Încălzeşti mâncarea în recipiente de plastic la cuptorul cu microunde? Află la ce PERICOLE te expui

Cu toţii am încălzit, cel puţin o dată, mâncarea în recipiente de plastic la cuptorul cu microunde, fără să ne dăm seama la ce pericole ne expunem.
Alina Costache
30 aug. 2014, 06:13
Încălzeşti mâncarea în recipiente de plastic la cuptorul cu microunde? Află la ce PERICOLE te expui

Încălzirea alimentelor în cutii de plastic, la cuptorul cu microunde, este o opţiune rapidă şi la îndemână, mai ales la muncă sau când suntem în criză de timp. Dar acest lucru poate fi dăunător pentru sănătatea noastră. Este important să înțelegem de ce containerele alimentare de plastic sunt o problemă și cum să evităm pericolele.

De ce recipientele de plastic sunt periculoase

Când foloseşti recipiente de plastic în cuptorul cu microunde, în funcție de tenperatură şi timpul necesar încălzirii alimentelor, substanțele chimice utilizate pentru producerea plasticului pot contamina mâncarea. Producătorii de recipiente de plastic ar trebui, teoretic, să testeze produsele lor pentru a fi siguri că acest pericol nu există, şi să semnaleze acest lucru cu o etichetă pe care să scrie „microwave safe” (acest recipient poate fi folosit în cuptorul cu microunde).

Citeşte şi Apa din sticle de plastic băută pe caniculă este dăunătoare

Prezenţa etichetei „microwave safe” este o indicație că testele necesare au fost efectuate și că riscul de scurgeri chimice în produsele alimentare este scăzut, potrivit ostheopatic.com.

Problemele cauzate de recipientele de plastic au fost studiate la animale. În cadrul acestor studii s-a observat că dozele mari de substanțe chimice toxice din plastic pot provoca boli ale sistemului de reproducere, cancer si alte probleme de sănătate. Se crede, totuși, că scurgerea chimicalelor din plastic în cantități foarte mici nu reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor.

Cantitatea de substanțe chimice care ajunge în alimente depinde de tipul de material plastic care se foloseşte în cuptorul cu microunde, alimentele încălzite și starea recipientului. Recipientele crăpate și cele care au fost spălate de sute de ori eliberează mai multe toxine atunci când sunt încălzite. Orice deformări sau modificări de culoare ale recipientului sunt un semn că e timpul să-l arunci la coșul de reciclare.

Reîncălzirea alimentelor lichide sau foarte grase, ca smântână sau untul, în recipiente de plastic este întotdeauna o idee proastă. Alimentele grase absorb mult mai multe dintre aceste substanțe chimice nocive atunci când sunt încălzite.

Regula de bază

În general, dacă nu vezi pe recipientul de plastic un semn care să zică „microwave safe”, nu îl folosi în cuptorul cu microunde. Sticlele de apă din plastic, alte recipiente rămase de la alimente, de exemplu cutiile de iaurt, maioneza, muştar, îngheţată, nu sunt concepute pentru a fi folosite la cuptorul cu microunde.

Alimentele se încălzesc cel mai bine în recipiente de sticlă sau ceramice, sau, şi mai bine, pe aragaz sau în cuptor.

Citeşte şi Pungile de plastic de unică folosinţă vor fi interzise din 2016

 

 

 

 

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...