Pentru că Iranul se pregătește să devină un stat cu arme nucleare, Israelul susține că este gata să pornească un nou conflict militar, informează presa internațională.
Aviv Kohavi, șeful armatei israeliene (IDF), a anunțat duminică, 17 iulie, că un atac armat în Iran, împotriva programului nuclear, este o „obligație morală” a Israelului.
Declarația a venit la câteva ore după ce oficialii iranieni au asigurat că statul are toate resursele necesare pentru a produce o armă nucleară.
„Pregătirea frontului intern pentru război este o sarcină care trebuie accelerată în anii următori, mai ales în lumina posibilității ca noi să fim nevoiți să acționăm împotriva amenințării nucleare”, a declarat comandatul Frontului Intern al Armatei Israelului.
„IDF continuă să se pregătească în mod viguros pentru un atac asupra Iranului și trebuie să se pregătească pentru orice evoluție și orice scenariu”, a completat oficialul israelian, care a mai adăugat că o astfel de ofensivă reprezintă „o obligație morală și un ordin de securitate națională”.
Iranul deja efectuează diverse exerciții militare. Soldații se pregătesc pentru scenariul extrem. În iunie, zeci de avioane de luptă ale Forțelor Aeriene israeliene au efectuat manevre aeriene deasupra Mării Mediterane, simulând lovirea unor instalații nucleare iraniene.
În prezent, statele occidentale depun eforturi pentru ca Iranul să renunțe la planul de construcție a bombei nucleare. Un acord pe acest subiect putea fi semnat în 2015, dar în cele din urmă a picat.
„Este de preferat blocarea Iranului de la obținerea unei arme nucleare prin diplomație, dar istoria a dovedit de multe ori că diplomația poate eșua sau reuși doar pentru o perioadă scurtă de timp, urmată de încălcare sau trădare”, a mai comentat militarul israelian.
„IDF pregătește capacitățile militare pentru ziua în care eșalonul politic va decide”, a adăugat el.
Joi, președintele american Joe Biden și premierul israelian Yair Lapid au semnat o declarație strategică comună, în care SUA s-au angajat să folosească „toate elementele din puterea lor națională” pentru a împiedica Iranul să obțină arme nucleare.
Mai mult, președintele Joe Biden a declarat că SUA va folosi forța împotriva Iranului, „în ultimă instanță”, pentru a împiedica statul asiatic să-și creeze propriile arme nucleare.
Rusia, SUA, China, Franța, Marea Britanie, Pakistan, India, Israel și Coreea de Nord sunt puterile nucleare ale lumii, în 2022.