UPDATE: Episcopul Devei şi Hunedoarei, Gurie, care a murit joi, în urma unui stop cardio-respirator, din cauza infectării cu SARS-CoV-2, era vaccinat anti-COVID, a precizat, joi seară, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.
„Preasfinţitul era vaccinat. Din nefericire, s-a infectat şi a ajuns la spital într-o stare mai avansată a acestei perfide boli. Dumnezeu să odihnească sufletul bun şi nobil al acestui vrednic slujitor al Bisericii lui Hristos!”, a transmis Bănescu.
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei a murit. PS Gurie fusese internat la Terapie Intensivă în Spitalul Județean Hunedoara din Deva. în urmă cu o săptămână.
„Am pierdut un om deosebit! Dumnezeu să-l odihnească!”, a declarat președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, pentru Hunedoara Liberă.
Prefectul județului, Călin Petru Marian, a confirmat pentru Hunedoara Liberă că Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Gurie, a încetat din viață în urmă cu câteva minute. „Episcopul Devei și Hunedoarei, presfinția sa Gurie, a încetat din viață. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”.
În această dimineață s-a încercat transferul acestuia la Târgu Mureș, cu un elicopter, doar că acest lucru nu a mai fost posibil. PS Gurie era internat în Spitalul Județean de Urgență din Deva de săptămâna trecută, după ce fusese confirmat cu Covid 19.
Preasfințitul Părinte Gurie, episcop al Devei și Hunedoarei, s-a născut în 31 decembrie 1968, în localitatea Huta – Chiuești, în județul Cluj.
A absolvit Liceul „Traian Vuia” din Cluj Napoca în anul 1988, a urmat în perioada 1988 – 1992 Seminarul Teologic Craiova, a absolvit în 1996, Facultatea de Teologie din Craiova, cu teza de licență „Misiunea B.O.R. între Prut și Nistru. Reorganizarea Arhiepiscopiei Chișinăului, Mitropoliei Basarabiei și Exarhatul Plaiurilor” , iar apoi Facultatea de Teologie Catolică (Padova, Italia) – cursuri de Teologie sistematică (1996-1997). Au urmat – Institutul de Teologie Pastoral-Misionară (Padova, Italia) – Cursuri de specializare cu lucrarea „Noile mișcări religioase în Biserica Catolică italiană” susținută în februarie 2001; Cursuri de doctorat (1997-2001).
A devenit doctor în teologie cu lucrarea „Ofensiva Noilor Mişcări Religioase şi reversibilitatea secularizării”.
A fost profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (titular al catedrei de Teologie Pastorală).
Frate la Mănăstirea Lainici (1988-1989).
Secretar de cabinet al Înaltpreasfințitului Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei, (1989-1996).
Tuns în monahism (1990).
Hirotonit ierodiacon (februarie 1990).
Hirotonit ieromonah (ianuarie 1992).
Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Craiova (1992-1996).
Hirotesit Protosinghel (iulie 1996).
Vicar administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei (martie 2000-august 2001).
Hirotesit Arhimandrit (2001).
Episcop Vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Craiovei ales în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din iulie 2001.
Hirotonit Arhiereu și instalat ca Episcop Vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Craiovei, cu titulatura de „Strehăianul” (5 august 2001)
Schimbarea titulaturii după înființarea Episcopiei Severinului și Strehaiei în „Gorjeanul” (2004).
Ales Episcop al Devei și Hunedoarei (29 octombrie 2009).
Întronizat Episcop al Devei și Hunedoarei (29 noiembrie 2009).