Încă un vaccin anti-COVID-19 ar putea ieşi pe piaţă la începul de 2021. ”Credem că am găsit formula câştigătoare şi felul în care să ajungem la o eficacitate care, prin două doze, să fie la fel de mare ca a celorlalte” vaccinuri împotriva COVID-19, a anunţat directorul general Pascal Soriot, citat de news.ro.
Vaccinul AstraZeneca asigură o ”protecţie de 100%” împotriva tuturor formelor grave de covid-19, a asigurat Pascal Soriot.
În primele rezultate ale testelor clinice la scară mare – realizate în Regatul Unit şi Brazilia -, laboratorul britanic anunţa în noiembrie că vaccinul său era eficient într-o medie de 70%, faţă de o eficienţă de peste 90% a vaccinurilor alianţei ameriano-germane Pfizer/BioNTech şi companiei americane în domeniul biotehnologiei Moderna.
Citeşte şi: Un preot ortodox, primele persoane vaccinate anti-COVID-19. Cum a decurs vaccinarea în Europa
În prezent, pe piaţă sunt disponibile vaccinurile alianţei ameriano-germane Pfizer/BioNTech şi cele ale companiei americane în domeniul biotehnologiei Moderna.
De asemenea, Rusia a aprobat sâmbătă vaccinul său Sputnik V împotriva COVID-19 pentru persoanele cu vârste peste 60 de ani, conform Ministerului Sănătăţii, citat de agenţiile de presă ruse.
Persoanele de peste 60 de ani au fost până în prezent excluse din programul naţional de imunizare al Rusiei, vaccinul fiind testat separat pentru această grupă de vârstă.
Campania de vacinare împotriva COVID-19 a debutat duminică în Europa. Cine a primit primul vaccin anti-COVID-19
În România primele vaccinuri au fost făcute la Institutul Matei Balş din Bucureşti. Prima persoană vaccinată este o asistenta medicală care a făcut parte din echipa care a preluat primul pacient infectat cu coronavirus din România.
Mihaela Anghel lucrează de patru ani la Institutul Național „Prof. Dr. Matei Balș” şi a declarat că s-a simţit privilegiată că a fost primul cadru medical care s-a vaccinat anti-COVID-19.
„Cred că a fost cea mai mare emoție. Am fost foarte privilegiată că am fost aleasă să fiu prima vaccinată din țară. Eu am primit primul pacient. Nici nu știam cu ce ne confruntăm, ne așteptam la ce e mai rău, dar încercăm să ne obișnuim. Suntem și mai afectați cu pierderea pacienților. Nu s-a întâmplat în toți acești ani să avem un raport așa mare de decese. Nu am știu cum să reacționez. Nu am întrebat de ce am fost aleasă. Nu a durut absolut deloc. Este cel mai nedureros vaccin făcut până acum. Românilor le transmit să deschidă bine ochii și să vină să se vaccineze. Simt și sper să fie sfârșitul acestei pandemii”, a declarat asistenta Mihaela Anghel după ce a primit prima doză de vaccin anti-COVID-19.
Campania de vaccinare în Bulgaria a debutat duminică, la ora 10, simultan în Sofia, Plovdiv şi Bourgasiar. Imaginile au fost transmise live de televiziunea naţională din Bulgaria. Prima persoană care a primit vaccinul în Bulgaria a fost ministrul Sănătății Kostadin Angelov, iar momentul a fost transmis live. L-a urmat un preot ortodox, un medic aflat în prima linie în lupta cu COVID-19 şi o asistentă.
„Cred că oamenii de ştiinţă şi-au făcut treaba. Sunt de părere că în curând vom învinge Covid-19. Abia aştept să-mi revăd tatăl în vârstă de 70 de ani fără să mă tem că-l voi infecta”, a declarat Kostadin Angelov, după imunizare, citat de sofiaglobe.com.
Întrebat cum se simte după vaccin, el a răspuns că este bine.
Imediat după ministrul Sănătăţii a fost vaccinat împotriva COVID-19 un preot. Mai exact, episcopul Bisericii Ortodoxe Bulgare Tikhon. Au urmat apoi medicul Rada Prokopova, şeful departamentului Cardiologie din cadrul Clinicii de Medicină Internă şi coordonatorul departamentului anti-COVID-19 din cadrul Spitalului Sfânta Anna din Sofia, şi Ani Kirova, o asistentă din cadrul departamentului Anestezie şi Terapie Intensivă.
Înainte de a fi imunizate, toate persoanele au semnat că-şi dau consimţământul pentru a fi vaccinate.
Ca şi în România, şi în Bulgaria vaccinarea anti-COVID-19 este gratuită, dar nu şi obligatorie.
În Spania, campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început la un centru rezidențial pentru vârstnici din Guadalajara. Prima persoană vaccinată anti-coronavirus a fost o femeie în vârstă de 96 de ani.
În Italia, primele persoane imunizate împotriva COVID-19 au fost trei cadre medicale de la la Istituto Nazionale Malattie Infettive Spallanzani din Roma.
”Mă simt minunat, dar mai mult decât atât, mă simt mândră”, a spus profesorul Maria Rosaria Capobianch.
În Polonia, prima persoană vaccinată împotriva COVID-19 a fost asistenta-șefă Alicja Jakubowska, angajată la Spitalul Clinic Central al Ministerului de Interne din Varșovia.
În Cehia, prima persoană care a primit vaccinul COVID-19 a fost premierul Andrej Babis, la Spitalul Militar Central din Praga.