UPDATE „A murit în cursul după-amiezii. Toate organele îi erau afectate. De mult nu am mai avut în spitalul nostru o formă atât de dură a bolii. Meningita a fost confirmată clinic, iar toate analizele iniţiale arătau o infecţie gravă„, a declarat pentru News.ro, managerul spitalului de Boli Infecţioase, medicul Carmen Dorobăţ.
UPDATE Toate persoanele care au intrat în contact cu adolescenta în vârstă de 15 ani suspectă de meningită au început tratamentul profilactic, aşa cum prevede protocolul medical în astfel de situaţii.
Fata, care provine dintr-o familie monoparentală şi locuieşte într-o comună din judeţul Vaslui, a avut o dispută cu mama sa şi a plecat de la domiciliu. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui, ea s-a refugiat în subsolul unui bloc din municipiul Vaslui, fiind ulterior identificată de poliţiştii locali şi dusă la un centru social.
„Fata ar fi plecat de acasă pe data de 14 aprilie, a stat o perioadă în subsolul unui bloc de pe strada Ştefan cel Mare, iar pe data de 17 aprilie a fost identificată de poliţiştii locali şi adusă într-un centru. Ea se afla într-un proces de evaluare, specialiştii noştri urmau să decidă dacă în cazul ei se impune o măsură de protecţie. Până pe data de 22 aprilie nu s-a simţit rău. În cursul zilei de luni, imediat cum a acuzat dureri abdominale şi o stare de amorţeală, a fost chemată o ambulanţă care a transportat-o la spital”, au declarat reprezentanţii DGASPC Vaslui.
______
A treia fată suspectată de meningită provine dintr-un centru al Direcţiei pentru Protecţia Copilului. Adolescenta a fost adusă la spital în cursul zilei de luni, fiind internată cu suspiciune de colică renală. În urma analizelor, s-a evidenţiat o infecţie, adolescenta a primit tratament, dar peste noapte starea sa s-a agravat. Fata a fost trimisă la Iaşi, intubată, cu un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă care s-a defectat pe drum, ea fiind preluată de o autospecială din Iaşi.
„Am fost anunţaţi de reprezentanţii spitalului cu privire la acest caz. Am raportat situaţia la Centrul Regional de Sănătate Publică Iaşi. Am început propria anchetă epidemiologică şi urmează să aşteptăm rezultatele analizelor”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui, Mihaela Vlada.
Două adolescente care au fost internate în acelaşi salon cu pacienta suspectă de meningită au primit tratament profilactic, de asemenea, fiind luate măsuri pentru dezinfectarea salonului, informeză Agerpres.
Cursurile au fost suspendate vineri la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Capitală pentru dezinfecţie, după ce o elevă a liceului a murit. Eleva a fost diagnosticată cu meningită meningococică fulminantă.
Fetei de 18 ani i s-a făcut rău miercuri şi a fost lăsată să meargă acasă. Pentru că starea ei s-a înrăutăţit, un echipaj de la ambulanţă a transportat-o în timpul nopţii la Spitalul Universitar, unde i s-au făcut mai multe analize şi apoi a fost intubată. După ce rezultatele analizelor a arătat că fata suferă de meningită, medicii de la Spitalul Universitar au decis să o transfere la Instititul de Boli Infecţioase „Matei Balş”.
„Tânăra de 18 ani a ajuns la Spitalul Universitar în jurul orei 4 dimineaţa de către un echipaj de urgenţă. A fost preluată de medicii din Camera de gardă. A venit cu nişte simptomatologii nu foarte specifice pentru acestă boală, mai exact o vărsătură după ce a mâncat un sandvis acasă şi toată lumea a crezut că este vorba despre o toxiinfecţie alimentară. La venire nu prezenta semne caracteristice pentru această boală. După ce a fost investigată, starea ei s-a agravat, pe corpul ei s-au dezvoltat nişte pete, care au cuprins în scurt timp tot corpul. Acesta a fost promul semn pentru colegii mei că este vorba despre o boală severă, ea venind la noi într-o stare de şoc septic, cu tulburări severe de coagulare, motiv pentru care în cadrul spitalului nostru nu i s-a putut face o puncţie lombară, acesta fiind procedura diagnostică în cazul meningitei. Dat fiind că evoluţia a fost extrem de severă, ulterior a intrat în comă, a fost intubată, ventilată mecanic şi prezentând această stare generală cu aceste pete pe tot corpul, s-a pus suspiciunea de meningită meningococică. În jurul orei 7.30 dimineaţa a fost transferată către Institutul „Matei Balş””, a declarat Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar, la România TV.
„Infecţia cu meningococ se transmite pe calea aerului, doar în cazul unui contact foarte apropiat cu o persoană bolnavă sau purtătoare. Microorganismul nu este rezistent în mediul extern, fiind foarte sensibil la variaţiile de temperatura şi uscăciune. În unele cazuri se poate rare, poate apărea o formă fulminantă a bolii (meningococemie) cu o rată mare de deces. Doar contactii apropiaţi sunt testaţi în vederea posibilului portaj al meningococului şi li se aministreaza profilactic doză unică de antibiotic”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.