Încă o persoană a fost depistată cu tulpina britanică de coronavirus în România. Ministerul Sănătății a anunţat miercuri că Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a raportat un nou caz de infectare cu SARS-Cov-2, noua varianta UK – linia genetică B.1.1.7.
Potrivit MS, este vorba despre o femeie în vârstă de 51 ani din București.
Acest nou caz are legătură cu focarul de la Școala nr. 28 din București. Este vorba despre un cadru didactic.
Citeşte şi: Vaccinul AstraZeneca, eficienţă de 76% timp de trei luni după vaccinarea cu prima doză
În prezent în Uniunea Europeană, inclusiv în România, sunt disponibile două vaccinuri anti-COVID-19, cel livrat de Pfizer BioNTech şi cel produs de americanii de la Moderna. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager.
Ambele vaccinuri se administrează în două doze, cel de la Pfizer BioNTech la 21 de zile pentru persoanele peste 16 ani, vaccinul Moderna la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani.
Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%.
În curând va ajunge în România şi vaccinul AstraZeneca.
România va primi 1,3 milioane de doze de vaccin AstraZeneca. Valeriu Gheroghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat că datele de eficacitate sunt în jur de 60 la sută şi se poate administra persoanelor de peste 18 ani în două doze, la un interval de cuprins între 4 şi 12 săptămâni.
” AstraZeneca este al treilea vaccin anti-covid autoritzat de Agenţia Europeană a Medicamentului şi care urmează să intre în portofoliul fiecărui stat menbru pentru a fi utilizat în Campania de vaccinare. Recomandarea pentru utilizarea acestui tip de vaccin este după vârsta de 18 ani. Datele de eficacitate sunt în jur de 60 la sută şi se poate administra persoanelor de peste 18 ani în două doze, la un interval de cuprins între 4 şi 12 săptămâni.
În studiile clinice care au stat la baza acestui tip de vaccin, majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă până la 55 de ani. Rămâne să luăm în cursul acestei săptămâni o decizie, după ce vom primi un punct de vedere de la Comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii şi de la Agenţia Naţională a Medicamentului, privind intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul de la AstraZeneca în România.
Sunt tări precum Italia care a limitat grupa de vârstă până la 55 de ani şi ţărin precum Germania, care a limitat grupa de vârstă până la 65 de ani.
Pentru data de 15 februarie sunt prevăzute 180 de centre de vaccinare noi, pe care urmează să le deschidem”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
„Pentru februarie şi martie România va primi undeva la 1,3 milioane de doze. Pentru luna februarie vom primi în jur de 800.000 de doze, cel mai probabil în trei tranşe”, a precizat Andrei Baciu, vicepreşedintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea.