Patru cazuri de contaminare cu noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 au fost diagnosticate la Madrid, pentru prima oară în Spania, a anunţat sâmbătă Guvernul regional, citat de news.ro.
Este vorba despre persoane care au călători recent în Marea Britanie şi au revenit în Spania, a anunţat, într-o conferinţăde presă, numărul doi în serviciie de sănătate ale regiunii, Antonio Zapatero.
Şi Franţa a anunţat în urmă cu câteva ore primul caz de contaminare cu noua tulpină de virus apărută în Marea Britanie.
Potrivit Ministerului Sănătăţii din Franţa, este vorba despre un francez rezident în Marea Brietanie. El este asimptomatic şi a fost izolat la domiciliu, potrivit autorităţilor franceze.
Persoana infectată cu noua tulpină de virus apărută în Marea Britanie a ajuns în Franţa „din Londra pe 19 decembrie”, „a fost luat sub observaţie de CHU (spital universitar) pe 21 şi testat pozitiv”, a explicat ministerul, pentru care este vorba despre „prima contaminare” a „variantei VOC 2020/21 a virusului SARS-CoV-2”, posibil mai contagios care este semnalată în Franţa.
Centrul naţional de referinţă pentru viruşii infecţiilor respiratorii (CNR) a confirmat vineri infectarea cu această tulpină.
„Autorităţile sanitare au procedat la un contact-tracing (depistarea contactelor) al personalului din sănătate care a luat sub observare pacientul şi la căutarea persoanelor sale de contact cu risc, pentru a-i izola strict”, se arată în comunicat.
În afară de acest caz, „până în prezent mai multe prelevări pozitive care să arate noua tulpină VOC 2020/ 21 sunt în curs de secvenţiere de laboratoarele CNR”, a adăugat ministerul.
Un caz similar a fost semnalat în Germania, la o femeie sosită cu avionul de la Londra, şi în Liban, tot la un pasager londonez.
Epidemiologul și cercetătorul Octavian Jurma susține că noua tulpină de coronavirus depistată în Marea Britanie, care a dus la impunerea de noi restricții de călătorie din și spre UK în mai multe țări din UE, a ajuns deja în România.
”Dacă noua tulpină este detectată în Australia, care este atât de departe, este absolut sigur că s-a înmulțit și în Europa și cu siguranță este și în România, doar că noi nu o putem detecta”, a declarat Octavian Jurma.
”Până nu va deveni destul de prevalentă în populație și nu vom adapta kiturile de testare nu avem cum să-l detectăm. Iar prin politica actuală, cu scăderea numărului de teste și minimizarea infecției, este foarte puțin probabil să detectăm.
Am pierdut controlul epidemiologic și controlul epidemiologic se pierde când rata de pozitivare depășește 10%, iar testând din ce în ce mai puțin îl pierdem”, a adăugat Octavian Jurma, citat de Antena 3.
Epidemiologul a apreciat că România poate imuniza cel mult două milioane de oameni lunar, în condițiile în care rata de infectare cu noua tulpină a virusului depistată în Marea Britanie este mai mare.
”Capacitatea noastră maximă de vaccinare este de două milioane de oameni pe lună, la o creștere cu 50% a ratei de infectare virusul poate să producă mai mult de două milioane de infecții, chiar dacă noi vom detecta doar 200.000”, a spus Octavian Jurma.
”Noua tulpină pare să fie cu 70% mai infecțioasă, dar și o creștere de 50% a vitezei de infectare e suficientă pentru a produce creșteri accelerate, cum se observa deja în Anglia. Dacă mărim cu 50% rata de infectare, curba va arăta mult mai dramatic. Discutăm de un efect care se cumulează”, a conchis Octavian Jurma.