Italia a decis să reintroducă serviciul militar obligatoriu. Cel care susține această măsură și a și anunțat-o public este viceprim-ministrul Matteo Salvini.
Citește și: Românii nu vor serviciu militar voluntar: „Suntem în NATO. Avem o armată profesionistă”
Pe fondul riscului major al unui atac al Rusiei asupra țărilor din Uniunea Europeană, în Italia a apărut ideea reintroducerii serviciului militar obligatoriu. Susținătorul acestei măsuri este Matteo Salvini, viceprim-ministru și lider al Lega Nord. Italia a eliminat serviciul militar obligatoriu în urmă cu 20 de ani, însă este posibil să fie reintrodus în curând.
În cursul zilei de 12 mai 2024, în cadrul paradei Alpini din Vicenza, Matteo Salvini a anunțat planurile partidului său de a reintroduce recrutarea universală, idee ce prinde tot mai mult contur în peninsulă în contextul creșterii riscului unui atac major al Rusiei împotriva țărilor membre NATO. Prezent la acest eveniment, ministrul Apărării Fratelli d’Italia, Guido Crosetto, și-a exprimat scepticismul față de ideea lui Salvini.
Potrivit lui Matteo Salvini, serviciul militar obligatoriu ar fi o formă esențială de educație civică și ar permite cetățenilor italieni să contribuie la inițiativele de serviciu comunitar.
„Lega a aproape finalizat elaborarea unui proiect de lege pentru reintroducerea recrutării universale. Șase luni obligatorie pentru băieți și fete, în muncă în folosul comunității, la nivel regional”, a declarat viceprim-ministrul Matteo Salvini.
Tensiunile tot mai mari dintre NATO și Rusia au produs un val de îngrijorare la nivel european, astfel că guvernele caută să-și sporească forța de apărare cât mai mult și cât mai repede. Posibilitatea reintroducerii recrutării este discutată și în alte țări, printre acestea numărându-se Polonia, România, Marea Britanie și Germania.
Ministrul Apărării Guido Crosetto se arată sceptic, însă, în fața entuziasmului patriotic al lui Matteo Salvini. Acesta s-a declarat împotriva reintroducerii serviciului militar obligatoriu, argumentând că forțele armate au nevoie de expertiză profesională. În plus, Crosetto a subliniat rolul armatei în apărarea valorilor păcii și democrației.
„Serviciul civil universal nu privește forțele armate”, a declarat Guido Crosetto.
Matteo Perego di Cremnago, subsecretarul Apărării, și-a exprimat și el îndoielile față de propunerea lui Salvini de reintroducere a armatei obligatorii. Potrivit Euractiv, acesta a subliniat că serviciul militar obligatoriu nu este nici practic, nici prioritar și a reafirmat angajamentul guvernului de a îndeplini ținta de cheltuieli pentru apărare de 2% din PIB pentru NATO.