Încă un pacient a murit în urma incendiului de la Matei Balş. Este vorba despre o femeie în vârstă de 59 de ani, care fusese internată chiar în salonul în care a izbucnit incendiul. Din păcate, ea a suferit arsuri grave şi a murit după o lună de chin la Spitalul Universitar din Capitală.
Femeia în vârstă de 59 de ani suferise arsuri pe zece la sută din suprafaţa corpului, în urma incendiului. Aceasta este victima cu numărul 25, potrivit gândul.ro. Potrivit anchetatorilor, decesul a fost înregistrat în data de 6 martie, iar necrospia s-a făcut, luni, la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”.
Reamintim că incendiul de la Institutul ”Matei Balş” din Capitală a avut loc pe 29 ianuarie. A luat foc Pavilionul V al spitalului. Autorităţile au declanşat planul ”roşu”. În urma incendiului, cinci persoane, pacienţi infectaţi cu coronavirus care erau trataţi în spital, au murit. După lichidarea incendiului, echipele de salvare au găsit trei cadavre carbonizate. Pentru o a patra victimă s-au făcut manevre de resuscitare, dar din păcate nu a mai putut fi salvată. Ulterior, anchetatorii au găsit şi al patrulea cadavru carbonizat într-o baie a spitalului.
102 pacienţi din saloanele Pavilionului 5 au fost evacuaţi şi transferaţi fie către alte spitale din Bucureşti, 53 de pacienţi, fie în alte pavilioane din cadrul Institutului „Matei Balş”.
În zilele următoare, 12 dintre pacienţii transferaţi au murit.
În urma incendiului, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.
Vlad Voiculescu susține că un singur om nu poate să le facă pe tote, iar ministrul trebuie informat, după care sunt luate deciziile strategice. De asemenea, acesta a precizat că ministrul nu trebuie să spună nimic, el putând dispune măsuri sau sancțiuni.
Citeşte şi Parchetul General a finalizat ancheta după incendiul de la Matei Balș
”Orice scrisoare şi orice măsură se face de un om anume. Dacă doar ministrul e responsabil, totul se blochează acolo. Nu poate un singur om să le facă pe toate. Ministrul trebuie informat, după care dacă sunt decizi strategice de luat, să acţionăm. Ministrul nu trebuie să spună nimic, ministrul poate să dispună alte măsuri, sau sancţiuni. La o lună aflăm care din măsurile luate de la Piatra Neamţ au fost încălcate” , susține ministrul Sănătății Vlad Voiculescu la B1.
De asemenea, ministrul Sănătății a precizat că este nevoie de investiții bine gândite și bine puse în practică la nivelul spitalelor din România, dar și de o echipă de coordonare la nivel central.
”Dacă vrem să ne gândim serios la lucrurile care chiar ar îmbunătăţi, nu aruncând cu bani în sistem se rezolvă problemele. Am văzut finanţările din ultimii ani de la Matei Balş au fost de milioane de euro, în mai mulţi ani. Avem nevoie ca la nivelul spitalelor să avem investiţii bine gândite şi bine puse în practică şi avem nevoie ca la nivel central de o echipă de coordonare cu abilităţi tehnice: aici nu există ingineri, arhitecţi, nu există oameni care să valideze calitatea unui plan de investiţie. Ministerul finanţează. Există diferite găleţi cu fonduri unde diverse autorităţi se pot servi pentru a face investiţii. Ele trebuie să aibă cap şi coadă. Nu se poate rezolva nimic dacă nu avem la nivel central şi la nivel regional capacitatea tehnică” , a mai declarat ministrul.