Încă un virus face prăpăd în România. Este vorba despre virusul pestei porcine africane. Potrivit reprezentanţilor DSVSA Buzău, de această dată, virusul a fost confirmat într-o fermă din localitatea Stâlpu unde sunt 1144 de porci şi într-o fermă din localitatea Cilibia cu 2563 de porci.
Toţi porcii din cele două ferme vor fi sacrificaţi, informează news.ro.
În prezent, în judeţul Buzău sunt 24 de focare active de pestă. Cele mai multe sunt în zona de câmpie, unde de altfel sunt înregistrate zilnic situaţii noi de boală. Autorităţile spun că s-a ajuns în acest punct din cauza dezinteresului cetăţenilor care cresc animale în gospodărie.
„Înregistrăm o explozie a focarelor de pestă. Avem 27 de situaţii de boală, 24 sunt focare active iar 3 sunt suspiciuni. Ce este foarte grav este că în spatele acestor focare sunt zeci de exploataţii de contact. Din anchetele epidemiologice efectuate, a rezultat în unele cazuri că în spatele unui focar sunt şi 30 de exploataţii de contact, sunt acele gospodării care pot fi în legătură cu o altă exploataţie unde a fost confirmat virusul”, a declarat Ciprian Botezatu, director adjunct DSVSA Buzău.
Citeşte şi: Pestă porcină în România. Peste 300 de focare sunt active în România
Este focar de pestă porcină la o fermă din localitatea Ipotești, județul Olt. Cei de la Direcţia Veterinară au decis ca aproximativ 30.000 de porci să fie sacrificați.. La nivelul județului Olt sunt şase focare de pestă porcină, în şase localități.
Lovitură pentru crescătorii de porci. Fermierii nu mai au voie să hrănească animalele cu resturi alimentare, iar în adăposturile în care stau porcii, se intră doar cu încălțăminte dezinfectată. Dacă aceste reguli sunt încălcate, fermierii riscă amenzi de mii de lei.
Autoritatea Sanitar – Veterinară a lansat în dezbatere un proiect de ordonanță de urgență care prevede noi reguli pentru crescătorii de porci în contextul răspândirii pestei porcine. Cei care nu vor respecta noile reguli vor putea fi amendaţi cu până la 8.000 de lei.
Potrivit proiectului ANSVSA, porcii nu vor mai putea fi hrăniți cu resturi alimentare, iar la intrarea în adăposturile animalelor trebuie să existe locuri în care încălțămintea fermierului să fie dezinfectată.