Înălţarea Domnului 2024. Sărbătoarea comemorează momentul în care Iisus Hristos, după învierea sa, s-a înălțat la cer în fața ucenicilor săi. Conform relatărilor biblice, acest eveniment a avut loc pe Muntele Măslinilor, în apropiere de Betania. În timpul acestui eveniment, Hristos și-a ridicat mâinile, i-a binecuvântat pe ucenici și, în timp ce îi binecuvânta, s-a ridicat la cer.
Citeşte şi: Rugăciunea care îți va aduce alinare în suflet! Sfânta Marta îți îndeplinește toate dorințele
Înălţarea Domnului subliniază faptul că Hristos nu părăsește lumea, ci continuă să fie prezent și activ în creație prin Sfântul Duh. De aceea, Înălțarea Domnului este văzută nu ca un final al activității lui Hristos pe pământ, ci ca o continuare a prezenței divine într-un mod spiritual și omniprezent.
Pe lângă Înălțarea Domnului, calendarul ortodox din luna iunie 2024 include și alte sărbători cu cruce roșie:
Aceste sărbători sunt marcate cu cruce roșie în calendarul ortodox, indicând importanța lor și necesitatea participării credincioșilor la slujbele religioase.
În popor exista credinţa ca odată cu Înălţarea Domnului, se înalţă şi sufletele celor adormiţi de la Săptămâna Luminată încoace. Sufletele care rătăceau deveneau strigoi şi provocau neajunsuri oamenilor şi animalelor. De aceea, în această zi se practicau ritualuri magice de apărare: erau culese şi sfinţite plante despre care se crede ca au proprietăţi apotropaice (leuştean, alun, paltin); se buciumă la răspântia drumurilor şi pe dealuri; oamenii se încingeau peste brâu cu ramuri de leuştean; şi erau date de pomană bucate pentru morţi.