Povestea lui Viorel Mihalache a început în 2006 când a hotărât să divorţeze. Avocatul spune că a fost de nenumărate ori în audienţă la IPS Teofan şi că la una dintre întâlniri i s-a sugerat să facă un memoriu de iertare. In februarie 2010, bărbatul a depus memoriul respectiv, iar abia după un an şi 8 luni a primit răspuns cum că nu primeşte iertare 12.51
„În anul 2008 şi apoi şi în 2009 alţi preoţi care au făcut aceeaşi faptă ca şi mine, au divorţat de soţii, ba mai mult s-au şi recăsătorit şi au copii cu a 2-a soţie, au rămas preoţi nefiind cercetaţi şi judecaţi aşa cum am fost eu”, a declarat Mihalache.
De cealaltă parte, reprezentanţii Mitropoliei spun că bărbatul a avut şansa să fie iertat. Dupa ce a fost suspendat, Mihalache ar fi trebuit să demonstreze că s-a întors pe calea cea dreptă, dar că nu a demonstrat acest lucru.
„Faptul că cineva îşi cată dreptatea din biserică în afară, indiferent la ce instanţă ar apela, nimeni nu e în măsură să-l ajute pentru că nimeni nu poate spune bisericii să pună pe cineva preot (…) Nu e un raport contractual aşa cum este între un angajator şi un angajat, ca un contract de muncă”, a precizat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Iaşi, Constantin Sturzu.
Pe lângă plângerea penală pe care o va înainta împotriva ÎPS Teofan, Viorel Mihalache va mai înainta o reclamaţie civilă în care vrea să demonstreze că a fost discriminat, dar şi una în contecios administrativ pentru că nu i s-a răspuns în termen legal la memoriul de iertare.