Decizia a fost luată joi de către Comitetul Local pentru Situații de Urgență Alunu, dat fiind pericolul iminent de pătrundere a masei de pământ în incinta unei gospodarii din zonă cât și distanța foarte mică până la drumul județean 605 C, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Vâlcea.
Totodată, Comitetul Local a stabilit să solicite sprijinul Administrației Naționale Apele Române pentru lucrări de intervenție operativă, în condițiile în care există riscul ca masele de pământ în mișcare să ajungă în albia râului Olteț, curs de apă aflat în administrarea SGA Vâlcea, sprijinul Consiliului Județean Vâlcea, administratorul drumului județean DJ 605C, pentru lucrări specifice de punere în siguranță a platformei drumului și a podului existent la km 7+133, dar și ajutorul Ministerului Economiei, Minister sub autoritatea căruia se află Complexul Energetic Oltenia, societate ce are în administrare o suprafață de 29,11 ha, aproximativ jumătate din suprafața alunecată, se mai arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, prefectul județului Vâlcea, Florian Marin, însoțit de inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vâlcea și de specialiști din cadrul Prefecturii, ai Consiliului Județean și ai altor structuri cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență, s-au deplasat în zona afectată de alunecarea de teren din localitatea Alunu.
Prefectul a dispus convocarea în regim de urgență în ziua de 2 iunie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, urmând a fi analizate, dezbătute, aprobate propunerile Comitetului Local pentru Situații de Urgență Alunu și dispuse măsuri în consecință.
În prima parte a lunii mai, după câteva zile de ploi abundente, s-a activat o alunecare de teren la halda de steril a Carierei Berbești Vest. Alunecarea a început într-o zonă din extravilanul comunei Alunu și a continuat, afectând terenuri proprietate privată, precum și terenuri aflate în proprietatea primăriei localității, pe o suprafață totală de circa 18 hectare, pe care se afla o plantație de salcâm.
Membrii Comitetului Local pentru Situații de Urgență (CLSU) Alunu au constatat, pe 16 mai, că alunecarea de teren se îndreaptă spre două gospodării în care locuiau cinci persoane și s-a decis evacuarea lor. În zilele care au urmat au mai fost evacuate două familii. Gospodăriile celor patru familii evacuate au fost demolate controlat, pentru relocarea bunurilor.
Monitorizarea și intervenția de la Alunu a fost asigurată de către CLSU, pompieri, polițiști, jandarmi și echipe de la Direcția Minieră Berbești.
Pentru încetinirea deplasării maselor de pământ pe traiectoria de deplasare a acestora au fost construiți trei pinteni de blocaj.