Încă trei decese cauzate de gripă, raportate la Sibiu – Toți aveau comorbidități

Încă trei decese s-au înregistrat la persoane confirmate cu virusul gripal A, noua pneumonie care face ravagii în România și pentru care s-a emis stare de alertă epidemică.
Filip Stan
10 ian. 2023, 17:00
Încă trei decese cauzate de gripă, raportate la Sibiu - Toți aveau comorbidități
Ambulanță SMURD

Încă trei persoane care au fost diagnosticate cu gripă au murit, anunță, marți, directorul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, Horațiu Cojocaru. Numărul total al deceselor cauzate de gripă în ultimele zile ajunge la șase. Conform noilor informații, pe lângă cele trei decese survenite la finalul săptămânii trecute, alte trei decese ale unor pacienți cu gripă au avut loc luni.

Cum se transmite gripa. Dr. Mihai Craiu: ”Înainte de a ne panica total, trebuie să știm asta!”

Este vorba de o pacientă în vârstă de 77 ani, cu domiciliu în județul Sibiu, confirmată cu virus gripal A, cu pneumonie cu virus gripal A, limfom non-hodkin cu celule B, diabet zaharat tip 2 și accident vascular cerebral ischemic, internată în secția de boli infecțioase.

Un alt pacient, bărbat în vârstă de 73 ani, cu domiciliul în județul Sibiu, a fost confirmat cu virus gripal A. El suferea și de afecțiuni cardiace și pulmonare, cu afecțiuni hepatice cronice, internat în secția de boli infecțioase și ulterior în ATI.

Tragedie în Ialomița. Doi morți și trei răniți în urma unui accident grav între un autocar și un autoturism

Un alt bărbat în vârstă de 62 ani, cu domiciliul în județul Sibiu, a fost confirmat cu virus gripal A și a murit. El avea și afecțiuni cardiace cronice, boală pulmonară cronică obstructivă li pneumonie, era internat în secția de boli infecțioase ți ulterior în ATI. Aceste 3 noi decese s-au produs în data de 9 ianuarie și au fost transmise către DSP Sibiu în data de 10 ianaurie.

Alexiu: Prevenţia începe cu vaccinarea şi cu masca, lucruri pe care nimeni nu le spune de frică să nu scadă în sondaje

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti, Sandra Alexiu, a declarat că prevenţia împotriva gripei începe cu vaccinarea şi cu purtarea măştii de protecţie, menţionând că nimeni nu spune aceste lucruri de teamă să nu scadă în sondajele de opinie. De asemenea, expertul în sănătate publică Ioana Stăncel a afirmat că trebuie administrate antibiotice atunci când este confirmată o infecţia bacteriană şi numai la indicaţia medicului, avertizând că nu trebuie realizate stocuri de antibiotice acasă.

Sandra Alexiu a fost întrebată, luni, la Prima News, ce înseamnă această alertă epidemiologică şi care este diferenţa faţă de epidemia de gripă. “Există diferenţe mai degrabă la nivel administrativ. Noi ştim deja, numărul de cazuri a crescut în proporţie suficientă pentru a fi declarată starea de epidemie. Avem un număr de cazuri de gripă, din păcate, se iau în calcul la diagnostic doar cele care sunt diagnosticate prin test PCR, în realitate sunt mult mai multe, pe care noi le catalogăm drept gripă clinic. Nu ştim cu ce tip de virus, dar ştim că sunt pentru că efectuăm teste rapide. Diferenţa între cele două tipuri de stări este legată de chestiuni administrative, legată de diverse măsuri de izolare. Deocamdată, la acest nivel se constată o creştere a numărului de cazuri mai repede decât de obicei”,  a explicat Sandra Alexiu.
De asemenea, Ioana Stăncel a fost întrebată, tot la Prima News, ce trebuie să facă o persoană care are simptome de gripă sau de COVID.
“În primul rând, ar trebui ca, în funcţie de starea de sănătate, să ia legătura cu medicul de familie, să urmeze sfaturile medicului de familie, dacă sunt forme uşoare sau medii, să urmeze tratamentul, medicaţia la domiciliu şi izolarea pentru că izolarea este esenţială pentru a se reface persoana, pentru a avea organismul resursă să se refacă şi este esenţială şi pentru întreruperea transmiterii comunitare. Dacă este o formă mai gravă, atunci se prezintă la spitalele care au unităţi de primire urgenţe, precizând de la triaj simptomatologia în aşa fel încât să fie direcţionat pe circuitele pentru bolile cu transmitere respiratorie, să nu inducă o creştere a numărului de cazuri sau un focar chiar în locul de aşteptare la unităţile de primiri urgenţe. De asemenea, dacă se poate, să se evite ieşirea în comunitate pentru următoarele 5-7 zile cel puţin, să evite la transportul în comun, să evite locurile aglomerate, mall-uri, farmacii, locurile de muncă şi nu neapărat la ieşirea din spaţiul propriu, să poarte mască de protecţie în aşa fel încât să-i protejeze pe cei din jur de transmiterea virusurilor”,  a precizat Ioana Stăncel.
Sandra Alexiu a mai afirmat că gripa poate fi prevenită cu vaccinare şi cu purtarea măştii de protecţie.

“Prevenţia începe cu vaccinarea şi cu masca, lucrurile pe care nimeni nu le spune de frică că scade în sondaje. Asta este realitatea. Ar fi trebuit ca profesorii să fie instruiţi să poarte mască, pentru că, în primul rând, se protejează pe ei şi protejează copiii şi, ceea ce e cel mai important, dau acest semnal educativ, că masca e un lucru important. Prevenţia gripei înseamnă să te vaccinezi contra gripei, înainte să înceapă sezonul de preferat, dar nu e o problemă nici dacă a început sezonul, pentru că, vedeţi, anul ăsta sezonul a început mai devreme.  Noi o să avem gripe până în martie, aprilie, dacă nu cumva şi mai mult, şi o să crească numărul de cazuri şi o să se înteţească numărul de decese. Ne ferim de asta dacă suntem vaccinaţi şi dacă purtăm masca atunci când intrăm într-o colectivitate, fie că e în clasă, fie că e în autobuz, în troleibuz, în tren, în supermarket, când e vreo promoţie şi este toată lumea în supermarket trebuie să purtăm mască pentru că altfel o să luăm de la cineva, de la oricine, pentru că e foarte simplu, în aer se răspândesc picăturile  care transferă gripa, COVID-ul şi celelalte infecţii de sezon.  Dacă nu porţi mască, o şi dai, o şi iei, infecţia respectivă. Poate e mai important decât să te speli pe mâini tot timpul şi să ai geluri cu alcool la toate intrările, mai important ar fi să ofere cineva măşti pentru că poate sunt oameni care nu ştiu sau poate că sunt oameni care nu îşi permit să ia tot timpul măşti”, a mai afirmat Sandra Alexiu.

La rândul său, Ioana Stăncel a avertizat că aceste viroze respiratorii se răspândesc foarte rapid. “Aceste viroze respiratorii se transmit foarte rapid, un contact direct la o distanţă de până la doi metri şi de câteva secunde este suficient de la o persoană infectată care are mucozităţi, care are secreţii infectate, să transmită la o persoană sănătoasă, cu atât mai mult cu cât această rată de transmitere creşte dacă ne aflăm în situaţia unei persoane cu imunitatea compromisă. Trebuie să precizăm că deja există şi este documentat în Statele Unite o nouă variantă de Omicron, care are o modificare a unui aminoacid ceea ce permite să pătrundă mai repede în celule, să penetreze membrana celulară mult mai repede şi va avea o transmitere şi mai mare decât ceea ce ştim acum. De aceea, măsurile preventive sunt esenţiale, dar prevenţia începe şi prin vaccinare. Avem vaccin disponibil şi pentru copii, avem vaccin disponibil pentru adulţi şi cred că este una dintre măsurile pe care trebuie să le luăm din timp. Încă suntem în perioada în care se poate face vaccinare”, a transmis Ioana Stăncel.
Ea a adăugat că antibioticul trebuie administrat doar la recomandarea medicului. “Nu administrăm antibiotic de la sine. Administrăm antibiotic doar atunci când este confirmată o infecţie bacteriană şi la indicaţia medicului. Nu cumpărăm şi nu stocăm antibiotice acasă, să le avem în caz de nevoie sau dacă noi consideram că le luăm. La fel, antivirale nu se administrează decât la prescripţia medicului, atunci când avem o infecţie virală. Antibioticele sunt inutile într-o infecţie virală. Avem antivirale care au contraindicaţii, avem antivirale care se dozează în funcţie de vârstă, de sănătatea persoanei şi se face schema de tratament”, a mai menţionat Ioana Stăncel.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Târgul de Crăciun de poveste din România, care e deschis doar 2 zile. Se află într-un loc idilic, dar puțină lume știe de existența lui
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
Playtech.ro
BREAKING NEWS: Klaus Iohannis a desemnat noul premier
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Secretul celor mai gustoase sarmale din Bucovina. Ingredientul care le dă gustul aparte
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Ar putea fi descalificat. Nu se aștepta la una ca asta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Marcel Ciolacu desemnat premier de Klaus Iohannis
MediaFlux
ANUNȚUL MOMENTULUI în POLITICĂ! CIOLACU a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!