„Atacatorul a fost imediat reţinut de forţele de securitate. Mai multe anchete sunt în curs”, se precizează în postare. Două surse militare au declarat pentru PMNews că Goita nu a fost rănit în tentativa de asasinat în care s-a folosit un cuţit.
Colonelul Assimi Goita a depus pe 7 iunie jurământul şi a devenit președinte al Mali în perioada de tranziţie, menită să-i aducă pe civili la putere, în urma a două lovituri de stat, condamnate de către principalii parteneri ai acestei ţări-cheie în stabilitatea Sahelului. Ambasadele occidentale au decis în general să trimită la învestire ”colaboratori” şi nu ambasadori, un ”semnal politic”, care nu este ”nici un boicot şi nicio o sancţiune”, potrivit sursei diplomatice citate. Curtea Supremă a Mali l-a desemnat în luna mai pe acest colonel, care i-a demis din funcţie pe preşedintele Bah Ndaw şi pe premierul Moctar Ouane, drept preşedinte interimar. El s-a angajat să pună în aplicare ”măsurile necesare succesului tranziţiei, şi anume organizarea unor alegeri credibile, drepte şi transparente, care să aibă loc aşa cum s-a prevăzut”.
Franţa a anunţat la începutul lui iunie că-şi suspendă operaţiunile militare comune cu forţele din Mali, o decizie menită să exercite presiuni asupra juntei pentru a restabili un guvern civil. Uniunea Africană a suspendat luna trecută statutul de membru ţării ca răspuns la lovitura de stat. Banca Mondială a întrerupt şi ea temporar plăţile către ţară.
Incidentul din Mali vine la puţin timp după ce în Haiti preşedintele ţării a fost asasinat într-o operaţiune la care au participat un grup de 28 de mercenari străini.
Citeşte şi Lovitură de stat în Mali: preşedintele şi premierul au fost reţinuţi