În viitorul apropiat, gustosul salam de Nădlac se va găsi și pe piața din România, asta deoarece produsul este pe cale să fie certificat. Procedura de atestare este, însă, una de durată.
„Această procedură garantează producătorilor locali că această rețetă autentică va fi păstrată la nivelul orașului Nădlac„, explică Milan Kelo, reprezentant al cooperativei agricole „Salamul de Nădlac”, pentru Observator
„Va dura de la minimum doi ani, sperăm cât mai repede, până la maximum trei, patru, cinci ani„, spune Marinela Petran, reprezentantă a Asociației Producătorilor de Produse Tradiționale Arădeanca.
Procesul de atestare poate fi îngreunat, din păcate, de contestațiile diverselor țări. Iar România a mai avut parte, în trecut, de acest gen de opoziție – la două tipuri de brânzeturi.
„Etapele acestea nu sunt scurte. Orice țară poate să depună opoziție. Faza aceasta de opoziție europeană a prelungit foarte mult documentațiile de la cașcavalul de Săveni, de la telemeaua de Ibănești„, explică Dana Popa, consilier la Ministerul Agriculturii.
Salamul conține un amestec de carne de vită și de porc și condimente, dintre care cea mai importantă este boiaua de ardei.
„Usturoi, piper, sare, chimen și boia. Boiaua, să fie de calitate. Trebuie amestecat bine, umplut bine în membrană. Dacă nu-i umplut, se strică. După aia, fumul contează mult„, explică Andrei Madaras, producător de salam din Nădlac, pentru Observator
Salamul de Nădlac se prepară doar în sezonul rece pentru a avea o aromă aparte.
Citeste si Produsul românesc care i-a cucerit pe străini. Costă doar câțiva lei și se vinde ca pâinea caldă
După ce își va obține certificarea la nivel european, salamul de Nădlac se va alătura altor produse tradiționale atestate la nivel european, printre care magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, telemeaua de Ibănești, novacul afumat, scrumbia de Dunăre afumată, cârnații de Pleșcoi și telemeaua de Sibiu.