Potrivit unui proiect aflat pe masa Guvernului României – Cabinetul Nicolae Ciucă, se propun mai multe inițiative legislative. Iată o parte dintre ele:
– instituțiile publice vor avea obligația să asigure încasările în numerar doar prin unitățile Casei de Economii și Consemnațiuni C.E.C. – S.A., prin Compania Națională „Poșta Română” – S.A, prin intermediul altor instituții de credit și prin servicii automate ce funcționează pe baza acceptatoarelor de bancnote și monede, pe bază de convenții încheiate cu persoanele abilitate, cu condiția asigurării fondurilor necesare achitării comisioanelor stabilite pentru efectuarea acestor operațiuni;
– plățile de natură salarială plătite de angajator, pensiile, indemnizațiile și alocațiile de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București, se vor efectua prin mijloace de plată fără numerar;
– comercianții care operează pe teritoriul României vor fi obligați să introducă cel puțin un instrument de plată fără numerar.
Vezi AICI tot proiectul, prezentat și de site-ul Profit.ro.
Măsurile ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2026. Din 2023, România va face un alt pas important către digitalizare, tranziția la identitatea digitală, potrivit lui Sebastian Burduja, ministrul Cercetării.
În Occident, sucursalele băncilor și bancomatele sunt scoase la foc automat din funcțiune. Australia este cea mai avansată din acest punct de vedere.
Peste 1.600 de sucursale bancare din „țara cangurilor” s-au închis la nivel național, în ultimii șase ani, arată cele mai recente date. De asemenea, peste 300 de sucursale au fost desființate doar în ultimul exercițiu financiar.
După ce s-au închis sucursale pe bandă rulantă, numărul australienilor care folosesc internet banking a crescut la 89%.
Anual, mii de bancomate din Occident sunt scoase din funcțiune, pentru a facilita noul „trend”, tranziția la portofelul digital.
Din ce în ce mai mulți juriști și economiști vorbesc despre viitorul banilor fizici (FIAT). Avocatul Veronica Dobozi crede că omenirea se îndreaptă cu mare viteză către un nou început: explozia banilor digitali, respectiv dispariția banilor fizici.
În opinia avocatului Veronica Dobozi, tranziția completă la portofelul digital va aduce beneficii, dar și pericole. Printre aspectele mai puțin fericite pentru persoanele fizice se vor număra posibilitatea guvernului de a introduce instant sancțiuni/amenzi cetățenilor, respectiv accesul total al executivului la finanțele oamenilor, ceea ce reprezintă, implicit eliminarea confidențialității.
Avocatul Veronica Dobozi crede că se poate ajunge în punctul în care cetățenii să devină total dependenți de guvern, astfel încât nu-și vor mai putea cumpăra nici măcar produse de la patiserie dacă nu au activat portofelul digital, potrivit editorialului publicat pe Juridice.ro.