de risc înalt, s-au recomandat: asigurarea accesului prioritar al acestor persoane în secţiile de vot, prin crearea unor intervale orare dedicate.
„Pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, aflate în categoria de risc înalt, s-au recomandat următoarele:
– asigurarea accesului prioritar al acestor persoane în secţiile de vot, prin crearea unor intervale orare dedicate;
– crearea condiţiilor de vot pentru persoane care nu se pot deplasa astfel încât votarea să se efectueze în condiţii sigure: organizatorii care însoţesc urna mobilă trebuie să poarte mască, mănuşi ce trebuie schimbate după fiecare vizită, se evită intrarea în domiciliul votantului sau, dacă acest lucru, este necesar se va păstra distanţa fizică de 1,5 m şi se va staţiona un timp limitat sub 15 minute;
– în cazul persoanelor internate, votul cu urna mobilă va fi asigurat cu implementarea măsurilor specifice (purtarea echipamentului de protecţie conform cu recomandările personalului medical al secţiei respective);
– evitarea prezenţei îndelungate a acestor categorii de persoane la instruiri, în calitate de membri ai comisiilor de vot, observatori etc..”, se arată în Raportul privind măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi detalierea planului de măsuri avute în vedere pentru organizarea alegerilor locale şi a deschiderii şcolilor, prezentat de premierul Ludovic Orban.
Citeşte şi: Ludovic Orban: „Coronavirusul ucide! Se vede clar! Acest virus perfid provoacă moartea”
De asemenea, în raport se arată faptul că evenimentele electorale vor avea cel mult 50 de participanti in aer liber si 20 in spatiu inchis, cu o durata de maxim două ore.
Orban: „Alegerile pot fi organizate în condiţii bune şi cu prevenirea răspândirii virusului”
Premierul României a afirmat că, dacă se respectă regulile care vor fi stabilite pentru campania electorală şi ziua alegerilor, scrutinul poate fi organizat în siguranţă. Acesta susţine că alegerile locale pot fi organizate în cele mai bune condiţii, iar tot efortul pe care îl fac autorităţile au ca scop asigurarea acest lucru.
”Daţi-mi voie să încep prin a vă spune că data de 27 septembrie a alegerilor a fost stabilită de comun acord, în urma consultării liderilor politici şi a fost votată de Parlament. Atâta timp cât ea a fost hotărâtă de Parlament, Guvernul a făcut toate demersurile pentru organizarea în bune condiţii a alegerilor locale. Deja mandatele aleşilor locale au fost prelungite o dată. Tot efortul pe care îl facem e de a asigura cele mai bune condiţii pentru campania electorală şi alegeri”, a afirmat Ludovic Orban în Parlament.
Orban susţine că persoanele care candidează trebuie să fie un exemplu pentru comunitatea locală. De asemenea, acesta a adăugat că portul măştii, distanţarea fizică şi limitarea numărului de participanţi vor fi măsuri obligatorii.
„AEP şi MAI dezbate în momentul de faţă setul de reguli care trebuie respectate pe parcursul campanie electorale, de candidaţi şi susţinătorii lor. Regulile trebuie respectate, cei care candidează trebuie să fie un exemplu pentru comunitatea locală. Printre măsuri cu siguranţă va fi măsura portului măşti în toate interacţiunile între candidaţi şi alegători, pentru candidaţi, pentru alegători nu poţi impune reguli, dar bine ar fi să poarte şi ei mască. Vor exista reguli privind distanţarea fizică, aşa cum am stabilit pentru evenimentele culturale să existe o distanţare fizică, o limitare a numărului de participanţi, evident va fi obligatorie purtarea măştii la astfel de evenimente. Cei care distribuie materiale electorale să poarte mănuşi”, a rpecizat premierul.