”Marea Britanie ratifică istoricul Acord de la Paris pentru a contribui la accelerarea acțiunii la nivel global în ceea ce privește schimbările climatice și pentru a ne îndeplini angajamentul de a crea un viitor mai sigur și mai prosper pentru noi toți”, a declarat Nick Hurd, secretar de stat pentru Schimbările climatice și Industrie. ”Vom folosi acest impuls pozitiv pentru a îmbunătăți sectorul emisiilor scăzute de carbon, care valorează deja peste 46 de miliarde de lire, pe măsură ce continuăm să asigurăm energie sigură, accesibilă și curată familiilor noastre și firmelor”, a completat oficialul potrivit sursei citate.
Uniunea Europeană a ratificat acordul în octombrie, însă statele membre individuale au nevoie de aprobarea parlamentară pentru ratificare în țările lor.
La conferința ONU asupra climei organizată la Marrakech, COP22, care se încheie la 18 noiembrie, participă reprezentanți din aproape 200 de țări. Principala temă a COP22 este de a specifica regulile de punere în aplicare a acordului de la Paris și obținerea unui acord cu privire la data finalizării acestor norme comune. O altă temă importantă pe agenda COP22 privește realizarea unui bilanț al angajamentelor voluntare asumate de către țări pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și a contracara efectele încălzirii globale.
Acordul de la Paris prevede măsuri pentru scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru a limita creșterea mediei temperaturilor globale la cel mult 2 grade Celsius față de perioada preindustrială, și cu perspective de a opri această creștere la 1,5 grade Celsius în raport cu aceeași perioadă.
Deocamdată, dintre marii poluatori, Rusia nu a ratificat încă acest acord.