Încă un ajutor bănesc de la stat pentru persoanele cu venituri mici, începând de la 1 ianuarie 2024. Ce condiţii trebuie să îndeplinească beneficiarii

Începând de la 1 ianuarie 2024, statul acordă un nou tip de ajutor financiar persoanelor singure cu venituri reduse sau fără niciun venit şi familiilor cu mai mulţi copii. Este vorba despre venitul minim de incluziune, care va înlocui ajutorul social şi alocaţia pentru susţinerea familiei.
Irina Dumitrescu
23 dec. 2023, 17:38
Încă un ajutor bănesc de la stat pentru persoanele cu venituri mici, începând de la 1 ianuarie 2024. Ce condiţii trebuie să îndeplinească beneficiarii

Noul ajutor bănesc de la stat cuprinde două componente: sprijinul pentru incluziune și sprijinul pentru familia cu copii.

Sistemul de ajutoare sociale a fost modificat, odată cu intrarea în vigoare, la 1 aprilie, a legislației privind venitul minim de incluziune, însă reglementările referitoare la solicitarea, acordarea, stabilirea dreptului și plata venitului minim de incluziune se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2024.

Pentru a beneficia de venitul minim de incluziune, beneficiarii trebuie să depună la agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială o singură cerere până în ultima zi a anului 2023. Cererea va fi însoțită de documente justificative privind veniturile realizate, componența familiei, bunurile deținute etc.

Care este termenul până la care se pot depune cererile pentru a beneficia de noul ajutor bănesc de la stat

În funcţie de veniturile familiei şi de numărul de membri, solicitanţii pot beneficia fie de una dintre cele două componente ale venitului minim de incluziune, fie de ambele.

Toți beneficiarii de venit minim garantat (VMG) și de alocații pentru sprijinire familiei (ASF), dar și alte persoane/familii fără venituri sau cu venituri reduse, vor beneficia, de anul viitor, de venit minim de incluziune (VMI), un beneficiu care include 2 componente: sprijinul pentru incluziune și sprijinul pentru familia cu copii și va înlocui actualele forme de sprijin (VMG și ASF).

Citeste si Sprijin financiar pentru românii cu venituri mici. Câţi bani vor primi pentru repartitoarele de căldură şi care este termenul limită pentru instalare

Pentru accesarea VMI, solicitanții depun o singură cerere pentru ambele componente, urmând ca în funcție de veniturile și structura familiei să se stabilească dreptul fie la ambele componente, fie la o singură componentă a venitului minim de incluziune.

Beneficiarilor de ajutor social și/sau de alocație pentru susținerea familiei li se recomandă ca pentru continuitatea acordării acestui tip de drepturi sociale să depună cererea până la 31 decembrie 2023, indiferent dacă familia/persoana singură va beneficia ulterior de una sau de ambele componente ale acestui beneficiu de asistență socială.

Cererea și documentele suport se înregistrează fizic sau electronic la Serviciul Public de Asistență Socială de la nivelul primăriei comunei, orașului, municipiului sau a sectorului Municipiului București, în a cărui rază teritorială beneficiarii au domiciliul sau reședința, ca și în cazul beneficiilor anterior acordate.

Accesați secțiunea VMI din pagina web a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale pentru a descărca cererea de solicitare sau pentru mai multe informații privind accesarea acestui sprijin financiar acordat de stat în scopul asigurării nivelului de trai minimal pentru familiile şi persoanele singure aflate în situație de dificultate”, a transmis Ministerul Muncii pe Facebook.

Cine poate beneficia de VMI şi care este cuantumul acestuia

Venitul minim de incluziune se acordă familiilor/persoanelor singure care au un venit net lunar ajustat mai mic sau egal cu nivelele maxime stabilite prin lege pentru cele două componente, astfel:

  • pentru ajutorul de incluziune – nivelul maxim al venitului net trebuie să fie de 275 lei, respectiv 400 lei dacă persoana singură a depășit vârsta de 65 de ani;
  • pentru ajutorul pentru familia cu copii – nivelul maxim al venitului net trebuie să fie de 700 lei/membru de familie.

În cazul familiei cu copii, cuantumul VMI este stabilit în funcție de nivelul venitului net lunar ajustat și numărul de copii din familie, astfel:

Citeste si Cadouri Crăciun 2023. Românii dau 500 de lei pe daruri, 40% strâng bani „la ciorap” pentru Sărbători

Pentru familia beneficiară de ajutor de incluziune, precum și pentru familia cu venituri nete ajustate de maximum 275 lei/lună:

  • 107 lei – pentru familia cu 1 copil;
  • 214 lei – familia cu 2 copii;
  • 321 lei – familia cu 3 copii;
  • 428 lei – familia cu 4 sau mai mulți copii;

Pentru familia monoparentală beneficiară de ajutor de incluziune, precum și pentru cea cu venituri nete ajustate de maximum 275 lei/lună:

  • 120 lei – pentru familia cu 1 copil;
  • 240 lei – familia cu 2 copii;
  • 360 lei – familia cu 3 copii;
  • 480 lei – familia cu 4 sau mai mulți copii;

Pentru familiile cu un venit net ajustat între 276 lei/lună – 700 lei/lună (inclusiv):

  • 85 lei – pentru familia cu 1 copil;
  • 170 lei – familia cu 2 copii;
  • 255 lei – familia cu 3 copii;
  • 340 lei – familia cu 4 sau mai mulți copii.

De menţionat faptul că beneficiarii VMI care sunt apţi de muncă au obligația să presteze, lunar, acțiuni sau lucrări de interes local și să își caute un loc de muncă prin intermediul agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
SUA întărește securitatea la granița cu Mexicul: 1.000 de militari americani urmează să fie trimiși
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București