ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ Captarea CO2 este ineficientă împotriva acidifierii oceanelor

Desfășurarea masivă a tehnicilor de captare a CO2 din atmosferă nu va duce la dispariția acidifierii oceanelor, fenomen care amenință numeroase specii marine și care va dura secole întregi, arată un studiu apărut luni în Nature Climate Change și preluat de AFP.
Alina Costache
04 aug. 2015, 05:59
ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ Captarea CO2 este ineficientă împotriva acidifierii oceanelor

Retragerea anuală din atmosferă, până în 2700, a echivalentului unei jumătăți din actualele emisii — nivel extrem de ambițios — nu va permite atingerea condițiilor de aciditate a oceanelor din era pre-industrială, arată autorii studiului. Chiar în cazul în care concentrația de CO2 din atmosferă ar scădea până la un nivel similar celui dinaintea revoluției industriale, acidifierea oceanelor nu va putea urma aceeași cale câteva secole de aici înainte.

„Cele mai rapide degradări au loc la suprafață, unde oceanele sunt direct expuse unor concentrații mai ridicate de CO2 și unor temperaturi în creștere”, arată Sabine Mathesius, co-autoare a cercetării.

Emisiile de CO2 datorate activităților umane sunt captate în proporție de 25% de oceane, acest lucru limitând efectul de seră, dar contribuind și la scăderea PH-ului oceanelor, cu efecte negative asupra faunei și florei marine. Sub efectul curenților marini, masele de apă acidifiate sunt transportate la mari adâncimi timp de decenii și chiar secole. „Odată ajunsă la mari adâncimi, apa acidifiată nu mai este în contact cu atmosfera…și va rămâne acidifiată timp de secole”, adaugă cercetătoarea, potrivit Agerpres.

Prin urmare, ‘întârzierea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, cu intenția de a capta mai târziu CO2 din atmosferă’, nu ar merge, apreciază Sabine Mathesius, fiindcă oceanele ar suferi ‘o schimbare ireversibilă’ timp de secole.

Captarea și stocarea CO2, tehnică ce urmează să își mai dovedească eficiența la scară mare, va fi necesară, dar insuficientă pentru a reuși limitarea încălzirii la 2 grade Celsius, se arată într-un alt studiu, publicat luni în Nature Communcations. ‘Numai cu ajutorul unor emisii negative este probabil ca obiectivul de 2 grade Celsius să fie respectat’, spun oamenii de știință.

Aceste concluzii se opun părerii apărătorilor energiilor fosile, care apreciază că prin captarea și stocarea carbonului la scară mare se va ajunge în viitor la stabilizarea și chiar la scăderea concentrației de CO2 din atmosferă.

Autorii studiului consideră totuși că trebuie dezvoltate captarea și stocarea de carbon în paralel cu eforturi drastice de reducere a emisiilor. Pentru a limita creșterea temperaturii mondiale la 2 grade Celsius, obiectiv pe care și l-a stabilit comunitatea internațională, ar trebui, potrivit lor, să se capteze cantități de CO2 mai mari decât cele emise pentru a ajunge la emisii negative de ordinul 0,5-3 gigatone pe an. Această performanță ar trebui să fie însoțită de capacități de stocare cuprinse între 50 și 250 de gigatone, apreciază autorii studiului menționat de AFP.

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Localitatea din apropierea României cu o istorie impresionantă. Este cel mai vechi oraș din Europa locuit continuu
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Nu mai poți plăti în rate. Se schimbă limitele direct în lege
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! E mult prea FIERBINTE, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
Cine îi va lua locul lui Iohannis la prezidențiale. PSD anunță azi
Adevarul
Afacerea clandestină care i-a transformat pe securiști în milionari. „Mulți oameni și-au vândut casa pentru asta” INTERVIU
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
Doliu în lumea muzicii. Un artist de muzică populară s-a stins din viață
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Amantlâc pe față în showbiz-ul românesc! E iz de scandal! Soția sportivului cu amantă a decis să se răzbune pe spărgătoarea de căsnicii: „Scai obosit”
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Top 12 cele mai scumpe insule din Grecia: Care este insula care te poate lăsa cu buzunarul gol în vacanță
Capital.ro
Ilegal pentru proprietarii de mașini. N-ai voie să o împrumuți. Faci închisoare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Simona Halep, în doliu! A dat vestea cumplită a morții cu puțin timp în urmă! O persoană la care ținea enorm s-a stins din viață
substantial.ro
Operație minim invazivă de rezecție a prostatei realizată cu succes la Spitalul Clinic SANADOR
MediaFlux
ÎNCEPE RĂZBOIUL! Atacurile vor fi LANSATE în 24 DE ORE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!