Încălzirea care duce la topirea gheţurilor din Groenlanda are, pentru moment, cauze naturale

În cea mai mare parte, fenomenul de încălzire care duce la topirea calotei glaciare a Groenlandei are cauze naturale, fiind legat de temperatura apei în zona tropicală a Oceanului Pacific şi nu de poluarea atmosferei cu gaze cu efect de seră, conform unui nou studiu.
Cristina Dinu
09 mai 2014, 08:55
Încălzirea care duce la topirea gheţurilor din Groenlanda are, pentru moment, cauze naturale

Este cunoscut faptul că temperatura straturilor de suprafaţă ale apei din oceanul Pacific influenţează clima globală la latitudini mai joase. Spre exemplu, fenomenul ciclic El Nino modifică volumul precipitaţiilor la nivel global, aducând ploi în America de Nord şi secetă în Australia şi America Centrală, scrie Agerpres.

Concluziile noului studiu explică de ce Groenlanda şi regiunea arctică a Canadei se încălzesc mai repede decât alte regiuni ale planetei. Această creştere a temperaturilor a ridicat semne de întrebare pentru oamenii de ştiinţă: Cele mai noi modele de evoluţie climatică, aşa cum sunt cele folosite de Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (IPCC din cadrul ONU), nu au reuşit să reproducă această încălzire rapidă observată în zona arctică.

Fenomenul încălzirii globale din cauza gazelor cu efect de seră rezultate din activitatea umană nu poate explica de ce această regiune se încălzeşte atât de rapid’, a observat coordonatorul acestui studiu, Qinghua Ding, climatolog la Universitatea din Washington.

În consecinţă cercetătorii au propus mai multe explicaţii pentru această încălzire rapidă, aşa cum ar fi reacţia în lanţ care duce la încălzirea apei Oceanului Arctic tocmai din cauza topirii calotei glaciare.

Însă Ding şi colegii săi au observat existenţa unei legături între temperaturile apei de suprafaţă din regiunile tropicale şi Oscilaţia Atlanticului de Nord, un model climatic care domină clima arctică. Începând din anii ’90, apa de suprafaţă caldă din vestul oceanului Pacific şi apele reci din estul Pacificului au determinat ca Oscilaţia Atlanticului de Nord (OAN) să genereze un front de presiune ridicată deasupra Groenlandei şi a regiunii arctice canadiene. Fronturile atmosferice de presiune ridicată duc la creşterea temperaturilor.

‘Am descoperit că între 20% şi 50% din încălzirea acestor regiuni are cauze antropice (provocate de oameni), iar celelalte 50% sunt provocate de cauze naturale’, susţine Ding în studiul publicat în ultimul număr al revistei Nature.

OAN este un factor climatic major, care afectează extinderea banchizei polare arctice, dar şi traseul furtunilor deasupra Americii de Nord, a Atlanticului şi Europei.

‘Credeam că OAN este un fenomen haotic, care nu are legătură cu condiţiile oceanului din zonele tropicale’, explică Shang-Ping Xie, climatolog la Institutul Oceanografic Scripps, care nu a participat însă la acest studiu. ‘În urma acestui studiu vom putea îmbunătăţi predicţiile climatice în zona Atlanticului de nord, unde predicţiile din prezent au o precizie mai mică’, a mai adăugat el.

Legătura dintre Oceanul Pacific şi Groenlanda este făcută de aşa-numitele valuri sau unde Rossby. Acestea sunt nişte ondulaţii atmosferice prezente în vânturile de mare altitudine care înconjoară Pământul. Distribuţia curenţilor de aer calzi sau reci deasupra Oceanului Pacific generează o undă Rossby care ajunge , în cele din urmă, să favorizeze încălzirea în Groenlanda.

‘Este ca şi cum ai lovi atmosfera cu un ciocan într-o regiune specifică, lovitură care generează o undă de şoc ce este resimţită sub forma fronturilor atmosferice de presiune ridicată tocmai în Groenlanda’, explică Ding.

Temperatura oceanului din regiunea tropicală este urmărită de specialişti abia din anul 1979, odată cu lansarea primilor sateliţi în acest scop, şi de aceea oamenii de ştiinţă nu ştiu dacă temperaturile actuale din zonele tropicale ale Pacificului sunt rezultatul unui ciclu climateric scurt, sau vor continua timp de mai multe decade.

‘Deocamdată nu dispunem de suficiente date, aşa că nu putem şti care este adevărata cauză’, a mai adăugat Ding pentru Live Science.

Una peste alta, însă, ‘acest studiu demonstrează cât de complexe sunt schimbările climatice’, conform lui Juergen Bader, climatolog la Institutul Max Planck pentru Meteorologie din Germania, care nu a participat la studiu.

Dacă tendinţa de evoluţie a temperaturilor apei Pacificului se modifică, procesul de încălzire climatică din Arctica ar putea să încetinească în următoarele decade, dar procesul de încălzire globală din cauze antropice pare că va depăşi în următorii ani orice proces natural de răcire.

‘Este doar o chestiune de timp până când procesul antropic de încălzire globală se va impune drept principala cauză a încălzirii din zona Arctică’, l-a completat Juergen Bader.

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce conține untul Deluxe de la Lidl, de fapt. Mulți români îl cumpără, în special când e la ofertă, dar puțini citesc și eticheta
Capital.ro
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Un plan secret al Rusiei prevede dizolvarea Ucrainei și redefinirea ordinii mondiale
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
22 noiembrie, ziua care a zguduit omenirea. Misterul persistă, multe întrebări au rămas fără răspuns
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Ninsorile au făcut ravagii în România! În ce județe sunt blocate șoselele și căile ferate
Cancan.ro
Ce a putut să pățească Gabriela Lucuțar la înmormântarea unui adolescent de 16 ani: 'S-a oprit slujba! Așa ceva n-am văzut niciodată'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi obligați
StirileBZI
Cu cât vor creşte pensiile de la 1 ianuarie 2025: Ce anunţ a făcut Simona Bucura-Oprescu
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Rusia lansează primul atac cu rachetă balistică în Ucraina: reacții internaționale
MediaFlux
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?