Fetiţa decedată duminică noaptea făcea dializă de vineri. Este al doilea bebeluş mort, în primul caz fiind deschis un dosar penal „in rem”.
„Copilul care a decedat a fost adus pe data de 10 februarie, la ora 15. Debutul afecţiunii era anterior aducerii la noi cu 24 de ore. Se prezentase în cursul dimineţii la colegii de la Spitalul de Pediatrie din Piteşti care au constatat că era în stare gravă şi l-au transferat la Bucureşti în aceeaşi zi„, a spus un medic de la Spitalul „Marie Curie”, din Capitală.
În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi copii internaţi la spital, trei dintre ei sunt în stare gravă, dar stabilă.
„Cei trei copii sunt în stare gravă, dar stabilă. Starea unuia dintre ei s-a deteriorat azi-noapte (duminică noaptea n.r.). Va fi investigat şi i se va face tomografie computerizată„, a spus medicul.
Alţi şase copii sunt internaţi la Nefrologie. Medicul a precizat că în momentul de faţă nu poate da un prognostic de externare, dar că trei sunt în stare bună şi nu fac dializă, iar trei fac dializă, dar se reia încet funcţia renală.
„Primele rezultate arată că nu sunt probleme cu apa şi nici cu laptele praf. Presupun că se va continua să caute sursa de contaminare, deci cauza este cunoscută, e vorba de sursa de contaminare„, a spus medicul de la „Marie Curie”.
Duminică, la Spitalul „Marie Curie” erau internați 11 copii cu sindrom hemolitic-uremic.
„În prezent, la Spitalul Marie Curie sunt internați 11 copii cu sindrom hemolitic-uremic. Cinci dintre aceștia sunt pe secția de Terapie Intensivă și fac dializă peritoneală. În cursul nopții, un copil s-a decompensat și a necesitat și el protezare ventilatorie, deci este respirat pe aparate. În momentul de față sunt doi copii ventilați mecanic, ceilalți trei aflați în terapie intensivă — în stare gravă, dar stabilă — deocamdată nu necesită protezare ventilatorie. Pe secția de nefrologie se află internați alți șase copii, trei dintre ei necesită dializă peritoneală, trei au funcția renală reluată. În momentul de față nu li se face dializă. Evoluția în această boală este lentă, și-au reluat diureza și asta este un lucru foarte bun”, a explicat duminică medicul Denis Stănescu.
Cazul bebelușilor afectați de sindromul hemolitic uremic a întristat o ţară întreagă. Săptămâna trecută, 15 bebeluşi au fost aduşi la Spitalul de Copii Marie Curie din Bucureşti cu simptome specifice insuficienţei renale. Unul dintre copii a murit, ceilalţi au avut nevoie de dializă, iar alţi 5 terapie intensivă. Bebeluşii au fost trimişi de medici la Bucureşti după ce ar fi fost infectaţi cu sindrom hemolitic uremic, cauzat de bacterii periculoase, care se pot găsi în apă, în carne, pe legumele şi fructele crude.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești a deschis, miercuri, un dosar de cercetare penală în cazul morții unei fetițe în vârstă de un an din orașul Topoloveni, diagnosticată cu sindrom hemolitic-uremic.
Procurorii s-au sesizat din oficiu în acest caz și efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă, au anunțat reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești.