Încălzirea bazată pe o pompă de căldură, un sistem confortabil și eficient. Cum funcționează și care sunt avantajele și dezavantajele

Dacă îți dorești o locuință confortabilă și eficientă din punct de vedere energetic, trebuie să alegi un sistem de încălzire care să îți poată oferi aceste lucruri. Un astfel de sistem este cel bazat pe o pompă de căldură.
Alina Costache
30 oct. 2023, 18:36
Încălzirea bazată pe o pompă de căldură, un sistem confortabil și eficient. Cum funcționează și care sunt avantajele și dezavantajele
Încălzirea bazată pe o pompă de căldură, un sistem confortabil și eficient

O pompă de căldură este un dispozitiv care transferă energia termică dintr-o sursă la alta, folosind un agent frigorific. Astfel, aceasta poate încălzi apa dintr-un circuit închis, care apoi poate fi folosită pentru a alimenta caloriferele, pardoseala încălzită sau robinetele de apă caldă.

Cum funcționează o pompă de căldură? Principiul este unul destul de simplu – Agentul frigorific circulă într-un circuit închis, trecând prin patru componente principale: compresorul,detentorul și evaporatorul. În evaporator, agentul frigorific absoarbe energia termică din sursa exterioară (apă, aer sau sol) și se transformă în vapori.

În condensator, vaporii cedează energia termică apei din circuitul interior și se transformă în lichid. În detentor, lichidul este relaxat și își scade temperatura. Apoi, ciclul se repetă.

Citește și: Pompa de căldură, soluţia găsită de români pentru a reduce facturile la încălzire pe timp de iarnă. Cât costă şi cum o alegi pe cea potrivită

Ce beneficii are o pompă de benzină. Este un sistem foarte eficient, deoarece consumă mai puțină energie electrică decât produce. De exemplu, o pompă de căldură poate produce 4 kWh de energie termică consumând doar 1 kWh de energie electrică. Acest raport se numește coeficient de performanță (COP) și variază în funcție de de tipul pompei de căldură și de condițiile exterioare.

Este un sistem versatil, care poate fi folosit atât pentru încălzire, cât și pentru răcire. Astfel, poate funcționa invers în sezonul cald, preluând energia termică din interior și eliberând-o în exterior, ceea ce înseamnă că poți avea un singur sistem pentru a-ți asigura confortul termic.

O pompă de căldură este un sistem ecologic, care nu produce emisii nocive în atmosferă, deoarece folosește resurse regenerabile de energie, cum ar fi aerul, apa sau solul, care nu se epuizează și nu poluează. Folosește agenți frigorifici ecologici, care nu afectează stratul de ozon sau efectul de seră.

Pompa de căldură aer-apă

Una dintre cele mai accesibile tipuri de pompe de căldură este cel aer-apă. Acest tip folosește energia termică din aerul exterior pentru a încălzi apa din circuitul interior, care apoi poate fi folosită pentru a alimenta sistemul de încălzire sau pentru a produce apă caldă menajeră.

Pompa de căldură aer-apă poate fi de două tipuri: monobloc sau split. Cea monobloc este formată dntr-o singură unitate, care se amplasează în exterior și se conectează la circuitul interior printr-o țeavă izolată. O pompă de căldură split este formată dindouă unități separate, una exterioară și una interioară, care se conectează printr-un circuit frigorific.

Avantajele unei pompe de căldură aer-apă

  • Instalare simplă;
  • Adaptabilitate la diverse condiții climatice;
  • Posibilitatea de răcire în sezonul cald;
  • Reducerea consumului de energie electrică.

Dezavantajele unei pompe de căldură aer-apă

  • Zgomotul produs;
  • Necesitatea unei suprafețe exterioare suficente;
  • Scăderea randamentului la temperaturi foarte scăzute

Citește și: Trucuri care te ajută să ai facturi mai mici la căldură. Cât de importante sunt poziţionarea canapelei şi lungimea draperiilor

Pompa de căldură sol-apă

Un alt tip de pompă foarte performant și durabil este cel sol-apă. Acest tip de pompă folosește energia termică din sol pentru a încălzi apa din circuitul interior, care apoi poate fi folosită pentru a alimenta sistemul de încălzire sau pentru a prouce apă caldă menajeră.

O pompă de caldură sol-apă este formată din două unităț principale: una subterană și una interioară. Unitatea subterană conține un sistem de captatori, care preia căldura din sol și o transferă agentului frigorific. Unitatea interioară conține un compresor, care crește temperatura agentului frigorific, si un schimbător de caldură, care cedează caldura apei din circuitul interior.

Avantajele unei pompe de căldură sol-apă

  • Utilizarea unei surse regenerabile si inepuizabile de energie;
  • Eficiența constantă pe tot parcursul anului;
  • Posibilitatea de răcire în sezonul cald;
  • Costurile reduse de întreținere.

Dezavantajele unei pompe de căldură sol-apă

  • Costul ridicat al instalării;
  • Necesitatea unor autorizații speciale.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se pot angaja românii în a doua cea mai bogată țară din Europa. Salariile ajung la 1.000 de euro pe săptămână
Capital.ro
A murit! Doliu și durere în Familia Regală Britanică. S-a stins la 79 de ani
Playtech.ro
Surpriză de Paște de la stat: banii intră în conturi cu o săptămână mai devreme
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Ninsorile vin din Ucraina și se extind în toată România. Ce ascunde acest fenomen ciudat
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Papa Francisc, trimis de medici acasă pentru a muri în pace. Primele declarații ale Suveranului Pontif: „Fără speranță..”
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se dă ordin în România. Românii trebuie să prezinte buletinul. Devine obligatoriu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Ajutor financiar de urgență pentru sute de familii și persoane din România! Cine primește banii conform Ministerului Muncii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)