„Cei doi sibieni, un bărbat de 60 de ani și o sibiancă de 54 de ani au ajuns la spital prezentând simptome, după ce au fost înțepați de țânțari. La bărbat s-a confirmat, i s-a administrat tratamentul corespunzător și a fost externat cu recomandări, având o evoluție bună. Femeie este un caz probabil, încă nu a fost confirmat virusul și se află încă internată pentru investigații și tratament. În Sibiu se menține alerta de virus West Nile„, a declarat Krisztina Gaal, purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu.
Alertă se menţine în special pentru persoanele care au peste 65 de ani, cu boli asociate. Acestea, dacă sunt înţepate de un ţânţar purtător al virusului, pot face forme care se manifestă prin febra, dureri articulare şi musculare, iar în formă severă pot fi diagnosticaţi cu meningoencefalită, scrie turnulsfatului.ro.
Citeşte şi ALERTĂ! Ţânţarul-tigru a ajuns în Bucureşti. Insecta poate transmite peste 20 de boli grave
Potrivit specialiştilor, nu există risc ridicat pentru copii şi nici pentru adulţi. De la epidemia din 1996 şi până acum au apărut cazuri izolate aproape în fiecare an. 80% dintre cei înțepați nici nu ştiu că au trecut prin infecţie. La 15% dintre aceştia boală se manifestă ca o viroză mai puternică, dar care şi ea trece de la sine.
Principalul vinovat pentru infecţie este țântarul Culex. Acesta ia boală de la păsări, care sunt purtătoare pasive ale virusului. Practic, după ce înţeapă pasărea, țânțarul infectat înţeapă şi omul şi aşa apare infecţia.
Citeşte şi O femeie din Sibiu, în COMĂ din cauza virusului West Nile