Încă o ţară renunţă definitiv la vaccinul AstraZeneca. Norvegia a eliminat vaccinul împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca din campania sa de vaccinare.
Potrivit premierului, decizia de a renunţa la vaccinul AstraZeneca a fost luată în urma sfaturilor unui comitet de experţi şi ale Institutului Norvegian pentru Sănătate Publică (FHI), din cauza riscului apariţiei unor efecte secundare foarte rare, însă grave.
De asemenea, Norvegia a extins oprirea temporară a utilizării serului Johnson & Johnson, însă nu l-a exclus deocamdată din campania sa de vaccinare. Guvernul intenţionează să ofere vaccinul Johnson & Johnson celor care doresc să fie imunizaţi cu acest ser.
Norvegia nu a început încă să folosească vaccinul de la Johnson & Johnson.
Recomandările comitetului de experţi s-au bazat parţial pe situaţia actuală din Norvegia, unde numărul infectărilor este redus comparativ cu alte ţări.
Norvegia a stopat folosirea vaccinului AstraZeneca pe 11 martie ca măsură de precauţie după apariţia unor cazuri rare de cheaguri de sânge după vaccinare, soldate şi cu decese. Aproximativ 138.000 de persoane fuseseră vaccinate cu acest ser până atunci, potrivit Agerpres.
Reamintim că mai multe alte ţări din Uniunea Europeană (UE) au limitat vaccinarea cu vaccinul anticovid AstraZeneca-Oxford, după stabilirea unei legături între vaccin şi formarea unor cheaguri de sânge foarte rare, dar adesea mortale.
Slovacia a suspenda vaccinarea cu prima doză de vaccin împotriva covid-19 AstraZeneca, după ce a anuţat că examinează cazul unei persoane care murit din cauza unei tromboze în urma vaccinării cu acest vaccin, relatează AFP.
Danemarca a abandonat complet acest vaccin, iar experţi britanici au recomandat ca persoanele în vârstă de până în 40 de ani să fie vaccinate cu alt vaccin.
De asemenea, numeroase state braliziene – inclusiv Sao Paulo şi Rio de Janeiro – au anunţat că au suspendat marţi vaccinarea femeilor însărcinate cu vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford.
Comisia Europeană (CE) dă din nou în judecată laboratorul anglo-suedez AstraZeneca şi cere despăgubiri, a anunţat un purtător de cuvânt al Bruxellesului, precizând că plângerea urmează să fe depusă marţi şi vizează tot întârzieri în livrarea vaccinului împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, relatează AFP. După o primă procedură judiciară lansată la sfârşitullui aprilie împotriva laboratorului farmaceutic, vizând obţinerea unei livrări mai rapide, cea de a doua plângere vizează fondul cazului.
Această a doua procedură judiciară vizează obţinerea unor despăgubiri. AstraZeneca a livrat doar 50 de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 din cele 300 de milioane comandate până la sfârşitul lui iunie de către Comisie.
Laboratorul dădea asigurări în martie, când evoca probleme de producţie şi de export, că va livra doar o treime din dozele prevăzute în contract.
AstraZeneca s-a angajat, de asemenea, faţă de UE să atingă pragul livrării a 50 de milioane de doze de vaccin anticovid. Însă nu şi-a respectat – din nou – angajamentul şi a livrat doar 47 de milioane de doze.
Comisarul european însărcinat cu Industria şi piaţa unică Thierry Breton a anunţat duminică, de Ziua Europei, că Bruxellesul nu va reînnnoi contractul cu laboratorul anglo-suedez.
Un nou contract, cu privire la livrarea a 1,8 milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 a fost încheiat de CE cu alianţa americano-germană Pfizer/BioNTech.