Încă un ajutor bănesc de la stat pentru persoanele cu venituri mici, începând de la 1 ianuarie 2024. Ce condiţii trebuie să îndeplinească beneficiarii

Începând de la 1 ianuarie 2024, statul acordă un nou tip de ajutor financiar persoanelor singure cu venituri reduse sau fără niciun venit şi familiilor cu mai mulţi copii. Este vorba despre venitul minim de incluziune, care va înlocui ajutorul social şi alocaţia pentru susţinerea familiei.
Irina Dumitrescu
23 dec. 2023, 17:38
Încă un ajutor bănesc de la stat pentru persoanele cu venituri mici, începând de la 1 ianuarie 2024. Ce condiţii trebuie să îndeplinească beneficiarii

Noul ajutor bănesc de la stat cuprinde două componente: sprijinul pentru incluziune și sprijinul pentru familia cu copii.

Sistemul de ajutoare sociale a fost modificat, odată cu intrarea în vigoare, la 1 aprilie, a legislației privind venitul minim de incluziune, însă reglementările referitoare la solicitarea, acordarea, stabilirea dreptului și plata venitului minim de incluziune se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2024.

Pentru a beneficia de venitul minim de incluziune, beneficiarii trebuie să depună la agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială o singură cerere până în ultima zi a anului 2023. Cererea va fi însoțită de documente justificative privind veniturile realizate, componența familiei, bunurile deținute etc.

Care este termenul până la care se pot depune cererile pentru a beneficia de noul ajutor bănesc de la stat

În funcţie de veniturile familiei şi de numărul de membri, solicitanţii pot beneficia fie de una dintre cele două componente ale venitului minim de incluziune, fie de ambele.

Toți beneficiarii de venit minim garantat (VMG) și de alocații pentru sprijinire familiei (ASF), dar și alte persoane/familii fără venituri sau cu venituri reduse, vor beneficia, de anul viitor, de venit minim de incluziune (VMI), un beneficiu care include 2 componente: sprijinul pentru incluziune și sprijinul pentru familia cu copii și va înlocui actualele forme de sprijin (VMG și ASF).

Citeste si Sprijin financiar pentru românii cu venituri mici. Câţi bani vor primi pentru repartitoarele de căldură şi care este termenul limită pentru instalare

Pentru accesarea VMI, solicitanții depun o singură cerere pentru ambele componente, urmând ca în funcție de veniturile și structura familiei să se stabilească dreptul fie la ambele componente, fie la o singură componentă a venitului minim de incluziune.

Beneficiarilor de ajutor social și/sau de alocație pentru susținerea familiei li se recomandă ca pentru continuitatea acordării acestui tip de drepturi sociale să depună cererea până la 31 decembrie 2023, indiferent dacă familia/persoana singură va beneficia ulterior de una sau de ambele componente ale acestui beneficiu de asistență socială.

Cererea și documentele suport se înregistrează fizic sau electronic la Serviciul Public de Asistență Socială de la nivelul primăriei comunei, orașului, municipiului sau a sectorului Municipiului București, în a cărui rază teritorială beneficiarii au domiciliul sau reședința, ca și în cazul beneficiilor anterior acordate.

Accesați secțiunea VMI din pagina web a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale pentru a descărca cererea de solicitare sau pentru mai multe informații privind accesarea acestui sprijin financiar acordat de stat în scopul asigurării nivelului de trai minimal pentru familiile şi persoanele singure aflate în situație de dificultate”, a transmis Ministerul Muncii pe Facebook.

Cine poate beneficia de VMI şi care este cuantumul acestuia

Venitul minim de incluziune se acordă familiilor/persoanelor singure care au un venit net lunar ajustat mai mic sau egal cu nivelele maxime stabilite prin lege pentru cele două componente, astfel:

  • pentru ajutorul de incluziune – nivelul maxim al venitului net trebuie să fie de 275 lei, respectiv 400 lei dacă persoana singură a depășit vârsta de 65 de ani;
  • pentru ajutorul pentru familia cu copii – nivelul maxim al venitului net trebuie să fie de 700 lei/membru de familie.

În cazul familiei cu copii, cuantumul VMI este stabilit în funcție de nivelul venitului net lunar ajustat și numărul de copii din familie, astfel:

Citeste si Cadouri Crăciun 2023. Românii dau 500 de lei pe daruri, 40% strâng bani „la ciorap” pentru Sărbători

Pentru familia beneficiară de ajutor de incluziune, precum și pentru familia cu venituri nete ajustate de maximum 275 lei/lună:

  • 107 lei – pentru familia cu 1 copil;
  • 214 lei – familia cu 2 copii;
  • 321 lei – familia cu 3 copii;
  • 428 lei – familia cu 4 sau mai mulți copii;

Pentru familia monoparentală beneficiară de ajutor de incluziune, precum și pentru cea cu venituri nete ajustate de maximum 275 lei/lună:

  • 120 lei – pentru familia cu 1 copil;
  • 240 lei – familia cu 2 copii;
  • 360 lei – familia cu 3 copii;
  • 480 lei – familia cu 4 sau mai mulți copii;

Pentru familiile cu un venit net ajustat între 276 lei/lună – 700 lei/lună (inclusiv):

  • 85 lei – pentru familia cu 1 copil;
  • 170 lei – familia cu 2 copii;
  • 255 lei – familia cu 3 copii;
  • 340 lei – familia cu 4 sau mai mulți copii.

De menţionat faptul că beneficiarii VMI care sunt apţi de muncă au obligația să presteze, lunar, acțiuni sau lucrări de interes local și să își caute un loc de muncă prin intermediul agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Lidl aduce în magazine, de luni, 24 februarie 2025, produsele care multora le aduc aminte de gustul copilăriei. Se vor da repede
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Înşelăciunea Kaufland face ravagii printre clienţi. Mesajul care ar trebui să îi pună pe gânduri pe cumpărători, ce date se cer
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Taloanele de pensii trec prin schimbări radicale. Câți români vor avea acces
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Orașele din România în care ninge în martie și în aprilie, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
CDU/CSU pe primul loc în exit-pollurile alegerilor anticipate din Germania
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!