Încălzirea care duce la topirea gheţurilor din Groenlanda are, pentru moment, cauze naturale

În cea mai mare parte, fenomenul de încălzire care duce la topirea calotei glaciare a Groenlandei are cauze naturale, fiind legat de temperatura apei în zona tropicală a Oceanului Pacific şi nu de poluarea atmosferei cu gaze cu efect de seră, conform unui nou studiu.
Cristina Dinu
09 mai 2014, 08:55
Încălzirea care duce la topirea gheţurilor din Groenlanda are, pentru moment, cauze naturale

Este cunoscut faptul că temperatura straturilor de suprafaţă ale apei din oceanul Pacific influenţează clima globală la latitudini mai joase. Spre exemplu, fenomenul ciclic El Nino modifică volumul precipitaţiilor la nivel global, aducând ploi în America de Nord şi secetă în Australia şi America Centrală, scrie Agerpres.

Concluziile noului studiu explică de ce Groenlanda şi regiunea arctică a Canadei se încălzesc mai repede decât alte regiuni ale planetei. Această creştere a temperaturilor a ridicat semne de întrebare pentru oamenii de ştiinţă: Cele mai noi modele de evoluţie climatică, aşa cum sunt cele folosite de Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (IPCC din cadrul ONU), nu au reuşit să reproducă această încălzire rapidă observată în zona arctică.

Fenomenul încălzirii globale din cauza gazelor cu efect de seră rezultate din activitatea umană nu poate explica de ce această regiune se încălzeşte atât de rapid’, a observat coordonatorul acestui studiu, Qinghua Ding, climatolog la Universitatea din Washington.

În consecinţă cercetătorii au propus mai multe explicaţii pentru această încălzire rapidă, aşa cum ar fi reacţia în lanţ care duce la încălzirea apei Oceanului Arctic tocmai din cauza topirii calotei glaciare.

Însă Ding şi colegii săi au observat existenţa unei legături între temperaturile apei de suprafaţă din regiunile tropicale şi Oscilaţia Atlanticului de Nord, un model climatic care domină clima arctică. Începând din anii ’90, apa de suprafaţă caldă din vestul oceanului Pacific şi apele reci din estul Pacificului au determinat ca Oscilaţia Atlanticului de Nord (OAN) să genereze un front de presiune ridicată deasupra Groenlandei şi a regiunii arctice canadiene. Fronturile atmosferice de presiune ridicată duc la creşterea temperaturilor.

‘Am descoperit că între 20% şi 50% din încălzirea acestor regiuni are cauze antropice (provocate de oameni), iar celelalte 50% sunt provocate de cauze naturale’, susţine Ding în studiul publicat în ultimul număr al revistei Nature.

OAN este un factor climatic major, care afectează extinderea banchizei polare arctice, dar şi traseul furtunilor deasupra Americii de Nord, a Atlanticului şi Europei.

‘Credeam că OAN este un fenomen haotic, care nu are legătură cu condiţiile oceanului din zonele tropicale’, explică Shang-Ping Xie, climatolog la Institutul Oceanografic Scripps, care nu a participat însă la acest studiu. ‘În urma acestui studiu vom putea îmbunătăţi predicţiile climatice în zona Atlanticului de nord, unde predicţiile din prezent au o precizie mai mică’, a mai adăugat el.

Legătura dintre Oceanul Pacific şi Groenlanda este făcută de aşa-numitele valuri sau unde Rossby. Acestea sunt nişte ondulaţii atmosferice prezente în vânturile de mare altitudine care înconjoară Pământul. Distribuţia curenţilor de aer calzi sau reci deasupra Oceanului Pacific generează o undă Rossby care ajunge , în cele din urmă, să favorizeze încălzirea în Groenlanda.

‘Este ca şi cum ai lovi atmosfera cu un ciocan într-o regiune specifică, lovitură care generează o undă de şoc ce este resimţită sub forma fronturilor atmosferice de presiune ridicată tocmai în Groenlanda’, explică Ding.

Temperatura oceanului din regiunea tropicală este urmărită de specialişti abia din anul 1979, odată cu lansarea primilor sateliţi în acest scop, şi de aceea oamenii de ştiinţă nu ştiu dacă temperaturile actuale din zonele tropicale ale Pacificului sunt rezultatul unui ciclu climateric scurt, sau vor continua timp de mai multe decade.

‘Deocamdată nu dispunem de suficiente date, aşa că nu putem şti care este adevărata cauză’, a mai adăugat Ding pentru Live Science.

Una peste alta, însă, ‘acest studiu demonstrează cât de complexe sunt schimbările climatice’, conform lui Juergen Bader, climatolog la Institutul Max Planck pentru Meteorologie din Germania, care nu a participat la studiu.

Dacă tendinţa de evoluţie a temperaturilor apei Pacificului se modifică, procesul de încălzire climatică din Arctica ar putea să încetinească în următoarele decade, dar procesul de încălzire globală din cauze antropice pare că va depăşi în următorii ani orice proces natural de răcire.

‘Este doar o chestiune de timp până când procesul antropic de încălzire globală se va impune drept principala cauză a încălzirii din zona Arctică’, l-a completat Juergen Bader.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Documentul care le făcea viața grea românilor. Totul se schimbă din 2025
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Elena Lasconi cere demisia președintelui Klaus Iohannis în urma întâlnirii de la Cotroceni
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina