Înalta Curte solicită DNA să corecteze neregulile din rechizitoriu privind faptele şi probele pentru Mădălin Voicu şi Nicolae Păun

Instanţa supremă cere procurorilor anticorupţie să corecteze mai multe nereguli din rechizitoriul dosarului “Fraudă la Partida Romilor", referitoare la faptele pentru care au fost trimişi în judecată Nicolae Păun, Mădălin Voicu, Gelu Diaconu şi ceilalţi inculpaţi şi unele dintre probele pe care se bazează acuzaţiile aduse acestora sau să spună dacă vor restituirea cauzei la DNA. Decizia luată de judecătorul de camera preliminară poate fi contestată de procurorii DNA.
Filip Stan
12 oct. 2016, 12:56
Înalta Curte solicită DNA să corecteze neregulile din rechizitoriu privind faptele şi probele pentru Mădălin Voicu şi Nicolae Păun

Judecătorul care analizează în procedură de camera preliminară dosarul “Fraudă la Partida Romilor” a admis în parte, cererile şi excepţiile formulate de Nicolae Păun, Gheorghe Ivan, Iulian Costel Paraschiv, Irina-Valeria Mărgărit (fostă Radu), Florentina Rotariu, Vasilica Grigore, Valentin Pepenel, Gelu-Ştefan Diaconu, Mihai Gogancea-Vătăşoiu, Mădălin Ştefan Voicu, SC Niky Scorpion Alcom SRL şi a constatat neregularitatea rechizitoriului procurorilor DNA, din 18 iulie, “în ceea ce priveşte descrierea faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor, indicarea încadrării juridice, indicarea şi analiza mijloacelor de probă.

Magistratul de la instanţa supremă a mai constatat nulitatea ordonanţelor emise de procuror în acest dosar la datele de 24 iulie 2015, 20 octombrie 2015, 15 februarie 2016 şi 19 mai 2016, prin care s-a dispus efectuarea constatărilor tehnico-ştiinţifice.

“Exclude din materialul probator rapoartele de constatare efectuate în baza ordonanţelor mai sus-menţionate, după cum urmează: Raportul de constatare datat 16.12.2015 – întocmit de specialistul Ionel Iulian George, Raportul de constatare datat 21.12.2015 – întocmit de specialistul Gheorghiţă Teişan, Rapoartele de constatare datate 19.02.2016 şi 27.05.2016 – întocmite de specialistul Liviu Balaur”, potrivit deciziei judecătorului, citat de News.ro.

De asemenea, judecătorul a admis contestaţia lui Nicolae Păun privind instituirea de către DNA a măsurilor asiguratorii şi a dispus ridicarea, în parte, în limita a 2/3 din indemnizaţia de deputat încasată de Păun, începând din septembrie, a popririi asigurătorii instituită prin ordonanţa din 22 februarie asupra contului bancar al acestuia.

Judecătorul a admis şi contestaţia formulată de SC Niky Scorpion Alcom SRL împotriva ordonanţei din 22 februarie emisă de procurorii DNA, de instituire a măsurilor asiguratorii şi a dispus ridicarea, în parte, a acestor măsuri.

Prin aceeaşi decizie, judecătorul a dispus ridicarea măsurilor asigurătorii dispuse de procurorii DNA în cazul lui Gelu Diaconu şi Mihai Gogancea Vătăşoiu.

Magistratul a respins ca nefondată cererea formulată de partea civilă Secretariatul General al Guvernului de instituire a măsurilor asiguratorii în cursul procedurii de cameră preliminară.

În termen de cinci zile de la comunicarea încheierii motivate, procurorul trebuie să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să comunice dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei la DNA.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa supremă.

În 20 iulie, deputaţii Nicolae Păun şi Mădălin Voicu au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, în dosarul “Fraude la Partida Romilor”, procurorii arătând în rechizitoriu că fondurile europene pentru două programe privind integrarea romilor au fost folosite în alte scopuri decât cele declarate, inclusiv în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2012. În acelaşi dosar sunt judecaţi fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Gelu Diaconu şi fostul vicepreşedinte ANAF Mihai Gogancea Vătăşoiu, acuzaţi de abuz în serviciu.

Nicolae Păun, deputat şi preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa”, a fost trimis în judecată pentru folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor UE, spălare de bani, cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, folosire, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului societăţii în folos propriu.

Deputatul Mădălin Voicu este acuzat de trafic de influenţă, fals in declaraţii, spălare de bani şi folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Gelu Diaconu, şi fostul vicepreşedinte ANAF Mihai Gogancea-Vătăşoiu au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu.

Anchetatorii au trimis în judecată şi societatea Niky Scorpion Alcom SRL,  societate în spatele căreia s-ar afla Nicolae Păun, pentru spălare a banilor.

Procurorii DNA au trimis-o în judecată şi pe Florentina Rotaru, la data faptelor manager general al Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa”, pentru folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor UE, spălare de bani, cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În acelaşi dosar sunt judecaţi soţia lui Mădălin Voicu, Carmen Olteanu, Vasilica Grigore, Valentin Pepenel, Gheorghe Ivan, la data faptelor manager al proiectului „Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi”, Iulian Costel Paraschiv, la data faptelor manager al proiectului „Acces pe piaţa muncii, o şansa pentru tine”, Irina Valeria Mărgărit (fostă Radu), director economic al Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa”.

Acuzaţiile aduse de procurorii DNA sunt legate de derularea, în perioada 2010 – 2013, a două proiecte cu finanţare din fonduri europene de către Asociaţia Partida Romilor: ”Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi” şi ”Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine”.

La începutul lunii martie, procurorii DNA anunţau că a fost pus sechestru pe averile deputatului Nicolae Păun – până la concurenţa sumei de 30.470.708,72 de lei, deputatului PSD Mădălin Voicu – 411.541 de lei, Carmen Olteanu – 194.241 de lei, Gheorghe Ivan – 12.384.208,72 de lei, Vasilica Grigore – 676.255 de lei, Valentin Pepenel – 459.244 de lei, Iulian Costel Paraschiv – 14.866.500 de lei, Irina Valeria Radu – 27.250.708,72 de lei şi Florentina Rotaru – 27.250.708,72 de lei. De asemenea, procurorii anticorupţie au pus sechestru asigurător şi poprire pe bunuri mobile şi imobile aflate în proprietatea societăţii Niky Scorpion Alcom SRL, până la concurenţa sumei de 3.220.000 de lei.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
Românii vor fi amprentați. Obligație pentru noile buletine cu cip. Te prezinți la serviciul comunitar
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Bijuteria renăscută din colbul ruinelor: Povestea unui lăcaș legendar din România ce ascunde secretele trecutului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Cea mai mare teamă a lui Papa Francisc înainte de moarte. Ultimele ore din viață
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH