Încălzirea bazată pe o pompă de căldură, un sistem confortabil și eficient. Cum funcționează și care sunt avantajele și dezavantajele

Dacă îți dorești o locuință confortabilă și eficientă din punct de vedere energetic, trebuie să alegi un sistem de încălzire care să îți poată oferi aceste lucruri. Un astfel de sistem este cel bazat pe o pompă de căldură.
Alina Costache
30 oct. 2023, 18:36
Încălzirea bazată pe o pompă de căldură, un sistem confortabil și eficient. Cum funcționează și care sunt avantajele și dezavantajele
Încălzirea bazată pe o pompă de căldură, un sistem confortabil și eficient

O pompă de căldură este un dispozitiv care transferă energia termică dintr-o sursă la alta, folosind un agent frigorific. Astfel, aceasta poate încălzi apa dintr-un circuit închis, care apoi poate fi folosită pentru a alimenta caloriferele, pardoseala încălzită sau robinetele de apă caldă.

Cum funcționează o pompă de căldură? Principiul este unul destul de simplu – Agentul frigorific circulă într-un circuit închis, trecând prin patru componente principale: compresorul,detentorul și evaporatorul. În evaporator, agentul frigorific absoarbe energia termică din sursa exterioară (apă, aer sau sol) și se transformă în vapori.

În condensator, vaporii cedează energia termică apei din circuitul interior și se transformă în lichid. În detentor, lichidul este relaxat și își scade temperatura. Apoi, ciclul se repetă.

Citește și: Pompa de căldură, soluţia găsită de români pentru a reduce facturile la încălzire pe timp de iarnă. Cât costă şi cum o alegi pe cea potrivită

Ce beneficii are o pompă de benzină. Este un sistem foarte eficient, deoarece consumă mai puțină energie electrică decât produce. De exemplu, o pompă de căldură poate produce 4 kWh de energie termică consumând doar 1 kWh de energie electrică. Acest raport se numește coeficient de performanță (COP) și variază în funcție de de tipul pompei de căldură și de condițiile exterioare.

Este un sistem versatil, care poate fi folosit atât pentru încălzire, cât și pentru răcire. Astfel, poate funcționa invers în sezonul cald, preluând energia termică din interior și eliberând-o în exterior, ceea ce înseamnă că poți avea un singur sistem pentru a-ți asigura confortul termic.

O pompă de căldură este un sistem ecologic, care nu produce emisii nocive în atmosferă, deoarece folosește resurse regenerabile de energie, cum ar fi aerul, apa sau solul, care nu se epuizează și nu poluează. Folosește agenți frigorifici ecologici, care nu afectează stratul de ozon sau efectul de seră.

Pompa de căldură aer-apă

Una dintre cele mai accesibile tipuri de pompe de căldură este cel aer-apă. Acest tip folosește energia termică din aerul exterior pentru a încălzi apa din circuitul interior, care apoi poate fi folosită pentru a alimenta sistemul de încălzire sau pentru a produce apă caldă menajeră.

Pompa de căldură aer-apă poate fi de două tipuri: monobloc sau split. Cea monobloc este formată dntr-o singură unitate, care se amplasează în exterior și se conectează la circuitul interior printr-o țeavă izolată. O pompă de căldură split este formată dindouă unități separate, una exterioară și una interioară, care se conectează printr-un circuit frigorific.

Avantajele unei pompe de căldură aer-apă

  • Instalare simplă;
  • Adaptabilitate la diverse condiții climatice;
  • Posibilitatea de răcire în sezonul cald;
  • Reducerea consumului de energie electrică.

Dezavantajele unei pompe de căldură aer-apă

  • Zgomotul produs;
  • Necesitatea unei suprafețe exterioare suficente;
  • Scăderea randamentului la temperaturi foarte scăzute

Citește și: Trucuri care te ajută să ai facturi mai mici la căldură. Cât de importante sunt poziţionarea canapelei şi lungimea draperiilor

Pompa de căldură sol-apă

Un alt tip de pompă foarte performant și durabil este cel sol-apă. Acest tip de pompă folosește energia termică din sol pentru a încălzi apa din circuitul interior, care apoi poate fi folosită pentru a alimenta sistemul de încălzire sau pentru a prouce apă caldă menajeră.

O pompă de caldură sol-apă este formată din două unităț principale: una subterană și una interioară. Unitatea subterană conține un sistem de captatori, care preia căldura din sol și o transferă agentului frigorific. Unitatea interioară conține un compresor, care crește temperatura agentului frigorific, si un schimbător de caldură, care cedează caldura apei din circuitul interior.

Avantajele unei pompe de căldură sol-apă

  • Utilizarea unei surse regenerabile si inepuizabile de energie;
  • Eficiența constantă pe tot parcursul anului;
  • Posibilitatea de răcire în sezonul cald;
  • Costurile reduse de întreținere.

Dezavantajele unei pompe de căldură sol-apă

  • Costul ridicat al instalării;
  • Necesitatea unor autorizații speciale.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Megaproiectul feroviar, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, care va lega 2 țări. Calea ferată se întinde pe aproape 400 de kilometri
Capital.ro
Marele cutremur care va lovi România. Zonele din București care vor fi cel mai grav afectate
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
⁠Cristian Boureanu, în boxeri, în zăpadă. Imaginile anului
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Creștin-democrații câștigă alegerile legislative din Germania: Friedrich Merz va fi viitorul cancelar
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!